Mogerini: Usvojena odluka o evropskom putu BiH je istorijska

Izvor: Studio B, 23.Feb.2015, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini: Usvojena odluka o evropskom putu BiH je istorijska

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti Federika Mogerini rekla je da je Parlament BiH danas usvojio istorijsku odluku o evropskom putu zemlje i izrazila zadovljstvo što je tome prisustvovala.

O tome ću lično obavestiti ministre spoljnih poslova zemalja EU, posle čega bi Evropski savet trebalo da razmatra stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << EU, rekla je Mogerini obraćajući se poslanicima, u okviru posete BiH.

Predstavnički i Dom naroda usvojili su danas izjavu Predsedništa BiH o sprovođenju neophodnih reformi kako bi bio odblokiran put BiH ka EU. Tu izjavu su prethodno potpisima potvrdili i lideri relevantnih političkih partija.

Mogerini je rekla da se sada moraju doneti konkretne mere u cilju približavanja BiH Evropskoj uniji i da se ne sme više dozvoliti pravljenje istih političkih grešaka kao u prošlosti.

Danas usvojena izjava o evropskom putu BiH u oba doma Parlamenta je istorijska odluka za zemlju koja je u interesu građana, ali sada treba snažno krenuti u reforme, rekla je Mogerini."BiH je zemlja neverovatnih različitosti, bogate istorije, zemlja tolerancije ali i zemlja koja je imala duboke podele što zahteva i s naše strane analizu i uvažavanje, ali tragedija iz devedesetih ne sme biti prepreka za napredak", kazala je visoka predstavnica.

Kako je istakla, došlo je vreme da se iskoriste brojni potencijali koje BiH ima "jer građani ove zemlje žele snažniju privredu, povezivanje putevima i železnicama, odnosno žele bolju budućnost", što će ona snažno podržavati.

Naglasila je i da su nadležnosti za promene na državnom parlamentu, ali i da određenu odgovornost imaju i entitetski parlamenti, napominjući da naredni koraci zahtevaju koordinaciju na svim nivoima."Nova inicijativa EU za BiH daje šansu BiH da se približi EU, ali se vi morate usaglasiti oko tog puta i konkretno delovati i u tome je odgovor zašto je ovo istorijska odluka poslanika i delegata", precizirala je Mogerini.

Ona je ponovila da EU podrazumeva slobode, ljudska prava i jednakost, da uvažava prava manjina, ocenivši da "nema sumnje da će BiH dati svoj doprinos u okviru EU napora za okončanje podela na evropskom kontinentu".

Poručila je da političari u BiH sada treba da se fokusiraju na hitne ekonomske i socijalne reforme posebno zbog teške situacije u BiH, gde je nezaposlenost veliki problem.

Kao prioritete navela je i reforme u zdravstvu, obrazovanju, socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, pravne države kao i jačanje administartivnih kapaciteta.

Uspostavljanje efikasnog Mehanizma kooridnacije ostaje ključno za uspešnu interakciju za buduće članstvo,napmenula je.

Posle današnjeg usvajanja Izjave, sledeći korak je realizacija. Ovi prioriteti nisu konačni, biće i drugih reformi koje se tiču građana BiH, zaključila je Mogerini, prenosi Fena.

Visoka predstavnica prethodno se sastala s članovima Predsedništva BiH, predsednicima RS Miloradom Dodikom i FBiH Marinkom Čavarom, a očekuju je susreti i sa drugim BiH zvaničnicima.

Danas usvojena izjava je sastavni deo novog pristupa EU BiH, usvojenog na predlog Nemačke i Velike Britanije krajem 2014. godine. Njime se traži sprovođenje privrednih i socijalnih reformi koje bi stabilizovale zemlju i postupno otvorile prostor i za političke i ustavne promene.

 

Dodik: U EU uz poštovanje nadležnosti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se sa Mogerini saglasio da je mehanizam koordinacije veoma važan i da treba da se poštuju nadležnosti svih nivoa vlasti."To je deo onogo što mi želimo da čujemo. Smatram da to treba da se učini i da je mehanizam koordinacije ključni momenat", rekao je Dodik novinarima posle sastanka sa Mogerinijevom, navodeći da su njeni stavovi prihvatljivi.

