Izvor: RTS, 16.Jul.2023, 21:31

Најболнији Новаков пораз у гренд слем финалима – бројни рекорди остали на Централном терену Вимблдона

Новак Ђоковић изгубио је финале Вимблдона од Карлоса Алкараза и тако пропустио прву прилику да изједначи апсолутни рекорд по броју освојених гренд слем трофеја. Упркос најболнијем поразу у финалима највећих турнира, најбољи српски тенисер је на теренима Ол Ингланд >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << клуба поставио бројне рекорде, који ће тешко у догледно време бити достигнути. Неки други рекорди су пропуштени, али прилика за поправни ће свакако бити, већ крајем августа на Ју-Ес опену.
Нико не воли да губи, ни у спорту ни у животу, али порази су саставни део и једног и другог. Новак је чешће у каријери из великих финала излазио као победник, али је изгубио од Карлоса Алкараза у тренуту када је то најмање очекивао.
Неће се изгубљено финале од Алкараза превише одразити на целокупну слику коју ће српски шампион оставити иза себе када спусти завесу на више него успешну каријеру, али га је пораз на Централном терену најпозантијег тениског комплекса на свету онемогућио да обори или поправи бројне рекорде.
Најбољи тенисер у историји одиграо је своје 35. гренд слем финале и доживео тек 12. пораз и тако му је кроз прсте исклизнуо апсолутни рекорд по броју гренд слем титула, у обе конкуренције, који и даље држи Маргарет Корт, са 24 освојена највећа тениска турнира.
Ђоковић је прекинуо задивљујући низ од 34 победе на Вимблдону, а први пут је поражен на Централном терену после 10 година и невероватних 45 тријумфа.
Оно што Новака можда и највише боли – ни ове године неће успети да оствари календарски слем, односно да освоји сва четири гренд слем турнира у сезони, што је у историји пошло за руком само двојици тенисера (Дону Баџу 1938, као и Роду Лејверу 1962. и 1969. године).
Ђоковић је пропустио и да освоји свој осми Вимблдон, чиме би се изједначио на врху вечне листе са Роџером Федерером.
Ипак, Новак је ове сезоне на теренима Ол Ингланд клуба поставио и бројне рекорде, као што су поменути низови победа на Вимблдону и на самом Централном терену.
Поред тога, Ђоковић је постао рекордер по броју гренд слем финала у обе конкуренције, 35. пут у каријери се борио за трофеј на једном од четири престижна турнира и иза себе оставио легенде спорта попут Крис Еверт, Серене Вилијамс, Мартине Навратилове, Штефи Граф, Роџера Федерера или Рафаела Надала.
Новак је овог лета у Лондону одиграо и своје 46. гренд слем полуфинале, чиме се изједначио са Роџером Федерером, а већ у септембру у Њујорку имаће прилику да обори Швајцарчев рекорд.
У осмини финала Ђоковић је одиграо свој 100. меч на Вимблдону, што је податак за свако поштовање.
После пораза од Алкараза, остао је горак укус, али далеко од тога да је у питању трагедија.
Новак је у мају напунио 36 година и у позним играчким данима спреман је да се надиграва и углавном побеђује најбоље тенисере нове генерације.
Понеки пораз мора му се опростити.
Без обзира на то што у тенису за Новака више не постоје тајне, из сваког пораза се учи – криза понекад дође као лекција која нас обогаћује и опрема вештинама за изазове који нас очекују.
А Ђоковић ће прилику за 24. "мејџор" титулу у каријери имати већ на Ју-Ес опену, где 28. августа почиње последњи гренд слем у сезони.
Српски ас није играо у Њујорку од пораза у финалу 2021. године, када га је Данил Медведев спутао да оствари календарски гренд слем.
Можда је судбина хтела да управо на месту где је чак шест пута губио у финалима Новак дође до рекордне 24. гренд слем титуле у каријери.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.