Brahimi za rezoluciju UN o Siriji, Lavrov protiv

Izvor: Blic, 05.Nov.2012, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brahimi za rezoluciju UN o Siriji, Lavrov protiv

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi, pozvao je danas svetske sile da u Savetu bezbednosti UN donesu rezoluciju, zasnovanu na sporazumu koji su postigle u junu u Ženevi, o sastavu prelazne sirijske vlade, kako bi se krvoproliće u toj zemlji zaustavilo.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, na istoj konferenciji za novinare u Kairu, odbacio je potrebu za ovakvom rezolucijom, rekavši da su "drugi podstakli nasilje podržavajući pobunjenike".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Važno je da Ženevska deklaracija bude pretvorena u rezoluciju Saveta bezbednosti, kako bi mogla da postane politički projekat koji se može primeniti - rekao je Brahimi posle sastanka sa Lavrovom i šefom Arapske lige Nabilom Elarabijem.

- Pozivam članice SB UN da nastave razgovore i donesu ovu rezoluciju - dodao je Brahimi.

Lavrov je, međutim, rekao da obe strane treba privoleti da pregovaraju i da Moskva podržava Ženevsku deklaraciju.

- Nažalost neke zemlje koje su učestvovale u Ženevi ne komuniciraju s vladom, već samo s opozicijom i ohrabruju je da se bori do pobede, a to ima veoma negativan uticaj - ocenio je Lavrov.

Za Rusiju i Kinu Asad ne čini nasilje

Rusija i Kina, stalne članice SB UN već su stavile veto na tri nacrta rezolucije UN koje su predložile zapadne zemlje, a kojima se za nasilje optužije sirijski predsednik Bašar el-Asad. Ostale tri stalne članice SB UN su SAD, Velika Britanija i Francuska.

- Možda nam ne treba rezolucija - dodao je šef ruske diplomatije, ocenivši da bi to dodatno pogoršalo situaciju i izazvalo nastavak krvoprolića.

Elarabi je ocenio da neslaganje izmedju pet članica SB UN koje imaju pravo veta, sprečava da se postigne bilo kakav obavezujući dogovor.

Agencija Rojters navodi da komentari Brahimija i Lavrova ističu podele i neslaganja o sirijskom građnskom ratu.

Povezane vesti: Brahimi pozvao na prekid sukoba u Siriji tokom Kurban-bajrama Dodik: Krajem septembra o smeni Lagumdžije Lavrov protiv "nametanje demokratije bombama" u Siriji Brahimi: Prvi zadatak mi je prevazilaženje podela u SB UN Lahdar Brahimi novi izaslanik UN za Siriju
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Brahimi za rezoluciju,Lavrov protiv

Izvor: B92, 05.Nov.2012

Kairo -- Specijalni predstavnik za Siriju Lahdar Brahimi pozvao na donošenje rezolucije da bi se krvoproliće u toj zemlji zaustavilo, dok se Sergej Lavrov protivi tome...Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, na istoj konferenciji za novinare u Kairu, odbacio je potrebu za ovakvom rezolucijom, rekavši...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.