U Ukrajini borba za vlast prešla sa ulica u parlament

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Ukrajini borba za vlast prešla sa ulica u parlament

09.02.2014. -

U Ukrajini je ove nedelje počela redovna sednica Vrhovne rade. Poslanici planiraju da razmotre projekte ustavne reforme i mogućnost vanrednih predsedničkih izbora. Osim toga, stupio je na snagu zakon o amnestiji, koji predviđa oslobođenje svih uhapšenih učesnika nereda, koji nisu izvršili teške zločine. Jedini uslov je da demonstranti oslobode sve zauzete zgrade i deblokiraju ulice. Vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << su za to pružile dve nedelje, ali su opozicioneri već izjavili da traže oslobođenje uhapšenih bez ikakvih uslova.

Lider opozicione frakcije Batkivščina u Vrhovnoj radi Arsenij Jacenjuk, koji je odbio predlog da postane premijer, izjavio je da je ipak spreman da bude na čelu nove vlade, ali samo u slučaju, ako ona bude formirana bez učešća Stranke Regiona. Međutim, takav razvoj događaja je skoro neverovatan, - smatra zamenik direktora Centra ukrajinistike i belorusistike MDU Bogdan Bezpaljko.

- Nemoguće je formirati vladu bez predstavnika najveće stranke, koja ima većinu u parlamentu. Nije jasno, ko bi i kako razmatrao formiranje takve vlade. To mora da razmotri parlament. Biće veoma čudno, ako oni dopuste takvu situaciju. Prema mom mišlenju, to je prosto nemoguće.

Ove se nedelje aktivno radilo ne samo u Vrhovnoj radi, već i na međunarodnom nivou. EU je spremna da uputi u zemlju svoje posmatrače, koji će kontrolisati proces formiranja nove vlade. To je izjavio lider stranke Udar Vitalij Kličko posle susreta s evrokomesarom Ketrin Ešton, koja je stigla u Kijev radi susreta s predstavnicima opozicije i predsednikom Viktorom Janukovičem. U četvrtak, 6. februara, sa istim ciljem je u zemlju stigla i zamenik državnog sekretara SAD Viktorija Nuland, koja je postala učesnica grandioznog skandala. Na Internetu se pojavio snimak njenog telefonskog razgovora s ambasadorom SAD u Ukrajini Džefrijem Pajetom. Razmatrajući varijante, ko mora da postane premijer, Viktorija Nuland je upotrebila psovku u vezi sa učešćem EU u tome. Međutim, kako je izjavila zvanični predstavnik Stejt departmenta SAD Dženifer Psaki, Bela kuća ne smatra takvo ponašanje mešanjem u unutrašnje poslove Ukrajine. Pomoćnik državnog sekretara se već izvinila pred evropskim kolegama.

- Pre svega, dozvolite da istaknem da tesno sarađujemo s EU i njenim predstavnicima. G-đa Nuland takođe sarađuje, naročito, kada je reč o Ukrajini, ona je u tesnom kontaktu s vrhovnim predstavnikom EU Ketrin Ešton. Ona je već kontaktirala s evropskim kolegama te, razume se, izvinila se.

U međuvremenu politička nestabilnost počinje da utiče i na ekonomsku situaciju u zemlji. Kurs grivne naglo opada. Kako je izjavio poslanik Stranke Regiona Oleg Carev, odgovornost za to snose opozicioneri i učesnici protestnih akcija.

- Već je poskupeo benzin, porašće cene namirnica. Sve je to plata svakog građanina Ukrajine za nerede, koji se i danas nastavljaju na ulicama.

Rad ukrajinskog parlamenta oko promene Ustava nastaviće se do početka iduće nedelje. 10. februara će biti održano savetovanje opunomoćenih predstavnika poslaničkih frakcija, koje će razmotriti predloge za promenu osnovnog zakona.

Marija Baljabina,

Izvor: Glas Rusije, foto: «Golos Stolicы»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.