Prvi partizan obeležava 90 godina rada

Izvor: RTS, 27.Nov.2018, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prvi partizan" obeležava 90 godina rada

Užička fabrika municije ”Prvi partizan" obeležava devet decenija rada. Za jubilej uspešne fabrike i velikog izvoznika otvorena je nova proizvodna linija i započeta gradnja nove fabrike za kompletiranje i pakovanje municije, koja će zameniti sadašnji podzemni objekat.
Pre dve godine započeta investicija u novu proizvodnu liniju vredna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sedam miliona evra omogućiće proizvodnju municije kalibra 12,7 milimetara za koju već sada vlada veliko interesovanje u svetu tako da imaju kupce za naredne tri godine.

Nova oprema će omogućiti povećanje izvoza za 30 odsto. Privredno društvo "Prvi partizan" sa godišnjim prihodom od 95 miliona dolara inače izvozi u 90 država a samo izvoz u SAD vredan je 25 miliona.
Nova investicija za jubilej je i fabrika za kompletiranje i pakovanje municije čija gradnja je danas započeta. U njoj će biti posla za oko 200 radnika uz sadašnjih 1.650.
"Završetkom tog pogona mi ćemo u potpunosti završiti projekat koji smo otpočeli pre pet godina pod nazivom modernizacija proizvodnih kapaciteta. U osnovi ona podrazumeva potpuno napuštanje proizvodnje u podzemnom objektu i prelazak na rad u potpuno konforne nove prostore", napominje Dobrosav Andrić, generalni direktor Privrednog društva "Prvi partizan".
Uz nove investicije jubilej je i prilika za podsećanje na istorijat fabrike koja je gotovo u svim periodima bila veoma uspešna. Sve je počelo preseljenjem iz Kranje Puškarne Jakoba Pošingera u prostor kasarne a onda i gradnja fabrike sa 150 radnika.
"Fabrika je 1935. dobila zemljište u sadašnjem delu ‘Prvog partizana',odnosno nekadašnjeg OUR-a i SOUR-a i počinje taj njen razvoj od te godine sa svim tim halama i pogonima koji i danas postoje", navodi Goran Novaković, kustos istoričar Narodni muzej Užice.
U vreme Užičke republike radila je kao Partizanska fabrika oružja i municije u podzemnim trezorima Narodne banke. Tada je bila i prva tragedija kada je u eksploziji novembra 1941. poginulo 120 ljudi. U drugoj 2009. poginulo je sedam radnika.
Za devet decenija postojanja fabrike izmenjen je i izgled Krčagova, užičkog dela u kome se nalazi koje je od gotovo praznog polja postalo naselje sa oko 12.000 stanovnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova proizvodna linija u „Prvom partizanu”

Izvor: RTS, 27.Nov.2018

Užička fabrika municije „Prvi partizan” obeležila je devet decenija rada. Za jubilej uspešne fabrike i velikog izvoznika otvorena je nova proizvodna linija i započeta gradnja nove fabrike za kompletiranje i pakovanje municije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.