Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 08:16

Дуел отписаних за сламку спаса – Звезда против Тринкијеријевог препорођеног Жалгириса

Кошаркаши Црвене звезде играју вечерас од 20.00 у "Штарк арени" утакмицу 26. кола Евролиге против литванског Жалгириса. Резултат и најважнија дешавања на терену можете пратити на нашем порталу.
Након прошлонедељног дуплог кола Евролиге у "Штарк арени", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << кошаркаши Црвене звезде одиграће и трећу утакмицу у низу пред својим навијачима, а последњу пре евролигашке паузе за националне купове и репрезентативне активности. Противник ће вечерас бити литвански великан – Жалгирис из Каунаса.
Црвено-бели су прошле недеље победили ослабљену Валенсију, али нису успели да против моћне Барселоне надокнаде бар део штете која је направљена неочекиваним и скупим поразима од Асвела, Албе, па и Басконије у Београду.
До краја лигашког дела елитног европског такмичења остало је девет утакмица, а Звезду са скором 10-15 тренутно три победе деле од десете позиције која води у плеј-ин. Шансе да се црвено-бели први пут откако се Евролига игра у актуелном формату пласирају у доигравање своде се на пуку теорију и наду да није немогућа серија победа која би морала да почне већ вечерас.
Екипа са Малог Калемегдана није направила добру увертиру пред дуел са Литванцима, пошто је у понедељак у Подгорици претрпела убедљив пораз од Будућности у утакмици 19. кола АБА лиге.
Игра црвено-белих у "Морачи" била је далеко испод нивоа који ће захтевати одлучујуће битке у финишу сезоне, мада је мало вероватно да ће их лоша партија коштати првог места и предности домаћег терена у плеј-офу регионалног такмичења јер и даље имају два тријумфа више од Подгоричана, а три више од Партизана и Цедевита Олимпије.
Треј Томпкинс и даље неспреман Два дана пред дуел са Жалгирисом, Звезда је у своје редове довела још једног играча, укупно 19. који ће ове сезоне обући црвено-бели дрес. Треј Томпкинс, крилни центар и некадашњи шампион Европе са Реал Мадридом, потписао је једномесечни уговор са београдским тимом, уз могућност наставка сарадње.
Ипак, тренер Звезде Јанис Сферопулос је дан уочи утакмице саопштио да Американац још није спреман да заигра и да је у процесу рехабилитације.
Грчки стручњак је истакао да се Жалгирис налази у сјајном моментуму, пошто су победили на три од последње четири утакмице и да је зато јако важно да његови играчи буду концентрисани и да пре свега добро одиграју у одбрани.
Црвено-бели су изгубили од Жалгириса у последња два међусобна дуела, укључујући и први овосезонски у другом колу у Каунасу (79:74), али не знају за пораз у Београду још од 13. октобра 2020. године.
Тринкијери донео у Каунас нову енергију и боље резултате Жалгирис није у ништа бољој позицији од Црвене звезде, има идентичан однос победа и пораза (10-15) у Евролиги и једнако је извесно да неће наставити такмичење у плеј-офу или плеј-ину, мада игра са великим самопоуздањем, енергијом и бележи изненађујуће добре резултате откако је крајем прошле године Андреа Тринкијери заменио Казиса Максвитиса на месту шефа стручног штаба.
Са бившим тренером Партизана на клупи, екипа из Каунаса је на осам утакмица уписала пет евролигашких победа – на свом паркету не зна за пораз пошто је била боља од Албе, Фенербахчеа, Ефеса и у претходном колу од Панатинаикоса, док је у међувремену надиграла и Валенсију у Шпанији.
Само су Партизан, Барселона и Асвел савладали Тринкијеријев препорођени Жалгирис, а да није било пораза од нејаких Француза, још увек би великан са севера Европе био легитиман претендент за једно од првих десет места.
У литванском првенству Жалгирис суверено господари врхом табеле са скором 16-2, а за викенд је у Каунасу декласирао Јувентус из Утене резултатом 101:63.
Најбољи проценат шута за три у Евролиги и лидер Кинан Еванс Жалгирис се труди да игра добро организовану кошарку у контролисаном ритму и са пажљивом селекцијом шута захваљујући којој је тим са најбољим процентом за три поена у Евролиги – 40,6.
Екипа из Каунаса у просеку убацује 9,8 тројки по утакмици (укупно 245) из 24,2 покушаја (укупно 604). Занимљиво, црвено-бели су постигли идентичан број тројки, али им је било потребно чак 109 шутева више, па су, потпуно обрнуто, други у лиги по броју покушаја за три поена, а трећи најгори по проценту успешности – 34,4 одсто.
Неприкосновени лидер тима из Каунаса ове сезоне је амерички плејмејкер и некадашњи играч Игокее Кинан Еванс.
Американац је након 25 одиграних кола пети стрелац Евролиге (16,8 поена по мечу) и трећи крадљивац лопти (1,5 украдена по мечу), па европски медији пишу да већ има клубова који су вољни да га ангажују наредне сезоне.
Евролига, 26. коло:
Четвртак:
Ефес - Макаби 105:91
Олимпија Милано - Реал Мадрид 81:76
Партизан - Бајерн Минхен 78:79
Басконија - Асвел 94:80
Валенсија - Олимпијакос 65:78
Петак:
Црвена звезда - Жалгирис 20.00
Панатинаикос - Фенербахче 20.15
Барселона - Алба 20.30
Виртус - Монако 20.30
Табела:
1. Реал Мадрид 22-4
2. Барселона 17-8
3. Виртус 16-9
4. Панатинаикос 15-10
5. Монако 15-10
6. Фенербахче 15-10
7. Олимпијакос 15-11
8. Басконија 14-12
9. Валенсија 13-13
10. Макаби 13-13
11. Партизан 12-14
12. Олимпија Милано 11-15
13. Ефес 11-15
14. Бајерн Минхен 11-15
15. Црвена звезда 10-15
16. Жалгирис 10-15
17. Алба 5-20
18. Асвел 5-21

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.