Izvor: B92, 15.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija pozdravila odluku Ustavnog suda

Beograd -- Potparol Delegacije Evropske komisije u Srbiji i Crnoj Gori Aleksandar Djorđević izjavio je u četvrtak agenciji FoNet da je Evropska komisija pozdravila "dobru i jasnu odluku" Ustavnog suda Srbije vezanu za Zakon o pomoći optuženima pred Haškim tribunalom. Djorđević je rekao da je Evropska komisija od trenutka usvajanja tog Zakona u Skupštini Srbije izrazila zabrinutost, jer su odredbe zakona dovele u pitanje ustavom zagarantovanu jednakost građana.

"Zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, na način na koji je formulisan, optužene za teška krivična dela pred tribunalom stavio u privilegovan položaj u odnosu na osobe optužene pred domaćim sudovima za teška krivična dela kao što su ubistva, pljačke, silovanja i tome slično", izjavio je Djorđević.

Prema njegovim rečima, Evropska komisija se nada da će Vlada Srbije i parlament iskoristiti tridesetodnevni period, koji je Ustavni sud odredio, da zakon ponovo razmotre i dovedu ga u sklad sa ustavom i opšte prihvaćenim principima ljudskih prava, definisanim Evropskom poveljom, čiji je potpisnik i SCG.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.