Princeza Dajana
Princeza Dajana

Dajana Frensis Spenser poznatija kao Dajana princeza od Velsa rođena 1. jula 1961. godine stradala je u nesreći 31. avgusta 1997. godine, bila je prva supruga princa Čarlsa naslednika kraljice Elizabete 2.

Odrasla je u Park Hausu u Norfolku, a obrazovala se u Engleskoj i Švajcarskoj. Njen otac je nasledio titulu erla grofa Spensera 1975. godine i tada je postala dama Dajana. Roditelji su joj se razveli kada je imala sedam godina, zbog majčine afere sa drugim čovekom, baronica Frensis proglašena je nepodobnom majkom. Nakon dramatične parnice sud je dodelio decu ocu.

Otac je bio glavni konjušar Elizabete 2 ali i potomak osme grofovske generacije. Po završetku obrazovanja, Dajana je radila u London kao domaćica na žurkama, medicinska sestra, bejbisiterka, i instruktorka plesa. Princ Čarls se u periodu druženja sa Dajaninim bratom sretao i sa njom, terali su ga da se oženi kako bi kruna imala naslednika, uprkos višegodišnjem poznanstvu Čarls je pokazao interesovanje za nju u leto 1980. godine tokom golf turnira.

Nakon kratkog druženja predstavio je porodici, a verili su se 6. februara 1981. godine. Dajana i Čarls su se venčali 29. jula 1981. godine u Katedrali svetog Pavla u Londonu. Ceremoniju je gledalo preko 750 miliona ljudi, dok su je prenosile 74 televizijske stanice širom sveta. Dajana je na dan venčanja imala manje od 20. godina i bila je prva Engleskinja posle tri veka koja se udala za naslednika krune, blistala je u venčanici od devet hiljada funti čiji je šlep bio dug osam metara.
1982. godine Dajana je rodila prvog sina princa Vilijama, nedugo zatim upala je u depresiju, ono što javnost nije znala jeste da su se Dajana i Čarls videli samo trinaest puta pre braka, i da se Čarls pre venčanja i posle viđao sa bivšom devojkom Kamilom danas su u braku. Jedan od pokušaja da se spase brak bilo je rođenje drugog sina Harija 1984. godine.
Dajana je često ostajala sama i bez podrške, retko je viđala supruga i razbolela se od bulimije, ukućani su joj otežavali život. Još nakon Vilijamovog rođenja odlučila se za razvod.

Mediji su u početku ćutali o bračnim problemima, a onda su isplivala bračna neverstva između para. Dajana je odlučila da se razvede kada je saznala za vezu Čarlsa i Kamile, zbog depresije je pokušala i samoubistvo da izvrši. Rešila je da spase brak ako Čarls prestane na prevare što je on odbio, nakon toga Dajana se povlači iz javnosti a nacija je ostala ljuta na kraljevsku porodicu. Razveli su se 1996. godine kada je Dajana prolazila kroz težak period, njena najveća podrška bili su sinovi. Posle razvoda izgubila je titulu ali je zadržala vilu Kesington palate gde je ostala do svoje smrti, bila je željna mira i normalnog života.

Dajana je na polo meču upoznala 1986. godine velikog srcelomca Emada Dodija al Fajeda, njihova romansa je počela deset godina kasnije kada se razvela od Čarlsa. Svi su pisali o tome da će se njih dvoje venčati, ali se veza tragično okončala kada su oboje poginuli u nesreći. U nedelju 31. avgusta 1997. godine posle ponoći i posle večere u hotelu Ric mercedesom su krenuli na svoje poslednje putovanje.
U naletu na zid tunela Alma uz Senu na mestu je poginuo vozač i Dodi, dok je Dajana umrla u bolnici posle par sati. Pitanje o uzroku nesreće nije rešeno, i zataškano je. Sve je prekriveno velom tajne. Iako je engleska kraljevska porodica dobila novu princezu Kejt, godinama unazad ne prolaze tuga, bol, i šok zbog prerane smrti princeze Dajane, do sada najvoljenijeg člana britanske krune. Princeza Dajana je od svog prvog dana i pojavom odudarala od ostatka kraljevske porodice, dražesna i velikog srca. Stekla je ogromne simpatije svojim dobrotvornim radom i podršci zabrani mina, održavala je veze sa desetinama dobrotvornih organizacija, bolnica, i sirotišta.

