Izvor: B92, Beta, Tanjug, 23.Feb.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ne šalje misiju u Beograd

Brisel, Beograd -- Šefovi diplomatija Evropske unije nisu uspeli da se dogovore o upućivanju misije u Beograd koja bi utvrdila što više činjenica o saradnji Srbije sa Hagom.

Kako je francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner rekao novinarima, odnosi EU i Srbije "dobro se odvijaju", mada, kako je naveo, postoji "određena blokada" zato što neke zemlje traže da se Ratko Mladić nađe u Haškom tribunalu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre odblokiranja Sporazuma o saradnji sa Srbijom.

"Nadam se da će ta prepreka biti otklonjena", rekao je Kušner i naveo da, "kada je reč o odlasku misije (EU) u Beograd, to nije prošlo".

Kušner je kazao i da ga je srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zamolio da o upućivanju misije EU u Beograd razgovara sa šefovima diplmatije EU.

Kušner je rekao da se tu postavlja pitanje sveukupne saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, jer su tu i međunarodna zajednica i Haški sud i Evropska unija.

Rekao je da je glavni haški tužilac Serž Bramerc prevashodno bio pozitivan kada je u pitanju saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, kao i da će Bramerc podneti izveštaj o saradnji Srbije sa tim sudom.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da se odnosi sa Srbijom u celini dobro odvijaju, kao i da, kada je reč o Euleksu i Kosovu, nema većih problema.

Prema izvorima zasedanja ministara EU, nije postignut ni dogovor o kandidatu za novog visokog predstavnika EU i međunarodne zajednice u Bosni i Herecegovini, ali je dogovoreno da novog kadidata predloži visoki predstavnik EU Havijer Solana.

Prema tim izvorima, dosadašnji glavni kandidat za to mesto Britanac Emir Džon Spari nije u stanju da odgovori toj obavezi, a mogući novi kandidat je austrijski ambasador u Ljubljani Valentin Incko.

Ministri spoljnih poslova članica EU nisu doneli nikakvu odluku ni kada je reč o kandidaturi Crne Gore za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Jeremić: Poziv ostaje otvoren

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da ostaje otvoren poziv misiji Evropske unije da dođe u Srbiju i uveri se u punu saradnju Srbije sa Haškim tribunalom.

On je za RTS rekao da Savet ministara EU, "nažalost, još nije doneo odluku o upućivanju misije", dodavši da poziv ostaje otvoren i da je misija i dalje dobrodošla u Srbiju.

Podsetimo, predlog da EU pošalje misiju u Beograd, kako bi se utvrdilo šta Srbija konkretno radi da bi dostigla punu saradnju sa Haškim tribunalom, u januaru je dao šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Funkcioneri u Briselu su ranije napomenuli da cilj takve misije ni na koji način ne bi bio da se nadomesti Haški tribunal, već jedino da se s Beogradom tačnije i jasnije sagleda pravo stanje stvari.

Kako je rečeno, i dalje je od ključne važnosti mišljenje haškog tužioca Serža Bramerca, koji je prošle srede u Briselu rekao da je saradnja sa Beogradom napredovala, ali i da preostala dva haška optuženika moraju biti izručena Tribunalu.

To bi omogućilo da se odmrzne Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i Srbije i da Srbija krene u brže uključivanje u Evropu, potvrdio je visoki zvaničnik češkog Predsedništva EU.

Švarcenberg: Još se mora razgovarati

Šefovi diplomatija Evropske unije danas su zaključili da se "još temeljito" u martu mora razgovarati o upućivanju misije u Srbiju da utvrdi činjenice o saradnji Beograda s Haškim sudom, imajući u vidu i da haški tužilac Serž Bramerc ne smatra da bi to baš bilo uputno.

To je danas, na završetku zasedanja šefova diplomatija EU, izjavio predsedavajući češki ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg, koji je naveo da bi učinak takve misije EU mogao "u najboljem slučaju biti stvaranje utiska u javnosti", ali je rekao i da on smatra da bi to moglo imati "suprotan učinak".

Međutim, kako je kazao, "možda bi članovi misije stekli veoma povoljne utiske o Srbiji, ali moramo imati na umu da konačnu odluku o punoj saradnji Srbije s Haškim sudom donosi Bramerc".

A Bramerc, prema Švarcenbergovim rečima, "ne izgleda jako srećan kad je u pitanju takva misija".

