Izvor: RTS, 07.Mar.2024, 08:58

Растерећена Звезда гостује Монаку - све очи упрте у Мајка Џејмса

Кошаркаши Црвене звезде гостују екипи Монака у мечу 28. кола Евролиге. Меч је на програму од 19.00 часова, а дешавања на мечу и промене резултата можете пратити на нашем порталу.
Звзеда ће у Француској имати прилику да дође до 11. победе у сезони и покуша >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да остави што бољи утисак до краја још једне разочаравајуће евролигашке сезоне.
Пораз у Минхену претходне недеље оставио је црвено-беле готово без икаквих шанси да се пласирају у плеј-ин Евролиге, док их је победа у Бару током викенда додатно приближила првом месту у АБА лиги.
Стога изабраници Јаниса Сферопулоса са резултатске стране могу растерећено да уђу у меч против једне од нападачки најталентованијих екипа у Европи. Међутим, с обзиром на нерешено питање лиценце за учешће у Евролиги у наредним годинама, од великог је значаја за Звезду да се у што бољем светлу прикаже у преосталим утакмицама.
У Монаку ће их свакако чекати тежак изазов, имајући у виду форму и квалитет противника који се нада новом учешћу на фајнал-фору и одласку два корака даље у односу на претходну сезону када су завршили као трећи.
Екипа Саше Обрадовића тренутно се налази на четвртом месту на табели са 17 победа и уз добар финиш регуларног дела могли би да се надају освајању другог места.
У првом мечу у сезони Монако је славио у "Штарк арени" резултатом 82:76. Мајк Џејмс је био најбољи играч меча са 18 поена и 11 асистенција, док су Звезду предводили Рокас Гедрајтис са 20 и Немања Недовић са 15 поена.
Звезда други тим без Теодосића Утакмица против Бајерна најверодостојније је показала колико игра у нападу српског представника зависи од Милоша Теодосића. 
Иако у позним играчким годинама, Теодосић је показао да још увек може да представља важан фактор на евролигашкој сцени. Највећи проблем јесте опоравак који у случају Звездиног плејмејкера траје нешто дуже, нарочито када се узму у обзир повреде које је доживео током сезоне.
У његовом одсуству, Звезда није успела да пронађе право решење. Јаго дос Сантос је у неким мечевима показао свој потенцијал, али је јасно да тренутно не може бити прва опција. У Јадранској лиги је разлика била мање приметна, а Јаго је успевао да у континуитету бележи добре партије. Евролига је међутим нешто друго.
С обзиром на то да је Звездин први циљ до краја сезоне да у своје витрине врати трофеј АБА лиге, за шта ће им Теодосић бити неопходан, не треба очекивати журбу са његовим повратком на терен. Осим Теодосића, меч 28. кола ће пропустити и Дејан Давидовац, као и Треј Томпкинс, чији се деби још очекује.
То је у претходним мечевима отворило простор за Џавонтеа Смарта који је показао све своје нападачке квалитете, те се може очекивати значајнија улога за њега и у Француској. Мораће ипак Звезда да пронађе боља решења када је организација игре у питању, чега је свестан и Сферопулос, јер јој је превелико ослањање на шут споља често доносило проблеме ове сезоне.
Ишчекивање рекорда Мајка Џејмса Монако се тренутно налази у серији од шест везаних тријумфа у Евролиги, током којих су савладали највеће конкуренте за висок пласман.
Падали су редом Реал, Ефес, Партизан, Фенер, Виртус и Барса и делује да је Саша Обрадовић коначно успео да успостави систем у екипи пуној талентованих, али и темпераментних појединаца.
Играо је Монако одличну тимску кошарку у претходном периоду, али се као и у читавом току своје богате и турбулентне каријере, један човек посебно истицао.
Мајка Џејмса само 12 поена дели од обарања евролигашког рекорда по броју поена који држи Василис Спанулис са 4.455 поена, а обзиром на то да је ове сезоне само два пута постигао мање од неопходне бројке, вероватно је да ће пред домаћим навијачима постати рекордер.
Џејмс такође има и најбољи просек поена по утакмици када су најуспешнији поентери у питању и одиграо је скоро 2.000 минута мање него Спанулис.
Сигурно је да ће му Обрадовић и саиграчи оставити довољно простора да дође до ласкавог признања ком се годинама примицао, а питање је и колико рањива Звездина одбрана може да га спречи.
Монако ће свакако са улогом великог фаворита ући у меч у ком једино они имају шта да изгубе, док ће Звезда покушати да прекине серију од три везана пораза у Евролиги и на што бољи начин приведе сезону крају.

 
Табела:
Реал Мадрид 22-5
Барселона 18-9
Панатинаикос 17-10
Монако 17-10
Виртус 17-10
Олимпијакос 16-11
Фенербахче 16-11
Басконија 14-13
Макаби 14-13
Валенсија 13-14
Партизан 13-14
Бајерн 12-15
Олимпија Милано 11-16
Жалгирис 11-16
Анадолу Ефес 11-16
Црвена звезда 10-17
Асвел 6-21
Алба 5-22

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.