Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 09:06

Партизан против Бајерна започиње преломни период у Евролиги

Кошаркаши Партизана од 20.30 дочекују екипу Бајерн Минхена у "Штарк арени" у мечу 26. кола Евролиге.
Екипа Жељка Обрадовића је тренутно у великом паду форме, започетом у тесном поразу у "вечитом дербију" у АБА лиги, закључно са дебаклом против Сплита. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Између та два регионална дуела су неславно завршили гостовања у Монаку и Болоњи.
Криза је наступила и у нападу, Партизан је Сплиту убацио тек 67, а Монаку 70 поена. Манир слабијег старта утакмице, каскања и сустизања ривала постаје све мање симпатичан навијачима. Потребно је да се види фокус и максималан приступ од самог старта.
Сусрет са Бајерном последњи је у Евролиги пред паузу од тог такмичења и окретања Игокеи, па Купу Радивоја Кораћа. Партизан мора да оправда улогу фаворита пред својим навијачима против немачког клуба како би мирније главе дочекао борбу за први трофеј у сезони.
Ваља истаћи да ће Партизан бити без Уроша Трифуновића, који се још опоравља након што му је позлило приликом лета ка Болољи пред меч са Виртусом.
По завршетку репрезентативних прозора им долази Ефес, па иду у Милано. Екипе тренутно истог ранга као и Бајерн. Потребно је ухватити замајац за јак финиш као што је и у протеклој био случај. На све то не треба да се игнорише и борба за друго место у АБА лиги.
Бајерн скакачки надмоћан Састав Пабла Ласа пре свега одликује одличан скок. Најбољи тим Евролиге у тој категорији са 33,8 скокова по мечу. Други су по дефанзивним скоковима са 23,6 просечно, док су у скоку у нападу трећи са 10,6 по дуелу. Оно чиме се Ласо дичи, с тим Обрадовић муке мучи.
Нападачки су карактеристични по великом броју шутева са дистанце. Упућују 27,9 шутева за три (3. место) и погађају 9,9 тројки (4. место) по дуелу. То делује импресивно, али је закључак да су на тек 35 посто за три. Одлично бране обруч са 2,9 блокада, али им бекови не важе за страх и трепет у дефанзиви.
Статистички лидер екипе је свакако Серж Ибака са индексом корисности од 15,8, бележивши 13 поена, 6,9 скокова и 1,4 блокаде просечно у Евролиги.
Удардни бековски тандем који 22,6 поена дели на равне части чине Силван Франциско и Карсен Едвардс. Светски шампион Ајзак Бонга је увек користан на обе стране терена, а Андреас Обст опасност у шуту. Владимир Лучић је у доброј форми после опоравка од повреде и бивши капитен Партизана ће наравно бити испраћен специјалним аплаузом и овацијама у "Арени". Не треба да се изостави ни увек спремни нападачки допринос ветерана Девина Букера.
Међу најлошијима су на гостујућем терену са тек три победе и чак 10 пораза. Шта више, слављем над прежаљеном Албом на последњем гостовању су зауставили негативни низ од четири пораза.
"Да бисмо победили, морамо показати наше најбоље кошаркашко лице и да игноришемо атмосферу. Такође, сада нам није потребно да више размишљамо о утакмицама које смо изгубили у неизвесним завршницама, што нас је спречило да будемо боље пласирани на табели. Ситуација је таква каква је и још увек имамо шансе", истакао је тренер Бајерна Пабло Ласо.
Партизан мора да надокнади минус девет Претходни сусрет у осмом колу окончан је победом домаћина 94:85 у Минхену. Бајерн је успео да уведе црно-беле у свој ритам игре после слабијег почетка. Партизану су "дошли главе" Силван Франциско и Леонардо Болмардо смелим креацијама и погоцима, као и хладнокрвом извођењу слободних бацања у завршници. Карсен Едвардс је био први стрелац екипе са 21 поеном. Занимљиво, садашњи играч Црвене звезде Фреди Гилеспи је тада уписао осам поена и четири скока за 14 минута на паркету.
Тај окршај је остао упамћен код навијача Партизана по позитивно шокантном дебију Бруна Кабокла за Партизан и уједно у Евролиги. Бразилац као права непознаница је био прави фактор изненађења са погођеним шутевима за три, закуцавањима, енергијом у одбрнаи и нападу. Био је најефикаснији са 19 поена. Сада је у видном паду форме и оштрине. Ослабио је његов утицај у борби под кошем. Френк Камински је тад био упитан, да би у последње време приказао позитивна издања.
Црно-бели из Београда су после тог сусрета били на 3-5, а ни сада нису у ништа бољој ситуацији са 11. местом и 12-13. Бајерн је у групи екипа са 10 победа и 15 пораза на "ничијој земљи" између плеј-ина и дна табеле. Уз њих су и Звезда, Олимпија, Ефес и Жалгирис. 
Партизану је у овом тренутку приоритет победа као таква. Уколико буде и двоцифрена, добро ће доћи по позитиван скор у међусобном скору и са психичког аспекта.
Утакмицу Партизан-Бајерн од 20.30 у "Штарк арени" можете да пратите из часа у час на нашем порталу.
Евролига, 26. коло:
Четвртак:
Анадолу Ефес - Макаби 18.30
Олимпија Милано - Реал Мадрид 20.30
Партизан - Бајерн 20.30
Басконија - Асвел 20.30
Валенсија - Олимпијакос 20.30
Петак:
Црвена звезда - Жалгирис 20.00
Панатинаикос - Фенербахче 20.15
Барселона - Алба 20.30
Виртус - Монако 20.30
Табела:
Реал Мадрид 22-3
Барселона 17-8
Виртус 16-9
Панатинаикос 15-10
Монако 15-10
Фенербахче 15-10
Олимпијакос 14-11
Валенсија 13-12
Басаконија 13-12
Макаби 13-12
Партизан 12-13
Црвена звезда 10-15
Олимпија Милано 10-15
Жалгирис 10-15
Бајерн 10-15
Анадолу Ефес 10-15
Алба 5-20
Асвел 5-20

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.