Ministri EU o Hagu, Kosovu i Bosni

Izvor: RTS, 23.Feb.2009, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU o Hagu, Kosovu i Bosni

Savet ministara Evropske unije nije postigao dogovor o upućivanju misije u Beograd koja bi utvrdila što više činjenica o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom. Odnosi EU i Srbije dobri, smatra Bernar Kušner. Šefovi evropskih diplomatija razgovarali i o situaciji na Kosovu.

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je, uoči sastanka u Briselu, očekivanje da će Savet ministara EU izneti "najbolju moguću ocenu saradnje" Srbije sa Haškim tribunalom.

Tadić je izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Srbija čini sve što je u njenoj moći da okonča saradnju sa Haškim tribunalom i da se preostala dvojica optuženih nađu pred tim sudom.

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner rekao je da na sastanku šefova diplomatija Evropske unije u Briselu nije odlučeno da se u Beograd uputi misija koja bi  utvrdila što više činjenica o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

Kušner je rekao da se odnosi EU i Srbije "dobro odvijaju", mada, kako je naveo, postoji "određena blokada" zato što neke zemlje traže da se Ratko Mladić nađe u Haškom tribunalu pre odblokiranja sporazuma o saradnji sa Srbijom.

"Nadam se da će ta prepreka biti otklonjena", naveo je Kušner i dodao da "kada je reč o odlasku misije (EU) u Beograd, to nije prošlo".

Kušner je dodao i da ga je srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zamolio da o upućivanju misije EU u Beograd razgovara sa šefovima diplmatije EU.

Kušner je rekao da se tu postavlja pitanje sveukupne saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, jer su tu i međunarodna zajednica i Haški sud i Evropska unija.

Dodao je da je glavni haški tužioc Serž Bramerc prevashodno bio pozitivan kada je u pitanju saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, kao i da će Bramerc podneti izveštaj o saradnji Srbije sa tim sudom. 

Nastavak rasprave u martu 

Češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg, čija zemlja je sada predsedavajući EU izjavio je da nije bilo zaključka o tome "da li bi takva misija bila korisna" i istakao da bi misija za utvrđivanje činjenica "u najboljem slučaju imala određene efekte u javnom mnenju, te bi možda članovi te misije imali vrlo pozitivnu impresiju o Srbiji".

"Međutim, mi moramo da imamo u vidu da krajnju ocenu o punoj saradnji Srbije daje glavni tužilac Serž Bramerc, a on nije naročito zadovoljan idejom o slanju misije, tako da je sam rekao da bi takva misija mogla da bude kontraproduktivna" , istakao je Švarcenberg.

Predsedavajući Saveta ministara EU je dodao da je zbog toga potrebna temeljna rasprava o ovom pitanju koja će biti nastavljena u martu.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da se odnosi sa Srbijom u celini dobro odvijaju, kao i da kada je reč o Euleksu i Kosovu nema većih problema.

Rasprava na sastanku ministara spoljnih poslova EU usledila je posle obraćanja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca ambasadorima zemalja-članica Unije prošle srede.

Bramerc je, kako su preneli evropski diplomatski izvori, potvrdio da je saradnja Beograda s Tribunalom bolja, da je poboljšana koordinacija između srpskih službi bezbednosti, ali i da problem ostaje činjenica da Ratko Mladić nije uhapšen. 

Nema nesporazuma između Jeremića i Sorensena 

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini i visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana su u Briselu ocenili da se odnosi Srbije i EU "veoma dobro razvijaju" i rekli da više nema nikakvih nejasnoća oko saradnje i kontakata šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića sa Solaninim izaslanikom u Beogradu Piterom Sorensenom.

Solana je dodao da je "sve u redu" i kad je reč o saradnji Srbije i Unije uopšte i oko Euleksa i Kosova.

Fratini je saopštio da je, štaviše, "nepravedno" što se zbog stava jedne članice EU "blokira" stavljanje na snagu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i jedini se osvrnuo na "nesporazum" između Jeremića i Sorensena, kako je to okvalifikovano u zvaničnim izvorima EU.

Fratini je novinarima rekao da ministri EU nisu podrobnije pričali "o slučaju u Beogradu", kada je, prema izvorima u Briselu, srpski  ministar prilikom susreta sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom u Beogradu, "vidno stavio do znanja" da ne vidi svrhu prisustva Sorensena na tom sastanku.

"Mogu da kažem da je izaslanik UN Lamberto Zanijer uvek nailazio na dobar prijem kod srpskih vlasti", istakao je Fratini.

Uz opasku da "kad je u pitanju ponašanje prema Sorensenu, Jeremić je posle pomenutog događaja pozvao Sorensena i preneo spremnost da bez predubeđenja i uslovljavanja s njim razgovara i sarađuje".

"Time je, što se nas u EU tiče, slučaj zaključen i ne verujem da su ti događaji imali upliva na raspravu o Srbiji na današnjem Savetu ministara (inostranih poslova EU). Mada ostaje činjenica da su dali više prostora Holandiji da istraje na krutom stavu prema Srbiji", rekao je Fratini.

Vuk Jeremić i Piter Sorensen sastali su se danas u Beogradu.

Novi visoki predstavnik u BiH  

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da su su se šefovi diplomatija EU na današnjem sastanku u Briselu dogovorili ko će biti novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, ali nije želeo da otkrije njegovo ime.

"Mi smo se već dogovorili", rekao je Solana na konferenciji za novinare, kako je preneo Rojters.

Prema neimenovanim diplomatama EU, na koje se poziva britanska agencija,  šefovi diplomatija Unije postigli su saglasnost da za novog predstavnika međunarodne zajednice u BiH predlože austrijskog diplomatu Valentina Incka.

Solana je objasnio da Savet ministara EU sada treba da razmeni mišljenje o svom kandidatu sa preostalim članicama Saveta za primenu mira u BiH, u kojem, pored EU, sede predstavnici SAD, Rusije i Turske.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost rekao je da je razmena mišljenja sa Savetom za primenu mira u BiH već počela i dodao da će "do sutra to biti gotovo".

Ministri spoljnih poslova članica EU nisu doneli nikakvu odluku ni kada je reč o kandidaturi Crne Gore za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Ministri su razmatrali  i situaciju na Bliskom istoku i u Avganistanu, a predviđen je i sastanak evropske trojke i Albanije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.