Vojinović: Finale Partizana i Zvezde sa 100.000 navijača je renesansa košarke

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jan.2024, 17:38

Vojinović: Finale Partizana i Zvezde sa 100.000 navijača je renesansa košarke

Dubai bi u budućnosti mogao da postane deo ABA karavana.

Projekat ABA lige egzistira više od dve decenije i uvažen je kod svih relevantnih košarkaških faktora u Evropi, pre svega u Evroligi, rekao je u novogodišnjem intervjuu Tanjugu direktor regionalnog takmičenja Milija Vojinović.  Prema njegovim rečima, specifičnost sportskih takmičenja, tako i ABA lige je da presek godine uvek dođe sredinom sezone.

 - Već dve sezone imamo dva predstavnika u Evroligi, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << takođe imamo i timove koji igraju u Evrokupu, ali i FIBA Ligi šampiona i FIBA Euro kupu. Popularnost ABA lige je veoma značajna i mi smo unutar lige zadovoljni sa tim - istakao je Vojinović. - Ako bismo se vraćali na celu 2023. godinu onda moramo da se vratimo i na završetak prošle sezone, koji je nama u ABA ligi za ponos. Finalna serija između Partizana i Zvezde bila je renesansa regionalne i srpske košarke, sa 100.000 gledalaca na utakmicama finalne serije".

Partizan je u finalu iskoristio prednost domaćeg terena i rezultatom 3:2 u seriji i posle 10 godina osvojio titulu. Oba tima su obezbedila mesto u Evroligi, Partizan kao šampiona, Zvezda uz "vajld kard", a ljubitelje košarke posebno zanima kako "stoje stvari" za dalje.

 - Do sezone 2024/25 šampion ABA lige je siguran učesnik Evrolige. Imali smo tu situaciju sa ruskim klubovima koji su isključeni i zbog toga mi sada imamo dva predstavnika u elitnom rangu. Publicitet koji ima košarka u Srbiji i ono što su pružili Partizan i Crvena zvezda Evroligi u prethodnim sezonama nedvosmisleno dovodi do zaključka da će se taj kontinuitet nastaviti u budućnosti - smatra Vojinović. - Nakon svih utakmica koje odigraju Partizan i Crvena zvezda na pres konferencijama treneri protivničkih ekipa uvek govore o specifičnom događaju i tome šta ta dva kluba rade za Evroligu i koliko je ta popularnost i gledanost značajna. To što rade navijače je unikatno, ne samo u Evropi već i šire.

Vest koja je u ovom trenutku možda i najinteresantnija, a dovodi se u vezu sa ABA ligom, jeste situacija sa Dubaijem, koji bi u budućnosti mogao da bude deo Jadranskog, ali i evroligaškog društva.

 - Sa Dubaijem smo počeli da razgovaramo tokom Fajnal-fora Evrolige u Kaunasu. Ti razgovori su intenzivni, mogu reći i svakodnevni. Mi smo Dubai već implementirali kroz juniorsku ligu. Učešće Dubaija u ABA ligi se ogleda kroz sportsko-poslovni deo, neočekujući da će oni doći sa džakovima novca i u potpunosti finansirati ABA ligu. Postoji međusobna komunikacija kako napraviti najbolji model u tom poslovnom smislu, a što se tiče sportskog dela, prerano je govoriti o sistemu takmičenja - kaže Vojinović i dodaje da bi ulaskom Dubaija ABA liga mogla da pretrpi minimalne promene. - Ono što je sigurno je da će trenutni Abaligaši, sem poslednjeplasiranog, zadržati svoj status u sezoni 2024/25. Uključivanje Dubaija bi možda prouzrokovalo proširenje lige, ali je to sve trenutno u domenu razgovora i odluku će svakako doneti klubovi koji su vlasnici lige. Oni su nama iz menadžmenta prepustili da razgovaramo sa ljudima iz Dubaija. Ti razgovori su intenzivni, konstruktivni i konkretni i u nekom narednom periodu će biti jasno koji će to biti putevi i kakav će to biti projekat.

Potencijalni ulazak Dubaija u Jadransku ligu, ne bi bio prvi kada je u pitanju ovakav ili sličan poduhvat. Izraelski Makabi je u dva navrata bio deo ABA lige - prvo u sezoni 2002/03, potom i u sezoni 2011/12. Sportski direktor lige ističe da potencijalni put u Emirate ne bi trebalo da predstavlja veliki problem klubovima.

 - ABA liga pokriva sve troškove klubovima u smislu putovanja. Dubai jeste udaljen avionskim linijama pet sati od Beograda, Zagreba i Ljubljane, ali svakodnevne linije su olakšavajuća okolnost. Imamo letove iz Beograda za Dubai dva puta dnevno i po jednom iz Zagreba i Ljubljane. Nadam se uspešnom završetku razgovora i ulaskom Dubaija u ABA ligu, oni bi dobili mnogo, a mi bismo dobili dodatnu notu i popularnost. Svakako, važno je i širenje tržišta i uz neke finansijske okolnosti možda bismo dobili i nagradni fond za klubove koji bi se ostvario prvi put, što se tiče evropskih liga.

