Preminuo Radovan Pantović, partizan, jedan od osnivača i bivši predsednik “Crvene zvezde”

Izvor: Telegraf.rs, 29.Apr.2017, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Radovan Pantović, partizan, jedan od osnivača i bivši predsednik “Crvene zvezde”

U 96. godini u Beogradu preminuo je Radovan Pantović, partizan i antifašista, jedan od osnivača sportskog društva "Crvena zvezda" i bivši predsednik istoimenog fudbalskog kluba.

Pantović je rođen 17. decembra 1921. godine u selu Klenak kod Nikšića u Crnoj Gori. U najranijem detinjstvu preselio se u okolinu Prokuplja, koji mu je zavičaj u kome je >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << odrastao. Kao mladi radnik, levičarski opredeljen, od oktobra 1941. je član Komunističke partije Jugoslavije.

Pokrenuo je sa Dragim Stankovićem list "Mladi borac", čije prve ratne brojeve priprema kao jedan od urednika. U oslobođenom Beogradu, među inicijatorima je osnivanja sportskog društva "Crvena zvezda". Dva puta bio je predsednik fudbaskog kluba Crvena Zvezda, 1963–1965 i 1977–1981.

Kao skojevski rukovodilac u toku rata sretao se i sarađivao sa istaknutim vojnim i političkim ličnostima, među kojima su i Ratko Pavlović, Petar Stambolić i Koča Popović. Posle Drugog svetskog rata na mnogim je istaknutim državnim i partijskim funkcijama u jugoslovenskoj federaciji i Republici Srbiji. U penziju je otišao kao potpredsednik Predsedništva Srbije.

Foto: redstarbelgrade.info

Od početka se suprotstavljao politici Slobodana Miloševića, i jedan je od osnivača današnjeg Saveza antifašista Srbije, čiji je predsednik bio više godina.

Foto: redstarbelgrade.info

(N.I.)


Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Crvena Zvezda

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Preminuo jedan od osnivača i predsednika Zvezde

Izvor: B92, 30.Apr.2017, 15:44

Radovan Pantović, jedan od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda preminuo je u Beogradu u 96. godini. Rođen je u selu Klenak kod Nikšića, 17. decembra 1921. godine, ali od ranog detinjstva je živeo u blizini Prokuplja.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.