Izvor: Politika, 23.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc prepreka za misiju EU

Godina vizne liberalizacije za građane zapadnog Balkana, ukoliko se ispune standardi iz „mape puta”, poručio Ren. – Savet ministara EK juče nije razmatrao kandidaturu Podgorice

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 23. februara – Savet ministara Evropske unije nije postigao dogovor o formiranju misije EU za utvrđivanje činjenica o saradnji sa Haškim tribunalom. Predsedavajući Saveta ministara češki šef diplomatije Karel Švarcenberg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naveo je u današnjem obraćanju novinarima da je bilo diskusije o slanju misije u Beograd, ali bez zaključka. Takva misija u najboljem slučaju imala bi marketinški efekat, ako bi se članovi te misije pozitivno izrazili o saradnji Beograda, poručio je Švarcenberg.

„Ali ocenu saradnje ipak donosi Serž Bramerc, a izgledalo je da on nije baš oduševljen misijom. Štaviše on smatra da bi ona bila kontraproduktivna ”, kazao je predsedavajući ministar EU.

On je saopštio da je na današnjem zasedanju tokom ručka bilo reči o zapadnom Balkanu, navodeći, između ostalog, pitanja imenovanja novog specijalnog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu, o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, kandidaturi za članstvo Crne Gore i nedavnim događajima na Kosovu.

Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost nije saopštio ime naslednika Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za BiH, iako je o tome postignuta saglasnost u EU, jer je potrebno da o tome najpre konsultuje Rusiju, Tursku i SAD koje učestvuju u Savetu za primenu mira u BiH.

Kandidatura Podgorice nije danas ozbiljno razmatrana, potvrdili su zvaničnici EU, ali nagovestili su da će o tome razgovarati na predstojećem neformalnom zasedanju šefova diplomatija EU u Gimnihu krajem februara.

Oli Ren, evropski komesar za proširenje, rekao je da bi 2009. godina mogla biti godina vizne liberalizacije za mnoge građane zapadnog Balkana, ukoliko njihove vlade ispune standarde iz „mape puta” za ukidanje viza.

V. Jokanović

[objavljeno: 24/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.