Izvor: Luftika.rs, 01.Okt.2020, 17:23

Već šest vekova je nezamenljivi napitak i toliko je volimo da ima svoj Međunarodni dan

Danas je 1. oktobar Međunarodni dan kafe. Bilo da ste znali za ovaj praznik ili ne verovatno ste uživali u mirisu i ukusu makar jedne šoljice. Kafa je pronađena u Etiopiji još u sedmom veku, a poslednjih šest vekova zrna kafe nalaze se u svim delovima sveta.
Prema istorijskim zapisima kafa potiče iz Etiopije, a za njeno otkriće se vezuje zanimljiva priča. U 7. veku u Africi jedno stado koza počelo je da se ponaša neobično.
Njihov vlasnik Kaldi otkrio je da koze jedu nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << što liči na crveni pasulj i zaključio da je to uzrok njihovog živahnijeg ponašanja. Okusivši i sam plodove ove biljke, primetio je istovetnu reakciju kao njegove koze. Ostatak je istorija.
Svoje zapažanje Kaldi je podelio sa monahom lokalnog manastira koji je tražio nešto što bi ga držalo budnim kako bi mogao da se moli. Kako su ove biljke bile gorke i opore za žvakanje, završile su u vatri kao neupotrebljive, ali se iz vatre proširio prijatan miris pečene kafe. Od pečenih zrna su dobili tamni napitak, prvu šolju kafe.
Odatle kafa kreće na sever, ka Jemenu, gde stiže zrno sa nazivom Moka.
Veliku ulogu odigrali su Holanđani koji su kafu preneli iz svoje kolonije Etiopiju u Holandiju 1616. godine i počinju da je uzgajaju u velikim staklenim baštama koje su grejali. Drugu značajnu ulogu odigrali su Francuzi koji su kafu preneli u Ameriku, Severnu i Južnu, koji su danas najveći uzgajivači kafe na svetu, piše Magazin novosti.
Kafa sa samom sobom je recept koji svako treba da proba, probajte, provereno radi

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.