Završen današnji protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen današnji protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA - Protest Srba u naselju Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice, koji već nedelju dana protestuju protiveći se obnovi pet kuća u tom naselju čiji su vlasnici Albanci, završen je nešto pre podneva, a većih incidenata nije bilo.

Srbi su oko 11 časova probili kordon Kosovske policijske službe da bi se posle toga zaustavili u blizini tzv. "žute linije" koja razdvaja Srbe i Albance u ovom naselju gde su nastavili miran protest.

Oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su tokom protesta nosili srpske zastave i transparente na kojima piše "Kosovo duša Srbije" i "Stop teroru nad Srbima", a pripadnici Euleks policije i danas su upotrebili suzavac, dok su jake snage Kfora koje su bile prisutne na okolnim brdima pratile razvoj situacije.

Srbi traže da se najpre omogući povratak njihovim sunarodnicima na Kosovo i Metrohiju, a da se tek potom vrate i raseljeni kosovski Albanci, odnosno zahtevaju reciprocitet u povratku i dogovor sa njima o obnovi kuća u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Predstavnici naselja Brđani najavljuju da će se protesti nastaviti u ponedeljak, a da će trajati sve dok se ne postigne dogovor i Albanci odustanu od obnove pet kuća u tom naselju.

Pripadnici međunarodnih snaga upotrebili su i minulih dana šok bombe, gumene metke i suzavac kako bi sprečili Srbe da se približe kućama na čijoj obnovi rade kosovski Albanci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.