"Ja bih rekao da, čak, može imati suprotan učinak i zato temeljito moramo još o tome razmisliti", stavio je do znanja Švarcenberg i zaključio da će ta tema ponovo biti na dnevnom redu ministarskog zasedanja u martu.

Diplomatski izvori EU su agenciji Beta preneli da je Bramerc, u razgovoru prošle nedelje sa zvaničnicima u Briselu, predočio da on ne vidi potrebu i svrsishodnost misije EU koja bi se u Beogradu bavila "stručno-tehničkim i bezbednosnim pitanjima", na kojima već uveliko rade tužilaštvo i istražni organi Haškog suda.

Bramerc je ocenio da bi misija mogla imati određenu ulogu dobijanja političkih utisaka i zaključaka o stepenu i prirodi saradnje vlasti Srbije s Haškim sudom.

"Odluka EU o misiji nije definitivna"

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Stefanović izjavio je da odluka Saveta ministara EU da ne pošalje misiju koja bi utvrdila činjenice o saradnji Srbije s Haškim tribunalom nije "definitivno" zatvorila vrata inicijativi Srbije da pokaže svoju otvorenost kad je u pitanju saradnja sa Hagom.

"Smatrali smo i smatramo da je inicijativa dobra. Ona je stavila Srbiju u aktivnu poziciju na polju evropskih integracija", rekao je Stefanović prilikom predstavljanja prevoda Lisabonskog ugovora EU na srpski jezik, u Kolarčevoj zadužbini.

On je kazao da je takav predlog Beograda pokazao da Srbija "ima sluh, želju i otvorenost da pokaže stepen saradnje" sa Tribunalom.

Stefanović je naveo da odluka nije definitivnog karaktera, već da ide u pravcu toga da to pitanje "nije sazrelo i da ga tek treba sagledati".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministri Evropske unije podeljeni oko slanja misije u Beograd

Izvor: Blic, 23.Feb.2009

Ministri inost­ranih poslova EU danas će u Briselu razmeniti mišljenja o saradnji sa Srbijom, ali i o tome da li je potrebno da jedna misija EU ode u Beograd kako bi utvrdila što više činjenica oko pune saradnje Srbije s Haškim sudom...To je u januaru ponudio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić...

Nastavak na Blic...

Ministri EU o Hagu, Kosovu i Bosni

Izvor: RTS, 23.Feb.2009

Savet ministara Evropske unije nije postigao dogovor o upućivanju misije u Beograd koja bi utvrdila što više činjenica o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom. Odnosi EU i Srbije dobri, smatra Bernar Kušner. Šefovi evropskih diplomatija razgovarali i o situaciji na Kosovu. ..Predsednik Srbije Boris...

Nastavak na RTS...

EU ne šalje misiju u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2009

BRISEL - Savet ministara Evropske unije nije danas postigao dogovor o slanju misije za utvrđivanje činjenica o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, te će o ovoj temi nastaviti raspravu u martu, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg, čija zemlja je sada predsedavajući EU...„Nije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Švarcenberg: O misiji ponovo u martu

Izvor: Blic, 23.Feb.2009

Šefovi diplomatija Evropske unije danas su zaključili da se "još temeljito" u martu mora razgovarati o upućivanju misije u Srbiju da utvrdi činjenice o saradnji Beograda sa Haškim sudom, imajući u vidu i da haški tužilac Serž Bramerc ne smatra da bi to baš bilo uputno.....To je danas, na završetku...

Nastavak na Blic...

Bramerc prepreka za misiju EU

Izvor: Politika, 23.Feb.2009

Godina vizne liberalizacije za građane zapadnog Balkana, ukoliko se ispune standardi iz „mape puta”, poručio Ren. – Savet ministara EK juče nije razmatrao kandidaturu Podgorice ..Od našeg stalnog dopisnika..Brisel, 23. februara – Savet ministara Evropske unije nije postigao dogovor o...

Nastavak na Politika...

EU neće poslati misiju u Srbiju

Izvor: BBC na srpskom, 23.Feb.2009

Šefovi diplomatija EU na sastanku u Briselu u ponedeljak nisu doneli odluku da u Srbiju pošalju delegaciju koja bi utvrdila nivo saradnje Beograda sa Haškim sudom.

Nastavak na BBC na srpskom...

Kipar za slanje misije EU u Beograd

Izvor: Mondo, 24.Feb.2009, 14:37

Kipar podržava ideju da EU uputi misiju koja bi utvrdila što više činjenica o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, rekao je danas šef kiparske diplomatije Markos Kiprijanu nakon sastanka sa vojim srpskim kolegom.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.