Nova proizvodna linija u „Prvom partizanu”

Izvor: RTS, 27.Nov.2018, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova proizvodna linija u „Prvom partizanu”

Užička fabrika municije „Prvi partizan” obeležila je devet decenija rada. Za jubilej uspešne fabrike i velikog izvoznika otvorena je nova proizvodna linija i započeta gradnja nove fabrike za kompletiranje i pakovanje municije.
Nova proizvodna linija, vredna sedam miliona evra, omogućiće proizvodnju municije kalibra 12,7 mm, za koju već sada vlada veliko interesovanje u svetu, kao i povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izvoza skoro za trećinu.

Privredno društvo „Prvi partizan”,  sa godišnjim prihodom od 95 miliona dolara trenutno izvozi u devedeset država.  Nova investicija za jubilej je i fabrika za kompletiranje i pakovanje municije, van grada, gde će biti iseljena proizvodnja iz sadašnjeg podzemnog objekta.
„Na prostoru od 74 hektara, u dve faze, biće izgrađen proizvodni prostor površine 200 kvadratnih metara, u koji će biti uloženo više od 20 miliona evra”, ističe Dobrosav Andrić, generalni direktor Privrednog društva „Prvi partizan”. „U novom pogonu, za početak, biće zaposleno dve stotine novih radnika.”
„Prvi partizan” sada ima 1.650 radnika. Na početku devet decenija duge istorije bilo ih je stotinak. Sve je počelo preseljenjem Puškarne Jakoba Pošingera iz Kranja u prostor kasarne 1928. godine.
Godine 1935. fabrika je dobila zemljište u sadašnjem delu „Prvog partizana”, odnosno nekadašnjeg OUR-a i SOUR-a, objašnjava istoričar Goran Novaković, kustos Narodnog muzeja u Užicu:
„Njen razvoj počinje te godine, sa svim tim halama i pogonima koji i danas postoje.”
U vreme Užičke republike radila je kao partizanska fabrika oružja i municije u podzemnim trezorima Narodne banke, a posle rata kao deo velikog sistema „Prvi partizan”.
Uz fabriku raslo je i Krčagova, deo grada u kome se nalazi, pa je od gotovo praznog polja nastalo sadašnje naselje sa oko dvanaest hiljada stanovnika.
 
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.