Izvor: RTS, 21.Feb.2024, 09:09

Порто дочекује захуктали Арсенал у осмини финала Лиге шампиона

Фудбалери Порта и Арсенала играју вечерас од 21.00 час у Португалији прву утакмицу осмине финала Лиге шампиона. Резултат и најважнија дешавања на терену можете пратити на нашем порталу.
Порто ће покушати шести пут у 21. веку да избори пласман у четвртфинале >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Лиге шампиона, док Арсенал има прилику да први пут још од 2010. године уђе међу осам најбољих тимова Европе, након што се вратио у фудбалску елиту после пет сезона играња у Лиги Европе.
Португалци су до нокаут фазе стигли као другопласирани тим групе Х. Освојили су 12 бодова, колико и Барселона, али су два пута поражени од Каталонаца (0:1 и 1:2), што су им и једина два неуспеха у Лиги шампиона ове сезоне. И код куће и у гостима били су бољи од украјинског Шахтјора (3:1 и 5:3) и Антверпена из Белгије (4:1 и 2:0).
Арсенал ће имати привилегију да реванш против Порта 12. марта игра пред својим навијачима на "Емирејтсу", пошто се међу 16 најбољих у Европи пласирао као први на табели групе Б, са четири победе, ремијем и поразом.
"Тобџије" су започеле такмичење победом над ПСВ-ом од 2:0, потом су неочекивано изгубиле у Француској од Ланса (2:1), али су два тријумфа над Севиљом (2:1 и 2:0) и немилосрдан реванш Французима (6:0) били довољни да се, упркос ремију у Ајндховену (1:1) у последњем колу, освоји 13. бод и осигура прво место у групи.
Ни сама завршница елитног европског такмичења није неистражено подручје за Арсенал и Порто. Португалци у својим витринама имају два "ушата" пехара освојена 1987. и 2004. године, када су, предвођени са клупе Жозеом Мурињом, иза себе у групи оставили и београдски Партизан. Највећи успех црвених из Лондона је финале 2006. у којем су поражени од Барселоне.
Екипе којих се плаши свака одбрана Порто и Арсенал су међу тимовима који су у групној фази Лиге шампиона ове сезоне постигли највише голова. Клуб из Лондона је 16 пута затресао мрежу противника, док су Португалци 15 пута били прецизни.
Арсенал је одличан и када се брани - три утакмице је завршио без лопте у својој мрежи и само се Интер и Реал Сосиједад могу похвалити да су чвршћи у дефанзиви.
"Тобџије" доминирају и по другим статистичким параметрима - четврти су по проценту тачних додавања (89,2 одсто), а шести по поседу лопте (56,6 одсто времена).
Вечерас ће се на "Драгау" срести и двојица најбољих асистената актуелне сезоне Лиге шампиона - Букајо Сака из Арсенала и Портов Галено. Обојица су четири пута додала лопту саиграчима који су постигли погодак.
Порто се мучи, Арсенал као машина за постизање голова Порто пред дуел са Арсеналом не блиста у португалском првенству. Забележио је пораз, победу и реми у последња три кола иако су му противници били тимови са средине и дна табеле - Рио Аве (0:0), Арока (2:3) и за викенд Естрела (2:0).
Након 22 одигране утакмице у матици, налази се на трећем месту на табели са седам бодова мање од Бенфике и Спортинга, који има и меч мање од конкурената.
За разлику од вечерашњег противника, Арсенал је у одличној форми и делује као добро подмазана машина за постизање голова. Нанизао је пет тријумфа у последњих пет кола енглеске Премијер лиге, укључујући изузетно важну победу у дербију против Ливерпула (3:1). Потом је на два меча постигао чак 11 голова, а није примио ниједан - доминантно је напунио мрежу Вест Хема (6:0), а потом у суботу и Барнлија (5:0).
Са само два бода мање од лидера на табели Ливерпула, Артетин тим је један од главних такмаца за освајање титуле шампиона Енглеске, што би му била прва након дугих 20 година.
Шест дуела без победе гостију Арсенал и Порто су до сада шест пута одмерили снаге у Лиги шампиона, али ниједном након 2010. године, када је енглески тим елиминисао Португалце у осмини финала. Порто је имао предност од 2:1 након прве утакмице, али је на "Емирејтсу" претрпео тежак пораз - 5:0.
Оба тима су уписала по тријумф на домаћем терену и 2008, када их је жреб спојио у групи Г Лиге шампиона. Порто је победио 2:0, а Арсенал славио и тада убедљивих 4:0. Португалци су на крају сакупили 12, а Енглези 11 бодова, па су и једни и други прошли у наредну фазу такмичења.
И 2006. се групна фаза завршила срећно по оба тима. Било је 0:0 у Португалији, а 2:0 за Арсенал у Лондону, али су и једни и други са једнаким бројем бодова (11) изборили пласман у нокаут рунду Лиге шампиона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.