Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 21:28

Око: Никола Јокић, миљу изнад свих других

Кажу да није ни брз, ни скочан, али он то све надомешћује својом интелигенцијом, истакао је у емисији „Око“ бивши кошаркаш и подкастер Миле Илић. НБА скаут Марин Седлачек каже да је за њега била фасцинантна Јокићева могућност да отвара и завршава контранапад, што >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је помало атипично за остале центре који играју на тој позицији. Ванредни професор ФПН Милош Хрњаз сматра да се понекад заправо потцењује Јокићева посвећеност и оцењује да је он прави борац и такмичар.
Прослављени Сомборац Никола Јокић је у свет НБА лиге ушао поставши члан Денвера као тек 41. пик на драфту и није се могло ни наслутити какву ће промену донети не само маленом клубу из Колорада већ, по мишљењу многих, и у светској кошарци.
Бивши кошаркаш и подкастер Миле Илић каже да никада није замишљао да неко тако доминантан у НБА може да буде са ових простора.
"Причамо о Николи који, што ви волите сви да нагласите, да није ни брз, није ни скочан, али он то све надомешћује својом интелигенцијом. Интелигенција је та разлика између њега и тих играча. Он има такав осећај за игру, за читање, и одбране и напада. Тако да, мислим, можемо причати о њему сад, да га хвалимо, да га дижемо у небеса, он то стварно и заслужује, јер он је уникат што би се рекло“, рекао је Илић.
Једна фасцинантна могућност у контранападима, атипична за остале центре НБА скаут Марин Седлачек каже да је за њега била фасцинантна, у напретку и еволуцији Николе Јокића, његова могућност да отвара и завршава контранапад, што је помало атипично за остале центре који играју на тој позицији без обзира на улогу.
То је још један квалитет који говори да он није експлозиван, али рационалан, констатовао је Марин Седлачек.
Професор Милош Хрњаз сматра да је Никола стварно посебан и на терену и ван њега.
"И то је јасно и то је свима очигледно, али не у неком лошем смислу. Ја мислим да се понекад заправо потцењује његова посвећеност, не само у овом смислу физичке припреме о којој смо говорили, утакмице и осталог. Ми смо заправо имали неколико прилика у његовој каријери да видимо и да му је стало, и да чак не дâ на себе и да је прави борац и да је такмичар. И то кажу сви људи који га познају и који су играли кошарку с њим“, рекао је Хрњаз.
Да ли је Јокић најбољи играч на свету, шта каже статистика Американци су опседнути статистиком, и сад кажу да је Никола Јокић први у историји плејофа по броју поена, скокова и асистенција. То нико пре њега није имао.
„Ако погледамо све велике те играче тамо, изузетно су сујетни и нико не дâ на себе. Примера ради, Расел Вестбрук. Он јури те скокове да би направио трипл-даблове, да би дошао, да би оборио те неке рекорде. Међутим, видели смо код Николе, то њега уопште не занима. Што је само један показатељ. Некад утиче да он, као Теодосић некада, више воли да дода него да шутира. Па он је често изјављивао да асистенција чини два играча срећним, што је и тачно“, констатовао је Илић.
Јокић и притисак медија – чврсто на земљи и на терену и ван њега  Притисак медија, чак и на њега, додаје Хрњаз, утицао је у смислу МВП трке, која је постала потпуно "болесна" у овом регуларном делу сезоне.
"И мислим да су ове ствари о којима сада говоримо, заправо, да њега држе чврсто на земљи и да, захваљујући њима, он успева да остане човек, дакле, и ван терена, што у тим околностима заправо уопште није лако. Мислим да га не дотиче, као што нам се чини да не јури те трипл-даблове, по сваку цену“, рекао је Милош Хрњаз.
Саговорници су посебно истакли да на Јокићеве резултате и успехе значајан и велики утицај има подршка коју добија од уже и шире породице, а емисију су завршили констатацијом да је његово освајање НБА трофеја донело не само много радости широм света и у Србији, већ је наставило историјски низ светских успеха наших спортова.
Србија је за само протеклих десетак дана, захваљујући својим сјајним спортистима, добила чак три светске титуле.
Прво су баскеташи 3x3 одбранили титулу светских првака, па је Новак Ђоковић исписао нову страницу светске историје, а несвакидашњу серију је наставио Никола Јокић освајањем титуле и звања МВП финала.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.