Rešavanje palestinsko-izraelske krize, put ka stabilnosti u regionu

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2012, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanje palestinsko-izraelske krize, put ka stabilnosti u regionu

05.11.2012. -

Problem rešavanja palestinsko - izraelske krize ne bi trebalo da ostane u senci „arapskog proleća“. Rešavanje ovog pitanja je bitno za osiguravanje bezbednosti u celom regionu, na Bliskom Istoku. Situaciju je šef MSP Rusije Sergej Lavrov razmotrio sa ministrom inostranih poslova Egipta Muhamedom Amrom.

Rusija istupa za što skorije obnavljanje pregovora „kvarteta“ mećunarodnih posrednika za regulisanje krize na Bliskom Istoku, govori Sergej Lavrov:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
- Smatramo da je veoma opasno dalje otezanje obnavljanja pregovora među palestincima i izraelcima. To što „arapsko proleće“ nekima služi kao izgovor za odlaganje rešavanja plaestinskog problema, mi ne možemo prihvatiti. Ubeđeni smo upravo u suprotno, da je progres u rešavanju palestinskog problema mogao blagotvorno da deluje stvaranju ukupno povoljnije atmosfere u regionu. I, smanjla bi se time uloga ekstremista koji pokušavaju da iz ove situacije, iz „arapskog proleća“ izvuku korist za sebe.

Šefovi MSP su razmotrili i incijativu predsednika Egipta Muhameda Mursija o formiranju regionalnog „kvarteta“ za pitanja Sirije u čiji bi sastav ušli Egipat, Iran, Saudijska Arabija i Turska. Rusija podržava ovu inicijativu. Lavrov je objasnio da na susretu „Kontakt grupe“ u Ženevi, Iran i Saudisjka Arabija nisu učestvovali, iako su ove države – ključni igrači u regionu. Dakle, ipak se mogu uočiti nedostaci konferencije u Ženevi.

U poslednje vreme sirijski problem je osnovno pitanje koji se javlja na sastancima ruskog ministra inostranih poslova sa njegovim arapskim kolegama. Ovog puta egipatska novinarka je pitala Sergeja Lavrova o tajnim pregovorima Rusije i SAD o sudbini predsednika Bašara Asada. Pitanje je začudilo ministra, ali je odmah odgovorio:

- Nikada, ni sa kim ne vodimo tajne pregovore o sudbinama trećih zemalja. Nikada nije bilo tajnih susreta ni sa amerikancima, niti sa bilo kim, posebno ne uvezi sa Bašarom Asadom. Mnogo smo puta govorili: ne vodimo brigu o ovom ili onom predstavniku sirijskog rukovodstva ili bilo koga iz Sirije, uključujući Bašara Asada. Naša je glavna briga sirijski narod.

Rusija nema presudni uticaj na opoziciju, podvukao je Lavrov. Oni koji imaju, u obavezi su da učine sve, kako bi opozicija bila spremna da ispuni Ženevski komunike - to jest, u prvom redu, u pregovorima sa Vladom.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.