Najvoljenija britanska princeza bila je uzor mladima i starijima.
Njen iskren osmeh i topao pogled su razoružavali sve oko nje, kada pogledate i danas njene fotografije čini vam se kao da je živa i da se baš vama smeje, uspomena na nju živi, najvoljeniju i najdražu princezu mnogi i danas rado pamte, Dajana živi i njena dela ostaće zauvek kao sećanje na jaku ženu koja je pripadala normalnom svetu i živela normalnim životom.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
BRITANIJA NA NOGAMA NAKON NOVE INFORMACIJE O KEJT MIDLTON: Za dva meseca očekujte OVAJ scenario

BRITANIJA NA NOGAMA NAKON NOVE INFORMACIJE O KEJT MIDLTON: Za dva meseca očekujte OVAJ scenario

Nestanak Kejt Midlton iz javnosti je jedna od najvećih misterija nakon smrti princeze Dajane.

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2024, 21:57

Detaljnije >>

Vilijam i Hari ne poštuju POSLEDNJU ŽELJU PRINCEZE DAJANE: Majka im je UMRLA ŽELEĆI SAMO JEDNO - a oni rade potpuno suprotno

Pokojna princeza Dajana bila bi duboko razočarana da je živa i da vidi u kojoj su se meri njeni sinovi distancirali, te da čak ni ne razgovaraju jedan...

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2024

Detaljnije >>

Otkrivena nakon 43 godine: Tajna izgubljena venčanica princeze Dajane! (VIDEO)

Otkrivena nakon 43 godine: Tajna izgubljena venčanica princeze Dajane! (VIDEO)

 Dajana Spenser 29. jula 1981. godine, stupila je u brak sa princem Čarlsom u venčanici koja je postala sinonim za "najstrože čuvanu tajnu u istoriji". Tajanstvena haljina, dizajnirana od strane bračnog para Elizabet i Dejvida Emanuela, krije u sebi ne samo predivan estetski dizajn, već i fascinantnu priču o kraljevskom venčanju koje je obišlo svet.. Venčanica princeze Dajane bila je obavijena misterijom sve do samog dana venčanja, čuvana u sefu kako bi ostala nepoznanica...

Izvor: Svet plus, 07.Apr.2024, 09:53

Detaljnije >>

Brat princeze Dajane objavio njenu NIKAD VIĐENU SLIKU iz 1968. i svi su odmah uočili ovaj DETALJ - Da li je ONA buduća kraljica?

Brat princeze Dajane objavio njenu NIKAD VIĐENU SLIKU iz 1968. i svi su odmah uočili ovaj DETALJ - Da li je ONA buduća kraljica?

Decenijama unazad "sebično" je čuvao jednu uspomenu na planetarno omiljenu princezu samo za sebe, a sada je odlučio da je podeli sa...

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2024, 17:53

Detaljnije >>

Najpoznatiji francuski šminker otkriva trik sa maskarom za savršene trepavice i najbolje boje senki koje svaka žena mora da ima: Ovo su 7 prekopotrebnih saveta za šminkanje

Tom Pišu, francuski profesionalni šminker i direktor sektora za lepotu brenda YSL, šminkao je tokom karijere brojne slavne dame – od princeze Dajane do Kejt Mos. Nedavno je održao master klas na kome je otkrio tajne svog zanata, a „Vogue“ prenosi njegovih sedam jednostavnih, korisnih...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 30.Mar.2024, 12:31

Detaljnije >>

Automobil u kom je POGINULA princeza Dajana iskorišćen za REKLAMU: Palata osudila ovaj MORBIDAN potez

Automobil u kom je POGINULA princeza Dajana iskorišćen za REKLAMU: Palata osudila ovaj MORBIDAN potez

Njena bliska prijateljica zgrožena ovom odlukom.

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2024, 19:07

Detaljnije >>

Batler pokojne princeze Dajane OTKRIO gde se NALAZI Kejt - Objasnio kako su napravili RAZDOR i izneo ŠOKANTNE tvrdnje

Batler pokojne princeze Dajane OTKRIO gde se NALAZI Kejt - Objasnio kako su napravili RAZDOR i izneo ŠOKANTNE tvrdnje

Javnost ne prestaje da traži odgovore o nestanku Kejt Midlton, a sada se oglasio i bivši batler princeze Dajane, Pol Barel,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2024

Detaljnije >>