Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 11:20

Ђоковић сигуран на првом месту до Мадрида, изазов предстоји у Риму

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић почетком седмице вратио се на прво место АТП листе, чиме је започео 381. недељу на самом врху светског тениса. Изостанак Карлоса Алкараза са предстојећег мастерса у Монте Карлу Ђоковићу доноси сигурно прво место до краја априла. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Новак Ђоковић је доспео на лидерску позицију захваљујући поразу Карлоса Алкараза у полуфиналу мастерса у Мајамију. 

Алкараз је том приликом изгубио 640 бодова, те се сада има 6.780 поена, а Новак Ђоковић 7.160.
Оно што Ђоковићу иде у прилог и на рачун бодова на АТП листи је неиграње шпанских тенисера Карлоса Алкараза, али и Рафаела Надала на предстојећем мастерсу у Монте Карлу, који се одржава од 9. до 16. априла.
С тим у вези Новак ће остати најбољи тенисер света још неколико седмица, а имаће прилику да повећа предност у односу на конкуренте.

Наиме, прошле године на турниру у Монте Карлу Ђоковић је, као и Алкараз, испао у другом колу, али ће српски тенисер имати прилику да поправи прошлогодишњи резултат, док ће Шпанац изгубити 45 бодова које брани.
Након завршетка мастерса у Монте Карлу, Ђоковић је најавио учешће на турниру из серије 250 у Бањалуци од 16. до 23. априла, а крајем истог месеца и почетком маја Новак ће наступати у Мадриду – од 26. априла до 7. маја.
Прошле године српски тенисер је у главном граду Шпаније поражен у полуфиналу од Алкараза, што је уједно и једини међусобни дуел двојице тенисера.
Бодовно стање и калкулације Због одсуство Алкараза са турнира у Монте Карлу, српски тенисер ће засигурно бити први до краја наредног мастерса у Мадриду.
Уколико се Карлос Алкараз до Мадрида не опорави од повреде, највећи конкуренти ће му бити редом трећи тенисер света Стефанос Циципас, четврти Данил Медведев и петопласирани Каспер Руд.
Стефанос Циципас има 5.770 бодова, а на турниру у Кнежевини Монако брани титулу, те неће бити у прилици да освоји нове бодове. 

Под условом да Ђоковић буде елиминисан у првом колу у Монте Карлу и Мадриду, а да неко од тројице слабије рангираних тенисера освоји оба турнира, смена на врху могла би да се догоди, али тек 8. маја.
Највећи изазов српски тенисер ће имати одмах после Мадрида, на мастерсу у Риму, који се одржава од 5. до 21. маја.
Ђоковић на овом турниру брани титулу освојену прошле године, али и 1.000 бодова.
У случају да забележи добар резултат, Алкараз би могао да освоји довољан број бодова за повратак на прво место на АТП листи.
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић ове године није учествовао на турнирима у Индијан Велсу и Мајамију, због забране уласка у Сједињене Америчке Државе, јер није био вакцинисан против коронавируса. 
Ове сезоне Новак је освојио два турнира, прво је тријумфовао у Аделајду, а затим је освојио јубиларни, 10. трофеј на Аустралијан опену.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.