Ministri Evropske unije podeljeni oko slanja misije u Beograd

Izvor: Blic, Beta, 23.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri Evropske unije podeljeni oko slanja misije u Beograd

Ministri inost­ranih poslova EU danas će u Briselu razmeniti mišljenja o saradnji sa Srbijom, ali i o tome da li je potrebno da jedna misija EU ode u Beograd kako bi utvrdila što više činjenica oko pune saradnje Srbije s Haškim sudom.

To je u januaru ponudio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić prilikom susreta s ministarskom trojkom EU u Briselu, a češko predsedništvo EU prihvatilo da stavi na dnevni red sutrašnjeg zasedanja.

Članice evropske dvadesetsedmorice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zasad nemaju usaglašen stav oko takvog koraka i zato se očekuje da se ministri dogovore najpre oko toga šta tačno takva misija može da učini.

Neke članice EU misle da bi trebalo uputiti i misiju u Beograd jer može pomoći unapređenju saradnje sa Srbijom. Deo članica Unije očekuje da se sve još podrobnije razjasni, a neke ne vide kako to može dovesti do opipljivih dodatnih saznanja.

Kako su novina­rima preneli zvaničnici češkog predsedništva i Saveta ministara Unije, cilj takve misije ni na koji način ne bi bio da „zameni ili nadomesti" Haški sud, već jedino da se zajedno s Beogradom tačnije i jasnije sagleda pravo stanje stvari.

Izvori iz Brisela objašnjavaju da je i dalje od ključne važnosti mišljenje haškog tužioca Serža Bramerca.

Kako je rekao jedan visoki funkcioner češkog predsedništva Evropskom unijom , u zaključcima lidera EU iz juna 2008. godine, kao i u potonjim dokumentima EU, potvrđen je stav da Srbija ima „evropsku perspektivu".

Ali je ključno, kazao je ovaj zvaničnik, da se u tom cilju ostvari puna saradnja Beograda s Haškim sudom kako bi bio otkočen sporazum o saradnji i pridruživanju EU-Srbija, „zato što tek tad Srbija može nastaviti put uključivanje u Evropu".

O „stanju političkih odnosa EU-Srbija" i razvoju na zapadnom Balkanu će, dodao je zvaničnik Unije, evropski ministri raspravljati za ručkom, što je nezvaničan vid razmene mišljenja, tako da o tome ne moraju biti usvojeni i zvanični zaključci.

Srbija da pomogne Euleksu

Šefovi diplomatija će u Briselu razmotriti razvoj na Kosovu i, posebno, nastojanja evropske misije Euleks da, i u saradnji sa srpskom stranom, pospeši svoje delovanje na Kosovu.

Rasprava na ministarskom zasedanju može odraziti i činjenicu da se u institucijama Unije ne dele mišljenje vlasti u Beogradu da je Euleks slabo počeo da deluje, rečeno je agenciji Beta.

Već se, naprotiv, uzvraća da bi tome trebalo da više pomogne i Beograd kako bi delovanje Euleksa moglo da se oseti, posebno u policiji i pravosuđu i na severu Kosova i enklavama, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. U ponedeljak je, saznaje se, u Briselu o tome visoki predstavnik EU Havijer Solana razgovarao sa šefom Unmika Lambertom Canijerom, ali nikakvo saopštenje nije dato o sadržini razgovora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.