Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 10:15

Јововић за РТС: Учешће у полуфиналу Светског првенства је велики успех ватерполиста

Дугогодишњи тренер неколико наших најуспешнијих ватерполо екипа, тренутно тренер Партизана и председник Удружења тренера Србије Дејан Јововић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а говорио је о наступу „делфина“ на Светском првенству у Фукуоки, очекивањима у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << борби за бронзану медаљу и тренутној ситуацији у домаћем ватерполу.
Ватерполисти Србије су у полуфиналу изгубили од селекције Грчке са 13:7 и за бронзану медаљу бориће се са селекцијом Шпаније, а Јововић је констатовао да је сам пласман у полуфинале, упркос поразу, велики успех.

„Учешће у полуфиналу Светског првенства је сигурно успех у било ком екипном спорту, тако да мислим да је ово један добар резултат и једна добра основа за будућност”, констатовао је Јововић.
Искусни тренер неколико најуспешнијих ватерполо екипа је укратко анализирао игру и разлоге пораза од селекције Грчке.
“Велики број голова из игре, примили смо седам голова из игре од 13, колико смо укупно примили. Мислим да смо били мало меканији у одбрани него што смо то били на ранијим утакмицама и имали смо један ритам који је много више одговарао Грцима. Грци су нам наметнули један спор ритам утакмице где нисмо могли да развијемо транзицију у нападу и оно што смо имали добро у претходним утакмицама, то је та игра у нападу на непостављену противничку одбрану.”
У тиму Србије је у току смена генерација и на првенству је наступило чак седам дебитаната, али то може бити и велика предност.
“С обзиром на то да имамо један број играча који дебитују на великим такмичењима, сигурно да је то велико искуство. Пораз ко пораз, увек боли поготово у полуфиналу. Лично мислим да је битно да ментално буду јаки, да из овог пораза једноставно изађу јачи, да оставе ту утакмицу по страни и да се спреме за наставак.“
Дејан Јововић је прокоментарисао и другу полуфиналну утакмицу у којој су Мађари надиграли селекцију Шпаније.
“Ја увек очекујем Мађаре у финалу. Мађарска је ватерполо нација и последњих година су направили један систем рада у Савезу и у репрезентативним селекцијама који почињу да даје резултате. Оно што ме изненадило позитивно код Мађара то је да су екипа која је одиграла до краја, да нису били познати. Ако уђете у неизвесну завршницу и суочите се с њима да их добијате, овај пут су они победили.”
Шпанци ће биту супарници нашем тиму у дуелу за бронзану медаљу, а „делфини“ су од њих претрпели пораз у групној фази, али је Јововић констатовао да их можемо у овом мечу надиграти уколико применимо адекватну тактику.
“Мислим да морамо да имамо изузетно дисциплиновану игру у одбрани, да затворимо блоком ове шутере који прелазе на неким утакмицама, смањимо број примљених голова. У првој утакмици примили смо чак 16, ево у полуфиналу 13. Значи са једним резултатом где ако прибијемо до 10 голова имамо шансу да их победимо”, констатовао је Јововић.
Истакнути ватерполо стручњак осврнуо се и на тренутну ситуацију у домаћем клупском ватерполу као и нова ватерполо правила примењена на првенству.
“Евидентно је да је последњих пар година велико улагање у клупски ватерполо у Србији и мислим да тај тренд треба да се настави и да једноставно покушамо да сви наши квалитетни играчи играју у српској лиги и да се кроз ту српску лигу сви заједно дижемо. Мислим да смо с обзиром на ова нова правила која су први пут на великом такмичењу дошли у једну нову ситуацију да ватерполо постаје динамичнији. Да позиција класичног центра полако губи на значају што нама сигурно не одговара. Ми традиционално увек смо земља са добрим центрима. Тренер ће у екипи морати да има много више играча који могу да играју више позиција. Мислим да ће се ићи у том смеру и да је то полако тренд. Видимо да Мађари играју са једним класичним центром, да Шпанци реално немају доминантне центре. Тако да ја мислим да је то нешто у ком смеру иде ватерполо”, закључио је Дејан Јововић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.