Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 13:00

Марка: Србија је због Јокића и Ђоковића постала број један у свету спорта

Тенисер Новак Ђоковић и кошаркаш Денвера Никола Јокић направили су за само два дана од Србије најјачу спортску нацију на свету, преноси шпански спортски лист Марка.
Ђоковић је пре три дана освојио титулу на Ролан Гаросу, пошто је у финалу победио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Норвежанина Каспера Руда 7:6, 6:3, 7:5. Српски тенисер је овим тријумфом стигао до 23. гренд слем трофеја у каријери.

Јокић је јуче са екипом Денвера освојио шампионски прстен у НБА лиги. Денвер је у петом мечу финала плеј-офа НБА победио Мајами са 94:89 и серијом 4:1 стигао до шампионског трофеја.
Марка подсећа да су и Јокић и Ђоковић рођени у бившој Југославији.
"Обојица су рођени у земљи која се распала услед политичких немира, али две велике звезде са Балкана успеле су да достигну највиши ниво у својим спортовима", наводи шпански лист.
Јокић је проглашен за МВП-ја финалне серије НБА лиге.
"Денвер никада раније у својој 46 година дугој историји није освојио титулу у НБА. Јокић је јуче био пророк који је овом тиму донео трофеј Ларија О’Брајена", истиче се у тексту.
Јокић је два пута био проглашен за МВП-ја регуларног дела сезоне, а ове године је завршио на другом месту иза кошаркаша Филаделфије Џоела Ембида.
"Јокић је ове сезоне поставио рекорд по броју трипл-даблова у плеј-офу, док је у финалу био најбољи стрелац, асистент и скакач свог тима, што се такође први пут догодило. Денвер је у пет мечева био бољи од Мајамија, а све је кулминирало јуче у Бол арени. И док је Јокић најбољи кошаркаш данашњице, Ђоковић је већ дуго предмет расправа о најбољем тенисеру свих времена", додаје шпански лист.

Ђоковић је једини тенисер у историји овог спорта који је освојио 23. гренд слем трофеја, а претекао је своје највеће ривале Рафаела Надала (22) и Роџера Федерера (20).
"Србија је земља са великом спортском традицијом, без обзира на то што према последњем попису има 6.690.887 становника. Двојица су њеним становницима пружила највеће задовољство, које никада није било забележено у историји Србије. Мали број земаља на свету има привилегију да има овако велике спортисте", закључује се у тексту Марке.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.