Porodica princeze Dajane prodala Rubensovu sliku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2010, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodica princeze Dajane prodala Rubensovu sliku

LONDON -

Jedno platno čuvenog flamanskog majstora Petera Paula Rubensa, koje je na aukciju iznela porodica pokojne britanske princeze Dajane, prodato je kod Kristija u Londonu za devet miliona funti (10,8 miliona evra).

U pitanju je ulje na platnu naslovljeno "Vojskovođa se naoružava za bitku", nastalo 1613. ili 1614. godine, koje se smatra jednim od najvrednijih Rubensovih dela u privatnom vlasništvu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Po mišljenju nekih likovnih stručnjaka, bradati oficir sa slike je možda Karlo Peti, vladar Svetog rimskog carstva.

Delo koje se 200 godina nalazilo u domu porodice Spenser, dvorcu Altorp, bilo je procenjeno na osam do 12 miliona funti (9,6 do 14,4 miliona evra).

Dajanin brat, grof Čarls Spenser, na istoj aukciji prodao je još jedno platno. Reč je o slici "Kralj David" italijanskog baroknog slikara Đovanija Frančeska Barbierija, znanog kao Gverčino, koja je postigla cenu od 5,2 miliona funti (6,24 miliona evra), prenela je agencija Rojters.
Pogledaj vesti o: Princeza Dajana

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.