23. februar  2009. 21.13  | Izvor: Tanjug

EU ne šalje misiju u Srbiju

BRISEL - Savet ministara Evropske unije nije danas postigao dogovor o slanju misije za utvrđivanje činjenica o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, te će o ovoj temi nastaviti raspravu u martu, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg, čija zemlja je sada predsedavajući EU.

„Nije bilo zaključka o tome da li bi takva misija bila korisna", izjavio je Švarcenberg na konferenciji za štampu po okončanju sastanka šefova diplomatije Unije.

Švarcenberg je istakao da bi „misija za utvrđivanje činjenica u najboljem slučaju imala određene efekte u javnom mnenju, te bi možda članovi te misije imali vrlo pozitivnu impresiju o Srbiji". „Međutim, mi moramo da imamo u vidu da krajnju ocenu o punoj saradnji Srbije daje glavni tužilac Serž Bramerc, a on nije naročito zadovoljan idejom o slanju misije, tako da je sam rekao da bi takva misija mogla da bude kontraproduktivna", istakao je Švarcenberg.

Predsedavajući Saveta ministara EU je dodao da je zbog toga potrebna « temeljna rasprava » o ovom pitanju koja će biti nastavljena u martu.

Stefanović: Odluka EU o misiji nije definitivna

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Stefanović izjavio je večeras da odluka Saveta ministara EU da ne pošalje misiju koja bi utvrdila činjenice o saradnji Srbije s Haškim tribunalom nije "definitivno" zatvorila vrata inicijativi Srbije da pokaže svoju otvorenost kad je u pitanju saradnja sa Hagom.

"Smatrali smo i smatramo da je inicijativa dobra. Ona je stavila Srbiju u aktivnu poziciju na polju evropskih integracija", rekao je Stefanović prilikom predstavljanja prevoda Lisabonskog ugovora EU na srpski jezik, u Kolarčevoj zadužbini.

On je kazao da je takav predlog Beograda pokazao da Srbija "ima sluh, želju i otvorenost da pokaže stepen saradnje" sa Tribunalom.

Stefanović je naveo da odluka nije definitivnog karaktera, već da ide u pravcu toga da to pitanje "nije sazrelo i da ga tek treba sagledati".

Politički direktor MSP-a je dodao da Srbija ovom inicijativom nije dovodila u pitanje rad glavnog tužioca Serža Bramerca, već da je ideja bila da se doda politički aspekt na rad Tužilaštva.

"Ne gledamo fatalistički na odluku Saveta (ministara EU) i smatramo da je puno pozitivnih koraka ispred nas", istakao je Stefanović.

On je ocenio da je proces evropskih integracija zaustavljen "nedopustivo dugo vremena" i naglasio da Vlada Srbije čini sve da taj proces odblokira.

"Vlada će učiniti sve da do prijema zemlje u EU dođe što pre i nećemo učiniti ništa što će taj proces otežati", naveo je Stefanović i dodao da je "dobra vest" što je većina zemalja članica spremna da "da zeleno svetlo" za odblokiranje procesa uprkos tvrdnjama o nepostojanju pune saradnje sa sudom u Hagu.

Stefanović je poručio da će Vlada učiniti sve da pitanje pristupanja Srbije EU i rešavanje pitanja Kosova i dalje ostanu dva odvojena procesa.