Savet ministara EU o saradnji Srbije s Tribunalom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet ministara EU o saradnji Srbije s Tribunalom

BRISEL - Savet ministara Evropske unije raspravlja danas u Briselu o saradnji Srbije s Hagom, između ostalog i o mogućnosti za slanje misije EU koja bi utvrdila činjenice vezane za tu saradnju, saopštili su predstavnici češkog predsedništva EU.

Rasprava na sastanku ministara spoljnih poslova EU uslediće posle obraćanja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca ambasadorima zemalja-članica Unije u sredu.

Bramerc je, kako su preneli evropski diplomatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvori, potvrdio da je saradnja Beograda s Tribunalom bolja, da je poboljšana koordinacija između srpskih službi bezbednosti, ali i da problem ostaje činjenica da Ratko Mladić nije uhapšen.

Ministri će raspravljati i o situaciji na Kosovu i Metohiji. Izvori u Savetu ministara EU su preneli da je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer razgovarao u ponedeljak s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, ali nisu dali više detalja o sadržaju sastanka.

Zanijer se tokom nedelje sastao i sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem u Beogradu, a o primeni plana o Kosovu u šest tačaka u Njujorku su u utorak razgovarali srpski ministar spoljnih poslova i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Šefovi diplomatije bi u ponedeljak mogli i da predstave kandidata za mesto specijalnog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu i da se osvrnu na zahtev Crne Gore za dobijanje statusa kandidata.

Ministri će razmatrati i situaciju na Bliskom istoku i u Avganistanu, a predviđen je i sastanak evropske trojke i Albanije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.