Novak preokretom do nove pobede nad Federerom, finale s Nadalom

Izvor: Blic, 03.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak preokretom do nove pobede nad Federerom, finale s Nadalom

Novak Đoković je pobedio u polufinalu turnira u Rimu Rodžera Federera sa 2:1 (4:6, 6:3, 6:3) i u nedeljnom finalu (16 h, RTS, Sport klub) braniće titulu osvojenu prošle godine. Novaku je ovo treće vezano finale na turnirima masters serije u ovoj godini, a u glavnom gradu Italije za trofej će se boriti protiv Rafaela Nadala koji je pobedom nad Fernandom Gonzalesom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (6:3, 6:3) stigao do 29. uzastopnog trijumfa na šljaci.

Do rezultata 4:4 u prvom setu Novak je relativno lako držao ravnotežu, iako je, za razliku od protivnika, bio suočen i sa brejk loptama. Onda je kod svog petog servisa gema dozvolio Federeru dve vezane brejk lopte. To je neutralisao na briljantan način, zatim imao i gem loptu. Sledi „crna minuta". Dve lopte je Novak izbacio u aut, a onda mu je kod drugog servisa odmogao i jedan gledalac uzvikom u trenutku kada je Novak bacio loptu u vis i bio u zamahu za servis. Novak je stao, sudija je opomenuo nepristojnog gledaoca, ali ponovljeni servis nije bio dobar i Fedex je posle tog brejka servirao za set. Lako i uspešno.

Loše je počelo i u u drugom setu. Novak je odmah izgubio servis, Fedex je imao brejk šanse i kod svog vođstva od 2:0, Novak je to spasao i onda je počela da pada i, čini se, spasonosna kiša. Posle prekida od nekoliko desetina minuta servirao je Švajcarac i lako stigao do 3:1. Imao je „broj 2" brejk lopte i u sledećem Novakovom servis gemu. Novak se opet spasao i od tog trenutka preuzeo je set u svoje ruke. U sledećem gemu imao je prvi put brejk loptu i odmah je iskoristio. Zatim je Novak ponovo spasao brejk lopte kod svog narednog servisa i odmah zatim ponovo uzeo servis protivnika. Ukratko, uzeo je pet vezanih gemova i od 1:3 stigao do 6:3.

Prvi brejk je u trećem gemu odlučujućeg seta napravio Švajcarac i delovao je ponovo sigurno i samopouzdano. Ali Nole mu baš tada zadaje i verovatno odlučujući udarac. Odmah uzvraća brejkom bez izgubljene lopte i do kraja meča potpuno kontroliše situaciju. Poslednji u meču je servirao Švajcarac za nadu da ostane u igri. Ali Novaka više nije bilo moguće zaustaviti, pravi drugi uzastopni brejk i dobija meč. Fedex polako postaje Noletova redovna mušterija...

"Uvek sam razočaran kada ispadnem sa turnira. Navikao sam da pobeđujem, pa mi porazi baš i ne ostavljaju bog zna kakav ukus u ustima. Dobro sam krenuo i znao da će Novak posle pauze morati da uloži malo više energije. Meč je totalno promenio tok posle pauze, a Novak je odgirao daleko bolje. Obično mi ne treba puno da prebolim poraz, ali u momentu kada znaš da si ispao osećaj baš i nije tako zabavan. Odlaganje je stiglo u pravi čas za Đokovića” rekao je posle meča Rodžer Federer sa kojim se složio i naš teniser.

"Očigledno, svi će reći da mi je kiša puno pomogla. Činjnica je - posle pauze odigrao sam daleko bolje. Bio sam mnogo smireniji i poboljšao sam kretanje", rekao je Đoković koji nema dilemu oko toga ko je favorit u finalu.

"Nadal je veliki favorit u finalu. Naučio sam do sada da protiv njega moram da unesem sto odsto mogućnosti u svaki poen", rekao je Đoković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.