Izvor: RTS, 01.Sep.2023, 18:42

Шест разлога за пораз Србије од Италије на Мундобаскету

Кошаркаши Србије изгубили су "добијен" меч од Италије. Играчи и стручни штаб направили су велики број грешака које је кобни противник поново искористио. Лоше време прављења измена, недостатак чврсте одбране над Фонтекијем и непотребно форсирање шута за три поена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << када је најбоља опција игра испод обруча коштали су Србију сигурног пролаза у нокаут фазу турнира.
Италија је као прва озбиљна препрека на Мундобаскету вратила у реалност све навијаче Србије који су после уводна три меча групне фазе ношени неутемељеним самопоуздањем почели да очекују медаљу.
Нови пораз од "азура" кошаркаши и селектор заслужили су због низа лоше направљених одлука током меча. Ми смо издвојили шест, по нама, кључних разлога за пораз.
Вођење са клупе у кључним моментима Највећу одговорност за нови пораз репрезентације од "азура" сноси њен најискуснији члан. Светислав Пешић поновио је грешке са претходних утакмица против Италијана, када се одлучивао да одмара играче приликом велике предности.
Селектор Србије је својим изменама при вођству Србије 60:44, окренуо моментум утакмице у супротном смеру. Игру су напустили Милутинов и Стефан Јовић, а управо су стартни центар и плејмејкер репрезентације били најзаслужнији за серију и велико вођство екипе.
Србија је и на Акрополис купу и у утакмици осмине финала Европског шампионата такође на сличан начин прокоцкала "добијене мечеве".
Мекана одбрана на Фонтекију Симоне Фонтекио је превише лако убацио 30 поена на овом мечу. Над њим је играна одбрана без довољно физичког контакта. Већ после првих везаних поена требало је играти фластер одбрану и тако га спречити да не прими лопту. Уколико се то већ десило, лопта је већ дошла до њега најбоље решење био би чврст фаул који би пореметио ритам у који је кошаркаш Јуте ушао. 
Неискоришћени бонус Италијани су у трећој деоници веома дуго били у бонусу. Упркос томе, у последња три минута овог периода, Србија је на кош упутила више шутева за три него покушаја да након улаза у обруч стигне до поена, али и евентуалног фаула. 
Богданова тројка из тринаест покушаја Капитен Србије Богдан Богдановић "изгорео" је у жељи да преузме одговорност и сам својим поенима реши утакмицу. Кошаркаш Атланта хокса није могао да се помири са чињеницом да му није био шутерски дан. Он је из различитих позиција, махом тежих, низао промашаје, да би на крају имао један погодак из 13 шутева ван линије за три поена, и то онај када је уз звук сирене донео Србији предност на полувремену.
Статични Давидовац Још један фактор који је омео Србију на овој утакмици била је велика минутажа за Дејана Давидовца, којем поготово оваква утакмица није одговарала. Крилни кошаркаш "орлова" провео је 15 минута на мечу, и за то време му се индекс корисности није померио са почетне нуле.
Нови кошаркаш Звезде, од ког се пре почетка шампионата очекивало да направи разлику, у нападу своје селекције био је играч мање, због своје статичности и мањка контакта са лоптом.
Суђење Ситуација која је додатно закомпликовала ситуацију по "орлове" у последњој четвртини била је 50/50 одлука коју су судије досудиле у корист Италије. Арбитри су током овог меча правили велики број грешака на обе стране, имали промењив критеријум, на шта су се Италијани боље снашли.
И за крај, шта селектор поручује самом себи Селектор Пешић је пре шест година, након пораза од Словеније у финалу Евробаскета описао осећање које се код великог броја навијача пробудило баш након овог пораза од Италије.
"Наравно да кад стигнеш до финала и кад не победиш нико не може да буде срећан због тога. Постоји доза разочарања и туге, ко год да нам је био противник. Макар да су то били и Американци. Међутим, с обзиром на квалитет дрим тима, брзо прође и жал за златом. Али када изгубиш од Словеније, станеш и замислиш се: ‘Чекај, без обзира на респект и на висок ниво њихове игре, имали смо шансу али је нисмо искористили’", рекао је тада Пешић.
Све екипе у групи имају по три победе и пораз, што значи да ће се победници утакмица Србија–Доминикана и Италија–Порторико пласирати у четвртфинале првенства. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.