Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 12:31

Ројевић за РТС: Поставићу систем, али не функционише без квалитетних играча

Нови селектор репрезентације Србије у рукомету Борис Ројевић истакао је у разговору за Интернет портал РТС-а да би пласман на Олимпијске игре 2028. године био велики успех и да ће примарно на том циљу са тимом и радити.
Рукометни савез Србије именовао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је тренера Војводине Бориса Ројевића за новог селектора мушке сениорске репрезентације у четворогодишњем периоду.

"Схватио сам, ако не засучемо рукаве и не почнемо да правимо озбиљне играче који могу да одговоре у оба правца, офанзивно и дефанзивно, неће нас бити још дуго на европској и светској мапи. Биће теже и лошије. Поседујем огромну енергију, волим рукомет и волим да радим и одлучио сам се да након продужетка уговора у Војводини останем у Србији", рекао је Ројевић у разговору за РТС.
Србија је на последњем шампионату света заузела 19. место, а Ројевић истиче да је иза националног тима јако тежак период, што се огледа у поменутом пласману. Поред тога, наводи и да постоје проблеми у играчком кадру, јер само два српска рукометаша наступају у завршници Лиге шампиона (Драган Пешмалбек и Милош Кос прим. аут.), али се није двоумио када је стигао позив да постане нови стратег националног рукометног тима.
"Заиста смо далеко од неких медаља које смо често помињали и онда смо се враћали кући јако разочарани. Мислим да су појединци прихватали и стављали нереалне циљеве. Тренутно немамо тим за таква дела, али имамо доста талентованих, младих играча који треба да дођу и зато је направљен један нови олимпијски, четворогодишњи циклус где би велики успех био одлазак на Олимпијске игре 2028. године. На том циљу ћемо и радити, дакле нема ништа инстант", наглашава нови стратег рукометаша Србије.

Борис Ројевић је наследио на селекторској позицији Тонија Ђерону, који је споразумним раскидом уговора прекинуо сарадњу са Рукометним савезом Србије. Нови селектор је у двогодишњем периоду (2020–2022) био помоћник шпанском стручњаку, а водио је и јуниорску селекцију, играче рођене 1998. године и млађе.
"Једина ствар која се у животу не може купити је искуство, а ја га и те како имам. Потребно је направити један микс старијих и млађих играча, старији да доносе резултат, а млади да уче од њих и да настављају. Без квантитета нема ни квалитета, мора да се прошири база. Ја ћу поставити систем, а систем не функционише без квалитетних играча, нити играчи без система. За то треба време, као и за квалитетне играче, иако их ми имамо, али не у довољном броју за велике резултате. Једноставно, моја парола је рад, рад и рад", истиче Ројевић.
Пред Србијом и Ројевићем велики изазов Селектор рукометног тима ће у мају имати прве званичне мечеве против Шпаније у баражу за квалификације за Светско првенство, а пре тога ће обавити прозивку за пријатељску утакмицу против Пољске.
"Седам дана ћу бити са играчима пре Пољске и два дана пре утакмице против Шпаније, то је премало времена да се било шта уради", наводи Ројевић.
Србија је до незавидног положаја доспела захваљујући лошим резултатима на првенству света. Подсећања ради, одиграла је реми са Исландом, а поражена је од Мађарске и Црне Горе.
"Ово је наслеђе прошлог селектора. Да нисмо изгубили утакмицу против Црне Горе, имали бисмо за противника победника дуела Белгија – Италија и били бисмо апсолутни фаворити, овако смо, сви знамо, аутсајдери на тим мечевима. Наше шансе нису велике, али док год постоје, ми ћемо давати свој максимум да пробамо да изненадимо, ако не изненадимо, желим да нација препозна једну нову репрезентацију, срчану, борбену", каже нови селектор рукометне селекције Србије.
Рукометна репрезентација Србије је последњу медаљу освојила 2012. године на првенству Европе у Београду, након тога је без успеха наступала на међународним такмичењима.
"Обећавам рад на свим нивоима које могу да покренем као селектор и да ће репрезентација расти из дана у дан. Нико нема чаробни штапић, али је сигурно да ће се помак видети кроз године које долазе", закључио је Ројевић.
Новог селектора одликује игра у транзицији којој претходи чврста одбрана, а у том погледу је у кораку с модерним рукометом, такозваним "скандинавским" моделом игре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.