Izvor: RTS, 06.Jan.2024, 11:31

Легендарни бразилски фудбалер Марио Загало отишао у легенду

Прослављени бразилски фудбалер и тренер Марио Лобо Загало, преминуо је у 92. години живота, објавила је Бразилска фудбалска конфедерација (ЦБФ) на друштвеним мрежама.
Марио Загало је већ неко време имао здравствених проблема, а у септембру прошле >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << године због тога је провео око три недеље у болници.
 
Легенда бразилског и светског фудбала је једини шампион са освојене четири титуле првака планете.
Први је Бразилац који је освајао Светско првенство прво као фудбалер, а потом и као тренер.
Учествовао је на седам Мундијала, и двоструки освајач Светског првенства као играч.
Као нападач је наступао на Мундијалима 1958. и 1962. године, а 1970. године је као селектор водио до титуле првака легендарну генерацију у којој су наступали Пеле, Жарзињо, Тостао, Герсон и Ривелино.
На Мундијалу 1994. био је и помоћни тренер, а четири године касније у Француској поново главни селектор који је водио Бразил до финала Светског првенства, где су "Кариоке" поражене од домаћина.
После Мариа Загала само две особе успеле су да освоје титулу Светског првака као играч и тренер. То су Немац Франц Бекенбауер и Француз Дидије Дешан.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.