Dubai kao projekat je već implemetiran u ABA ligu kroz učešće Falkons akademije u juniorskom takmičenju. Ova ekipa je debitovala u novembru na turniru na Zlatiboru. Ostvarili su dva poraza i pobedu. Izgubili su od Crvene zvezde sa 78:67 i Borca rezultatom 88:76. Jedinu pobedu ostvarili su protiv SC Derbija sa 77:69. Ono što je interesantno jeste da za taj tim igraju trojica srpkih košarkaša rođena 2006. godine - Marko Tofoski, Aleksa Vlajić i Kosta Zaklanović.

 - Reakcije su pozitivne i sa njihove i naše strane. Oni nisu bili samo puki učesnici, već su bili vrlo konkurenti, iako su se takmičili sa najtalentovanijim dečacima koje ima Evropa. Znamo da je ovo podneblje nepresušan izvor talenata. Bili su vrlo konkurentni u tim mečevima i oni su protagonisti svih dešavanja i pregovora koji su trenutni i koji će biti vezani za Dubai u budućnosti - ističe Vojinović.

Važan segment u poslovanju ABA lige je taj što liga pokriva mnoge troškove klubova.

 - Ono što ABA liga radi već godinama je da liga pokriva sve troškove klubovima, kako prve, druge i juniorske lige. Na početku ove sezone smo imali i Superkup tako da su ekipe oslobođene svih troškova što se tiče smeštaja u hotelu i putnih troškova. U tom smislu, ABA liga je takmičenje besplatno za klubove. Klubovi u tom slučaju mogu da vide samo svoje benefite. Shodno njihovim budžetima, ako pričamo o klubovima ABA 2 lige, oni se odnose na sponzorstva kroz lokalne samouprave ili kroz neke sponzore, mislim da je za njih to veoma povoljno funkcionisanje - kaže Vojinović.

Pored prve ABA lige, igra se i drugi rang takmičenja koji, kako kaže sportski direktor lige, dobija na publicitetu kako godine prolaze.

 - Veliko je interesovanje za učešće u ABA 2 ligi. Igra se 13. kola, prethodnih godina se igrao plej-of pa Fajnal-for, ove sezone će se igrati samo plej-of, dakle mečevi u četvrtfinalu, polufinalu i na kraju finale na takozvani zbirni rezultat. Zbog toga će pojedine sredine, koje nisu mogle da organizuju balone, svoje ljubimce moći da gledaju u dvoranama, makar u jednom meču u četvrtfinalu. ABA 2 liga je izuzetno popularna i možda bismo mogli čak i da napravimo i treću ABA ligu. Mi smo pre početka ove sezone imali jedno upražnjeno mesto, jer svaka država daje dva predstavnika, plus trinaesta ekipa koja je ispala iz ABA 1 lige. Za to četrnaesto mesto imali smo aplikacije mnogo klubova, a i tokom ove sezone je veliko interesovanje za to učešće - rekao je Vojinović i dodao da se sistem ABA 2 lige neće menjati. - ABA 2 liga već poslednje četiri sezone igra u specifičnom sistemu takmičenja, u takozvanim balonima. Imajući u vidu da svi klubovi koji igraju ABA 2 ligu već učestvuju u nacionalnim prvenstvima i sa njihove strane nije lako organizovati da se eventualno igra u ligaškom sistemu. Prisetićemo se sezone 2020. kada je kovid bio osnovni problem funkcionisanja celog društva, a samim tim i sportskih takmičenja. Mi smo u tim situacijama kada su se pojavili problemi pronalazili rešenja i onda smo u pilot varijanti pokušali sa balonima. Međutim, taj sistem takmičenjima se dopao klubovima u ABA 2 ligi, napravili smo na kraju svake sezone i pred početak nove monitoring, kako oni vide takmičenje u balonima. Mislim da je ovo najoptimalniji sistem takmičenja koji ima nekih manjkavosti, ali i velikih prednosti.

U avgustu 2023. posle četiri godine pauze na male ekrane vratio ABA Superkup.

 - Superkup je i prethodnih sezona bio u kalendaru, ali nije odigran zbog celokupne situacije sa kovidom, ali i poklapanja sa međunarodnim reprezentativnim takmičenjima, Svetskih i Evropskih prvenstava, koji su se poklapali sa početkom ABA lige. Ove godine smo pronašli prostor za odigravanje Superkupa. Taj turnir je imao veliku refleksiju uz sjajnu organizaciju u Podgorici. Ponovo se Superkup vratio kao takmičenje i igraće se i sledeće godine, dakle naći će se u kalendaru za sezonu 2024/25. Olakšavajući okolnost za nas je ta jer će se turnir na Olimpijskim igrama završiti značajno ranije nego što je to bio slučaj sa Svetskim prvenstvom u Manili - zaključio je Vojinović.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Košarka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.