Poplave u Australiji: Gradovi odsečeni VIDEO

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 11:14

Poplave u Australiji: Gradovi "odsečeni" VIDEO

Obilne kiše izazvale su poplave u delovima istočne Australije, plaveći puteve, odsecajući gradove i oštetivši imovinu.

Vlasti savetuju stanovnike nižih oblasti da se evakuišu, prenosi Rojters.

U nekoliko regiona na jugoistoku Kvinslenda i severu Novog Južnog Velsa u poslednja tri dana pala je najmanje dvomesečna količina padavina. U Springbruku u Kvinslendu palo je 514 milimetara kiše u poslednjih 48 sati, što je više nego dvostruko od januarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proseka.

Zamenik premijera Kvinslenda Kameron Dik pozvao je građane da ne kreću na put dok se vreme ne stabilizuje. Predviđa se da će u naredna 24 sata pasti i do 350 milimetara kiše, a Zavod za meteorologiju izdao je ozbiljnu vremensko upozorenje za preko 250 kilometara širokog regiona Vajd Bej Burnt australijske države Kvinslenda, ali i za deo koji se nalazi jugoistočno od nje.

Nadležni ističu da može doći do naglog izlivanja reka i potoka iz njihovih korita, te da su naredna 24 sata kritična. U susednoj australijskoj državi Novi Južni Vels desetine ljudi spaseno je iz poplavom odsečenih kampova, koji su obično puni tokom praznika.

Pojedini regioni ranije su već bili pogođeni nevremenom. U decembru, tokom božićnih praznika, u nevremenu je poginulo 10 ljudi, a desetine hiljade domova ostalo je bez struje. Još oko 11.000 domaćinstava i dalje je bez električne energije.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

POPLAVE U AUSTRALIJI Bujica odsekla gradove, za tri dana palo kiše kao za dva meseca: "Naredna 24 sata kritična" (VIDEO)

Izvor: Blic, 02.Jan.2024

Obilne kiše izazvale su poplave u delovima istočne Australije, plaveći puteve, odsecajući gradove i oštetivši imovinu, dok vlasti savetuju stanovnike nižih oblasti da se evakuišu, prenosi Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.