Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 12:36

Јокић доказао да може да убаци онолико поена колико он жели

Никола Јокић је у поразу Денвера од Минесоте у четвртој утакмици плеј-оф серије два тима без муке убацио 43 поена и био убедљиво најефикаснији појединац на мечу. Нажалост, као и у претходним сезонама изостала је подршка тима и Нагетси су пропустили прилику да "почисте" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ривала.
Никола Јокић поново је демонстрирао зашто заслужује да буде најкориснији кошаркаш НБА лиге трећи пут заредом. Центар Денвера показао је да је способан да одигра најбоље кад је најбитније, а било је у прошлом мечу када су имали прилику да "метлом" избаце Минесоту и прођу даље.
Један од најбољих дефанзиваца лиге Француз Руди Гобер изгледао је као новајлија у дуелима са Јокићем, који је постизао поене како је он то желео.
МВП има толико различитих офанзивних оружја у свом арсеналу, да је у потпуности немогуће предвидети његов следећи корак. Одбрана Минесоте на челу са центрима имала је прилику да се у то увери из прве руке дозволивши Николи да изједначи рекорд по броју поена у нокаут фази такмичења. 
Два, три метра од коша, лопта у рукама и небројено решења Денвер доста користи акције у којима променама кретњи и преузимања Јокић остане са нижим и слабијим ривалом од себе.
У оваквом мис-мечу најбољи центар света има прилику да лако дође до поена, остали саиграчи му шире простор и остављају слободну страну.
Уколико га у одбрани ипак удвоје, неко од играча на спољним позицијама има отворен шут за три или ситуацију да утрчавањем ка кошу себи обезбеди лак упис у статистику, а Николи асистенцију.
У овој ситуацији остао је са Кајлом Андерсоном који не може да чува Јокића који је и виши и јачи и има бољу технику па се акција завршава лаким поенима за Денвер.
Браниш утрчавање и асистенцију, не браниш шут за три Јокић често узима лопту иза линије за три поена и сам воли да креира игру.
Центар Денвера на тај начин извлачи високог кошаркаша противника што остали кошаркаши користе да уз помоћ блокова и Јокићевог прегледа игре улазе ка кошу.
Неретко из тог разлога, центри се од коша одаље свега три до четири метра, да би остали у раздаљини са које би могли да се врате, одиграју одбрану и затворе ривала.
Јокићу то оставља простор да шутира тројке, којих је синоћ убацио пет из осам покушаја, што је високих 63 одсто.
 Шут са одбацивањем уназад нерешива енигма за Таунса и Гобера Јокић је током каријере навежбао шут који је прославио Дирка Новицког и Кобија Брајанта, популарни "фејд авеј" одлично служи Јокића. Од почетка плеј-оф серије Никола је погодио 64 одсто ових шутева.
Иако је Мари овде каснио са додавањем скоро две секунде, Јокић је искористио отворен простор испред њега да се позиционира и упркос доброј одбрани Таунса погоди тежак шут који је чини се извежбао до савршенства.
 Два блока у истом нападу Јокић са својим играчима на бековским позицијама а поготово Маријем игра акцију у којој прави два блока, први, класичан пик-ен-рол у раној фази и други када се оба играча спусте испод коша.
Мари који је изразито брз кошаркаш у таквој ситуацији мора да буде удвојен, па се оба противничка играча из пика преусмере на њега. 
Уколико плеј Денвера нема могућност за завршетак, враћа Јокићу који се већ одвојио на неколико метара од коша и има отворен шут са полудистанце.
Сличну акцију су током регуларног дела сезоне користили и кошаркаши Чикаго булса где су Лавин и Дерозен комбиновали са Николом Вучевићем.
Четврти меч серије - Јокићев час ефикасности у нападу Центар Денвера је за укупно 39 минута колико се нашао на терену убацио 43 поена уз 11 скокова и шест асистенција.
Јокић је био економичан у процентима шута. Из игре је погодио 15 пута из 26 покушаја, што је високих 58 одсто, погодио је пет од осам тројки, што је 63 одсто и осам од 12 слободних бацања што даје високих 67 одсто.
Једина негативна ставка у игри су четири изгубљене лопте, све четири у фази напада.
Јокић је партијом још једном показао да итекако може да има висок поентерски учинак, али то не ради док год може да разиграва саиграче који су расположени за игру. То је управо посао који најкориснији играч екипе, али и лиге треба да ради.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.