Savet Evrope bez rasprave o Kosovu, Selaković poručuje - zahtev Kosova je politička zloupotreba

Izvor: VOA, 20.Maj.2022, 13:32

Savet Evrope bez rasprave o Kosovu, Selaković poručuje - zahtev Kosova je politička zloupotreba

BEOGRAD - U Torinu se održava sastanak Komiteta ministara Saveta Evrope, a na dnevnom redu se, uprkos nekim najavama, nije našao i zahtev Kosova da se priključi toj organizaciji. Ministar spoljnih poslova Srbije u tehničkom mandatu, Nikola Selaković, rekao je da bi razmatranje zahteva Kosova dovelo u pitanje "kredibilitet Saveta Evrope". Priština je 12. maja zvanično aplicirala za članstvo u Savetu Evrope, telu koje nije formalna institucija EU, ali su sve članice Unije u Savetu. Ova organizacija uglavnom se bavi pitanjima zaštite ljudskih prava i demokratije. 16. maja ove godine, članice Saveta Evrope su izglasale da se Rusija izbaci iz kluba, koji sada ima 46 članica. Da bi se zahtev Kosova razmatrao, potrebno je da za to glasa dve trećine članica SE. Italija, koja predsedava današnjim sastankom u Torinu, nije stavila zahtev Kosova na dnevni red. Ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je da bi razmatranje zahteva Kosova za članstvo Savetu Evrope dovelo u pitanje kredibilitet te organizacije, prenosi Fonet. On je naglasio da naglasivši da je potez Prištine za Beograd "pravno nedopustiv" i "apsolutno neprihvatljiv", najavio snažan odgovor Srbije "svim raspoloživim diplomatskim sredstvima“ . Selaković je naglasio da se "spoljna politika Srbije zasniva na poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država". „Naš odnos prema ovim principima je veoma jasan. Iako se čini da su neke države vođene načelom 'Quod licet Iovi non licet bovi' - Što priliči bogu, ne priliči volu - Srbija ostaje posvećena osnovnim principima međunarodnog prava“, naglasio je Selaković. Šef diplomatije Srbije je rekao da Beograd podržava angažman Saveta Evrope na Kosovu koji je usmeren na unapređenje ljudskih prava i demokratije, u skladu sa Rezolucijom 1244UN i neutralnim pristupom SE. Tvrdi da vlasti u Prištini "nisu pokazale zainteresovanost za poštovanje obaveza preuzetih u dijalogu u Briselu, posebno kada je u pitanju zaštita prava Srba i drugih nealbanskih zajednica" i da se na to konstantno upozorava i u izveštajima generalnog sekretara UN o radu UNMIK. „Zahtev za članstvo za Prištinu predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i jeste pokušaj da se ova organizacija zloupotrebi. To je duboko u suprotnosti sa normama i pravilima Saveta Evrope, drugih međunarodnih organizacija i međunarodnog prava“, naglasio je šef srpske diplomatije. U Beogradu je 13. maja bila održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost nakon što je Kosovo zvanično apliciralo za članstvo u SE, posle koje je rečeno da su "četiri države spremne da povuku priznanje Kosova", što je Priština demantovala.  
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šalenberg podržava zahtev Kosova za članstvo u Savet Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2022

Austrija pozdravlja zahtev Kosova za prijem u članstvo Saveta Evrope, rekao je danas šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg na sednici SE...Prema tekstu njegovog govora, kako prenosi agencija APA, on je kazao da agresija Rusije na Ukrajinu zahteva „geostrateško novo postavljanje u Evropi“...„Zato...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.