Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 09:15

Први пад Луке Дончића – како је "мали принц“ кошарке изгубио осмех

Далас Маверикси Луке Дончића први пут од руки сезоне Словенца неће играти у плеј-офу. Плавокоси лидер тима из Тексаса се у младој, а пребогатој каријери неочекивано сусрео са великим неуспехом, на који се није навикао од дебија у Реал Мадриду.
Словеначка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << суперзвезда Лука Дончић запретио је одласком из редова Далас Маверикса у лето 2024. уколико управа не доведе адекватна појачања. Признао је да је "изгубио осмех и не ужива у игри као што је до сада".
Лука је кошаркашки вундеркинд – опремљен дечјом ноншаланцијом поиграва се са досадним и сујетним одраслима. Не само у НБА, него од најранијих почетака.
Кошаркашки Стефан Миленковић Узме те Реал Мадрид, а још ни матуру ниси доживео. Дебитујеш за најтрофејнији клуб Европе пре дозволе за алкохол и вожњу. Са 19 година најбољи играч Старог континента, узраст у ком су многи задовољни епитетом "перспективног“ или "може нешто од њега да буде“. Код Луке није постојао тај евентуални сценарио. Он је садашњост. Где год се појави, заузме време, простор и пажњу. Европском кошарком није владао адолесцент као он још од Тонија Кукоча.
Мирисна ливада препуна признања, пехара, похвала, медаља и аплауза се наставља.
Највећи успех словеначког екипног спорта – златни Евробаскет 2017. године. Прелазак у Далас. Новицки ти је ментор. Руки године. Словеначка сензација.
Друга година, ол-стар звање и први плеј-оф. Наредне године "изрешеташ“ Клиперсе у "баблу“. Бронза у Токију, да није било блокаде Батума догурао би до финала Олимпијских игара против "дрим тима“.
Продужаваш низ учешћа у доигравању у сезони 2022. и долазиш до финала Запада. Финикс сансе бациш на колена. Долази газда Марк Кјубан са свитом у Љубљану на потпис уговора. Тројке из корака уназад. Трипл-даблови. Постанеш један од пет најбољих на свету са 23 године. Све то је учинио Лука Дончић.
Има ли идеалнијег успона у модерној историји? Једино да је освојио и МВП трофеј и титулу, али то су преузели други Балканци.
Код Луке је све текло као подмазано. Његови први кошаркашки кораци били су попут руских маршала током параде на Црвеном тргу. Није се саплитао, гегао или пузио.
Лука је пао. Болно, у моменту кад је мислио да бетон пуца под ђоном.
Кјубане, изгоре ти кеса Далас завршава НБА регуларну сезону 2022/23 на 11. месту. Почетком године су се борили за првих шест позиција, дочекавши да им је "танковање“ ("тоњење“) нови курс. Како је дошло до тога?
Маверикси су учинили фаталну грешку протеклог лета пуштањем Џејлена Брансона да као слободан агент потпише за Њујорк никсе. Плејмејкер са Виланове је у четвртој години у НБА пружао најбоље партије са 16 поена у просеку, често долазећи до 30 и 40 поена на једном мечу. Брансон је имао поузданост, која је фалила Кристапсу Порзингису. Лука је нашао неког коме може мирно да препусти лопту, знајући да ће остварити нешто корисно. Далас је таквог момка пустио због цицијашлука. Постојала је понуда продужења уговора од 56 милиона долара, међутим Далас је одустао од тога.
Џејленов отац Рик Брансон баш тог лета постаје асистент Никса, бивши Џејленов агент Леон Роуз постаје председник тима из "Медисон сквер гардена“. Ствар је фактички завршена, фали само потпис.
Тмурни облаци надвили су се над главом Марку Кјубану и сасули му летњи пљусак приликом Брансоновог склапања уговора од четири године и 104 милиона долара за Никсе. Исплатио им се сваки цент. Брансон је ол-стар, Никси су у плеј-офу.
Постало је очигледно да се све у Мавериксима врти око Луке и да им тако одлично иде. Прва звезда ниже фасцинантне партије, трипл-даблови су постали рутина. Партије од 50, 60 поена, немогући кошеви за победу. Остали само прате његова упутства.
На Дивљем западу крцатом бандама нећеш успети ако си усамљени револвераш. Лука је тражио појачање. Преко потребну другу опцију.
Трејлер бољи од филма Добио га је из Бруклина. Мавси су искористили стрмоглави распад Нетса и довели Кајрија Ирвинга. Тандем из снова! Да ли је заиста? Вансеријски стрелци и невероватни таленти којима се лопта лепи за прсте. Ирвингов долазак повећава рејтинг тима, али му је стил игре врло сличан Лукином: један на један, пуно дриблинга, одличан улаз и шут. Разлике у одређеним елементима у поређењу њих двојице долазе искључиво због разлике габаритима и брзини.
Долазак Кајрија примирио је Лукино незадовољство. Тек накратко.
Четврто место заузимали су Маверикси са скором 31-26 на дан Ирвинговог дебија, завршеног победом над Лос Анђелес клиперсима. "Блокбастер“ придошлица убацује 24 поена на првом мечу, сви једва чекају повратак повређеног Луке на терен, па да их коначно видимо у тандему. Ту је настао проблем.
Пораз за поразом у неизвесним завршницама. Природна је логика да се чека уигравање нових играча и све ће лећи на своје место. Тандем Лука–Кајри ће кад-тад кренути са "терором" по НБА аренама. Ништа од тога.
Фебруар су запечатили са 32-31, крај марта дочекали десетопласирани са 37 победа и 40 пораза. Бесциљни Шарлот их је добио два пута у два дана, у Даласу, па код куће.
Од истине се не може побећи, а то је да Далас не игра одбрану. Мото да је напад најбоља дефанзива није се показао исправним.
Ако се уз то узме у обзир да од класичних центара Далас нешто најближе има у Џавелу Мегију, да ту позицију попуњавају Двајт Пауел и Макси Клебер, те да даведесет и осми тим лиге у асистенцијама по мечу, извлачи се закључак да фали грмаљ. Квалитетан. Неко да штити обруч и поуздано завршава на обручу у пик-енд-рол акцији са Луком или Кајријем.
Фрустрације су се гомилале и Лука је само у једном тренутку изнео све што му је на души.
"Фрустриран сам. Мислим да вам је то свима јасно кад ме видите на терену. У задње време се осећам као да то нисам ја, него да само тамо стојим на терену… Раније сам јако уживао и смејао се у игри, али сам сада тако фрустриран због пуно разлога, не само кошаркашких. Много ми се тога догађа ван терена што је веће од кошарке, али не желим да причам о свом приватном животу...", отворио је душу Лука.
Обожавано чедо се не радује. Игра више није забавна, нема адреналина, већ само "чупање" у стомаку. Слаткасти биљни сируп за прехладу постао је горка пилула против главобоље. Упропашћена сезона каријере. Лука жели бољу екипу за игру, ону која ће побеђивати више противничких дружина него до сада.
Навикнут на лако превазилажење препрека, Дончић се сусрео први пут са ситуацијом да није све до њега. Даш максимум који се не врати благодетима. У данашњем НБА се то кажњава одласком у други клуб. На Луки је да преброди тренутну лошу фазу, а знајући његов такмичарски дух, вратиће се јачи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.