Izvor: RTS, 01.Apr.2023, 12:52

Бекос је опет у моди - Европа се поново диви Партизану

Екипа Партизана после осам година изостанка из Евролиге граби ка плеј-офу елитног кошаркашког такмичења. Мечеви "црно-белих“ постали су препознатљив бренд Београда у Европи, као што је био случај и пре 35 година. Жељко Обрадовић је тада био организатор на терену >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оних старих, сада са клупе нових Београдских кошаркашких свечаности - Бекоса.
Колико људи посети Фест, Битеф и Белеф? Има ли где "игла да падне“ кад траје Бекос? Културне манифестације српске престонице добиле су нову незваничну конкуренцију током чијег трајања се долази до непосредније везе публике и уметника на паркету.
Куљала је "црно-бела“ лава испод површине земље осам година и еруптирала кроз кратер до непредвиђених висина и начинила штету многим великанима, навикнутим на познате супарнике и проблеме из недеље у недељу. Тако је било и у сезони 1987/88, када је на сцену ступила једна од најталентованијих генерација европске кошарке. Перспективни Жарко Паспаљ, Владе Дивац, Александар Ђорђевић, Мирослав Пецарски, Иво Накић и Душко Вујошевић на клупи, потпомогнути искуством Горана Грбовића, Миленка Савовића и Жељка Обадовића су постали "хит“ у Београду.
Бекос је отворен Шампион Југославије је после квалификација сигурно стартовао четвртфиналну групу Купа европских шампиона тријумфима над аутсајдерима, француским ЕБ Ортезом и холандским Ден Бошом. Прво гостовање против будућег шампиона Трејсера у Милану је очекивано прошло неславно двоцифреним поразом. Тражио се меч у ком ће младићи показати карактер и да су спремни за велика дела. Управо тај преломни моменат десио се на гостовању Барселони у четвртом колу. "Црно-бели“ су славили 88:84 против тима предодређеног за фајнал-фор домете. У наредном колу моћном Арису са ударним тандемом европског шампиона Грчке Јанакис-Галис затрпали су кош са 101 поеном у "Хали спортова“ на Новом Београду.
Следи девет кола фестивалске, не и ревијалне, такмичарске, али не и хулиганске, атмосфере у "Хали спортова“. Кренуле су Београдске кошаркашке свечаности. Адолесценти су постали најпријатније изненађење Европе. Падали су "понос Израела“ Макаби Тел Авив, узвраћено је Трејсеру, "почишћена" Барселона. Једино је Сатурн из Келна на затварању групне фазе умрљао беспрекорну серију Партизана победом 110:99.
Не само да су побеђивали, него су то чинили са стилом. Леворуки и наизглед спори Паспаљ, шашави визионар Дивац, експлозивни владар изнад обруча Пецарски и луцидни лидер Ђорђевић су била кошаркашка "Битлс“ четворка уз пратеће вокале који су допуњавали ужитак београдској публици. Партизан је тако себи трасирао пут до врха четвртфиналне групе и учешћа на првом фајнал-фору КЕШ-а (сада Евролиге) у историји клуба.
Оно што су "Шоутајм" Лејкерси били у НБА, то је "Бекос“ Партизан био у Европи. Престиж.
Модерно доба – иста веза Тадашњи плејмејкер, садашњи тренер и деветоструки шампион Евролиге Жељко Обрадовић поновио је тај израз "престиж“ после славља над Албом.
"Морам да се захвалим људима на сјајном амбијенту и то из утакмице у утакмицу. Ја ћу то поново да кажем да ми се људи јављају из великог дела Европе јер је ствар престижа да се дође да се гледа Партизан. Партизан је ово што јесте због навијача, а знамо како иде продаја карата када се вратимо у 'Арену' против Олимпијакоса, Реала, Барселоне и Панатинакоса. Хвала навијачима јер ја живим тренутке који су фантастични ", рекао је Обрадовић.
Тридесет и пет година, три фајнал-фора и четири државе касније атмосфера на Партизановим утакмицама је поново постала жељно ишчекивани дан у кошаркашкој Европи.
Околности су потпуно другачије. Друштвеним мрежама се све шири, а на терену су носиоци игре странци. Домаћи играчи су релевантни и једнаки у функционисању екипе и грађењу тимског духа. Остало се на Новом Београду, само што сада долази преко 20.000 навијача у "Арени“.
Како су реалност о плеј-офу и значај домаћег терена у дуелима са великанима постајали све јачи, присуство на Партизановим утакмицама је постала мода. Враћају се познате личности и бивши асови у прве редове. Чак и неке са естраде које су дошле како би себе промовисале. 
"Гробари“ чине аудио-визелне перформансе на трибинама зарад подршке и мотивације актерима на позорници од паркета, омеђеној линијама. Проживљава се емотивна клацкалица и пражњење у ишчекивању круцијалног потеза за победу. Ни ту није крај, следи "бис“.
Попут рок звезда играчи долазе међу присталице и из свег гласа славе нови корак ка историјском подвигу до ког се иде узајамном разменом енергије. Виртуози са лоптом у рукама уместо интрумента буде најлепше емоције код својих љубитеља. Зна се, после се све то дели по друштвеним мрежама и од меча се прави туристичка атракција. Странци желе да сврате у "Арену“ како би осетили енергију и набој публике, која из кола у коло обара реорде посећености. Формирао се бренд.
Жељко Обадовић од свог повратка у Партизан још граби за првом титулом, али је реновирање "Бекоса“ једно од његових највећих остварења у каријери.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.