U Siriji neće biti pobednika

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2012, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Siriji neće biti pobednika

05.11.2012. -

Savet Bezbednosti UN mora odobriti Ženevski komunike - izjavio je specijalni predstavnik UN i Lige arapskih zemalja (LAZ) Lahdar Bahrimi. Sa svoje strane, šef ruskog MSP Sergej Lavrov smatra da bi odbijanje nastojanja koja su potvrđena tokom ženevskih pregovora, bilo zapravo jasno stremljenje nekolicine država, da postignu svrgavanje režima u Siriji.

Situaciju u Siriji su tokom posete misnistra >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Lavrova Kairu, sa njim razmotrili Lahdar Bahrimi i Nabil al Arabi - generalni sekretar LAZ. Osnovno je pitanje - šta činiti kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji i konačno obuzdala kriza. Odgovora za sada nema, priznao je generalni sekretar LAZ. Vojnog rešenja sirijske krize ne sme biti, potvrdio je šef MSP Rusije:

- Moramo odrediti svoje prioritete. Ako je to pod broj jedan - spasavanje života ljudi, onda su svi od kojih to zavisi, obavezni da nateraju sukobljene strane da sednu za pregovarački sto i da počnu da usaglašavaju rokove i detalje prelaznog perioda. O tome je bilo reči i u Ženevi. Upravo takvu liniju zauzima Rusija. Mi smo verovatno jedini učesnik ženevskih pregovora koji sarađuje sa obe sukobljene strane: i sa vladom i sa različitim opozicionim grupama.

Posle susreta sa predsednikom Bašarom Asadom i sa predstavnicima opozicije, kao i posle poseta Turskoj, Jordanu i Libanu - Lahdar Brahimi je primetio da sve više učesnika pregovora u regionu vidi političko rešenje sirijske krize u Ženevskom komunikeu. Brahimi je uveren, da ovaj dokument mora biti postavljen kao osnova neke buduće rezolucije SB.

- Ni jedna od strana neće moći da proglasi pobedu u ovom sukobu, zato što nema i neće biti vojnog rešenja ove krize. Moguće su dve varijante: prva - političko rešenje, početak političkog procesa. Drugi scenario, naprotiv, pretpostavlja lošu budućnost kako u samoj Siriji, tako i u čitavom regionu. Sirijska kriza neće ostati u okvirima granica ove zemlje.

„Kontakt grupa“ se sastala u Ženevi 30.juna, kako bi raspravljali o mogućim rešenjima sirijske krize. Ali, postignuti dogovori su ostali na papiru. Većina učesnika, do danas nije se ni potrudila da započne sprovođenje dogovora, primetio je Sergej Lavrov. Sirijska opozicija još uvek dobija „savete“ da nastavi sa ratovanjem.

- Rezolucija, o kojoj govore naši zapadni partneri i neke druge naše kolege, smišljena je sa jednim ciljem - zaoštriti situaciju i napraviti takve uslove u kojima je smena režima neizbežna. Ako dođe do smena režima - a njima je to prioritet, krv će se još duže prolivati. A to onda više ni na koji način ne zavisi od Rusije.

Po mišljenju Lavrova, kako bi se ispunili i realizovali ženevski dogovori, nikakve rezolucije za to nisu potrebne. Neophodan je zajednički pristup svih i svima koji ratuju u Siriji. Vlada i oružana opozivija morajuda čuju jedinu potrebu svih strana- zaustavljanje vatre i početak pregovora.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.