Međunarodni dan kafe

Izvor: Megafon.co, 01.Okt.2020, 14:02

Međunarodni dan kafe

Bez nje ne možete da započnete dan? Niste jedini, širom sveta, prema poslednjim istraživanjima, u toku jedne godine ispije se više od 500 milijardi šoljica kafe!
Foto – Saša Đorđević

Ranije se Međunarodni dan kafe obeležavao 29. septembra, međutim od 2015. godine datum je promenjen. Tako da sada Svetski dan “crnog zlata” obeležavamo 1. oktobra. Kafa se, posle vode, smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << najpopularnijim napitkom na svetu. Postoji mnogo načina za njenu pripremu – kod nas omiljena “turska” ili “domaća” kafa, instant, espreso itd… Može se kombinovati sa mlekom, čokoladom, šlagom, sladoledom, kremom, pa i alkoholom. Koristi se i u kuhinji, najčešće za pripremu slatkiša.
Glavni sastojak kafe je kofein. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, dnevno se preporučuje maksimalno do 400 miligrama kofeina dnevno, što je oko 4 šolje kafe ili 10 limenki Kokakole ili energetskog pića na bazi kofeina.
Naziv u Srbiji jedne od omiljenih “institucija” – kafane, upravo potiče od toga što se u kafanama služila kafa!
Istorija kafe Prema Vikipediji, postoji nekoliko pretpostavki o počecima korišćenja kafe kao napitka i sve su u većoj ili manjoj meri, legende.
“Najpopularnija je ona koja kaže da je etiopski pastir Kaldi jednoga dana primetio da se njegove koze „čudno“ ponašaju nakon što su se najele bobica s njemu nepoznatog grma. Kako su životinje postale prilično živahne Kaldi je i sam odlučio da proba plodove. Zaklјučio je da mu one vraćaju snagu pa je svoje otkriće podelio s koptskim sveštenicima u obližnjem samostanu. Sveštenici su usvojili naviku konzumiranja plodova koje bi najpre namočili u vodu i zatim pojeli dok bi vodu u kojoj su se bobice namakale popili. Kafa je prihvaćena među sveštenicima, jer ih je odražavala budnima za vreme dugotrajnih molitvi.”

Nastavak na Megafon.co...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.