Kako je preneo, Mogerini će predložiti Savetu ministara EU "da se na taj način pravi pristup samoj BiH"."Jasno smo rekli da ne želimo da sprovodimo nečiju politiku, jer ovde postoji Ustav koji treba poštovati. Nepoštovanje Ustava u bilo kom segmentu apsolutno znači da mi ne dajemo nikakvu podršku", rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Dodik je objasnio i da poslanici SNSD i DNS nisu učestvovali u radu Parlamenta BiH, gde je danas usvojena izjava o EU putu, jer traže smenu Šefika Džaferovića, predsedavajućeg Predstavničkog doma, za kojeg smatraju da ima sumnjivu ratnu prošlost.

On je dodao i da "neke najavljene strategije koje bi se donosile u BiH neće biti podržane, jer strategije uvek znače reformu Ustava kao što smo videli to ranije".

Dodik je precizirao da se donošenjem tih strategija,najavljivanih sa državnog nivoa, nameće obaveza BiH da napravi neke nove institucije ili utvrdi neke nove politike i podsetio da je ranije donošenje strategije značilo i prenos nadležnosti.

Kako je zaključio, usvajanje izjave je formalan čin i, ako se bude išlo putem poštovanja nadležnosti, može biti uspešno."Ukoliko budemo išli putem donošenja strategija na nivou parlamenta BiH to će biti osporeno i zaustavljeno", upozorio je predsednik RS.

 

Ivanić: Za mesec dana BiH će dobiti pozitivan stav od EU

U narednih mesec dana BiH će dobiti pozitivan stav od evropskih institucija, nakon čega sledi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kazao je u Sarajevu predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić.

On je to izjavio posle obraćanja Mogerini poslanicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji su usvojili izjavu o evropskom putu BiH.

Ivanić je naglasio da BiH treba da radi na daljnjem napretku ka EU i ispunjavanju uslova za dobijanje statusa kandidata kojim se dobija i najveći mogući izvor podrške u finansijskom smislu, prenela je Fena."Da bi se to desilo, prvo se moraju sprovesti ekonomske reforme, odnosno premijeri entiteta i predsedavajući Saveta ministara BiH se moraju dogovoriti o njihovom sadržaju", precizirao je Ivanić, naglasivši da "sve zavisi od političara".

On je ocenio i da se "nakon dugo vremena stvorila pozitivna atmosfera u BiH da je moguće napraviti iskorak ka EU"."Ne smemo se poigravati s Izjavom o evropskom putu kako smo se poigravali ranije, ali ne sme ni Brisel svojim birokratskim pristupom ugroziti ovaj ambijent", poručio je.

Usvajanje Izjave o evropskoj opredeljenosti komentarisao je i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Cović, rekavši da se namera o reformama mora pretočiti u plan aktivnosti na svim nivoima vlasti u skladu s ustavnim nadležnostima.

Ekonomske i socijalne reforme moraju biti pokrenute ove godine, kazao je Čović, napomenuvši da će Mogerini sledeće sedmice prezentirati napredak BiH svojim kolegama u Briselu."Cilj je da ove godine okrenemo sve aktivnosti prema EU jer, prema mom mišljenju, najdalje 2017. godine BiH će dobiti mogućnost da postane kandidat za članstvo u EU", smatra Čović.

Predsedavajući Saveta ministara BiH u odlasku Vjekoslav Bevanda,koji je odvojeno razgovarao s Mogerini, ocenio je takođe da BiH mora da iskoristi šansu koju je dobila od EU kako bi krenula napred."Verujem da ćemo ubrzo imati efikasan mehanizam koordinacije (odnosa s EU) koji će omogućiti da BiH govori jednim glasom", rekao je Bevanda. 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Parlament Bosne usvojio izjave o evropskom putu

Izvor: Blic, 23.Feb.2015

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, počela je danas službenu posetu Bosni i Hercegovini susretom sa članovima Predsedništva te zemlje, dok su istovremeno oba doma Parlamentarne skupštine u Sarajevu usvojila iz Brisela inicirane izjave o...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.