Prokuplje
Prokuplje

Prokuplje je administrativni, privredni i kulturni centar istoimene opštine i Topličkog okruga.
Nalazi se u južnoj Srbiji, gde je srednji tok reke Toplice na nadmorskoj visini od 255m. Po poslednjem popisu koji datira iz 2002. godine broj stanovnika u opštini Prokuplje je bio 48.501 a Prokuplje je imalo 27.673 stanovnika. Od Prokuplja su izmešteni i nalaze se bliski gradovi Niš, Kuršumlija, Leskovac, i Kruševac. U dolini Toplice vlada umereno kontinentalna klima, sa toplim letima i umereno hladnim zimama na okolnim planinama.

Toplički kraj je jedan od najsuvljih u Srbiji a mali broj oblačnih dana, suv vazduh i toplota su prednost ovog kraja. Toplička kotlina je okružena divnim planinama: Jastrebac, Radan, Kopaonik, Vidojevica, i Pasjača, a Prokuplje brdima: Hisar, Borovnjak, Sokolica, Guba, i Računkovo brdo.
Brojni potoci, reke, i rečice ulepšavaju kraj, a veliki broj mineralnih i termominerlanih izvora poznati su u ovom kraju. Tragovi najranijih naselja nalaze se na neolitskim lokalitetima: Mačina kod Žitnog Potoka, Kavolak, selo Donja Trnava, i naselje na južnim padinama Jastrebca u selu Donja Bresnica iz perioda neolita. Vinčanski period naseljavanja očuvan je na lokalitetu Pločnik, 22 kilometara od Prokuplja sa desne strane auto puta prema Kuršumliji.

Ova pretežno zemljoradnička naselja zamenjuju nomadska plemena Dardanaca, i plemena Kelta sa severa Evrope. Tragovi keltske keramike nađeni kod Latinske crkve su ukazali na pravac kretanja ovih plemena na putu prema Grčkoj. Pobedom Rimljana nad Dardanima 75-73 pne ovi delovi Srbije ulaze u sastav Rimske provincije Mezije, a period od 1 do 5 veka nove ere je period snažne urbanizacije i romanizacije krajeva oko Toplice.

Jedan krak rimskog puta koji je povezao centralni Balkan sa jadranskim morem je prolazio kroz Niš, a stanica i vojni logor na tom putu, na Pojtingerovoj mapi je ucrtan pod nazivom Hameo, što je prvobitni naziv za današnji grad Prokuplje, tako da je 1 vek nove ere period kada je naselje i nastalo. Podelom Rimskog carstva sva naselja u Toplici pripadaju istočnom carstvu.

Dolaskom Južnih Slovena u naše krajeve u sedmom veku, nestaje ime Komplos i gube se podaci, a naselje se zaboravlja. Kako stari rimski put gubi na značaju tako i stanica na tom putu gubi nekadašnju važnost. Prvi pisani dokument u kome se Prokuplje javlja pod tim imenom jeste Povelja knjeginje Milice iz 1395. godine, kojom je crkva svetog Prokopija i veliko imanje zaveštano manastiru Svetog Pantelejmona u Svetoj Gori. Taj naziv za mesto je počeo da se koristi u narodu posle prenosa moštiju Sv. Prokopija iz episkopske crkve u Nišu 1386. godine. U ranom srednjem veku, tokom Nemanjine vladavine, Prokuplje se i ne pominje. Nešto veći značaj dobija za vreme vladavine kneza Lazara, pred velikom opasnošću od turskog nadiranja dolinom Toplice, kada je utvrđenje na Hisaru obnavljeno i dograđeno. Kada su Turci 1386. godine zauzeli Niš i krenuli da osvoje Toplicu kod Pločnika su doživeli veliki poraz, a Prokuplje je palo pod tursku vlast tek 1454. godine.

Procvat naselje beleži u 16 i 17 veku za vreme razvijene trgovine sa Dubrovnikom kada kada je imalo status grada kakav su imali Kruševac i Leskovac. Prokuplje je oslobođeno turske vladavine 19.12.1877. godine, a cela Toplica januara 1878. godine. Obnova Prokuplja je dugo trajala da bi već u ratovima 1912-1918 kao i u drugom svetskom ratu stanovništvo i grad ponovo doživeo stradanje.

Posle drugog svetskog rata od zanatskog i dobrog trgovačkog grada, Prokuplje postaje srednje razvijen industrijski grad. U drugom svetskom ratu Toplica je imala ogromne ljudske žrtve i veliku štetu.
Posle drugog svetskog rata dolazi do veće obnove grada, od mesta gde su dominirali poljoprivreda, trgovina i zanatstvo, Prokuplje je svakim danom postajalo industrijski grad. Industrijski grad je počeo da se razvija 60 ih godina i kao veća posledica toga je nastalo napuštanje sela i zapostavljanje poljoprivrede i imanja.

U toku nato agresije Prokuplje je među prvima bombardovano kao i kasarne 24. marta 1999. godine. U dvadeset prvom veku Prokuplje ulazi kao sedište Topličkog okruga. Na mestu gde ogranci Jastrepca sa severa i Radana sa juga zatvaraju prostranu dolinu reke Toplice, uzdiže se breg baš kao onaj iz veličanstvenih bajki. Od Turaka mu je ostao naziv Hisar, a danas je ovo mesto najomiljenije šetalište Prokupčana. Kroz gusto zelenilo bagrema i lipa, vode divne staze oko celog brda, a glavnom se može i na vrh vozilom. Gore se nalaze restorani sa terasama, sa koje se pruža prelepa panorama grada.

Okolina Prokuplja je poznata po nedavno podignutoj opservatoriji na Vidovači, gde kako tvrde naučnici ima najviše vedrih dana na Balkanu. Još su poznatije banje: Lukovska, Prolom, Kuršumlijska koje su se nanizale na padinama Kopaonika i Radana. A na jednom od visova Radana nalazi se svetski poznata Đavolja Varoš i to neobične uklesane figure koje je priroda erozijom stvorila od kamena i zemlje, međutim postoje i mitološke priče vezane za ovo mesto.

U poslednje vreme ovde boravi tokom godine i do 70.000 turista, od kojih je sve više onih iz evropskih zemalja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Telegraf.rs, 29.Mar.2017, 17:55

Maja trenira fudbal i peva najlepše pesme na francuskom jeziku: Prokuplje je ponosno na nju (FOTO)

Maja trenira fudbal i peva najlepše pesme na francuskom jeziku: Prokuplje je ponosno na nju (FOTO)

Maja Bulatović (17) iz Prokuplja, koja je golman jedinog ženskog fudbalskog kluba „Krstarica“ iz Prokuplja, osvojila je prvo mesto na takmičenju za frankofonu pesmu.Njen plasman u kategoriji juniora posebno je značajan jer je  u istom danu  uspela da učestvuje u finalu pevanja, koje je bilo u Nišu i da u Prokuplju brani na utakmici koja je igrana.Kako kaže ova nadarena devojka, učenik drugog razreda prokupačke Gimnazije, sport, muzika i francuski jezik mogu da se spoje.- Kažu da...

Detaljnije >>


Izvor: JužneVesti.com, 29.Mar.2017

Slike sa Likovne kolonije u Blacu izložene u Prokuplju

Slike sa Likovne kolonije u Blacu izložene u Prokuplju

U narednih mesec dana u Galeriji "Boža Ilić“ Prokupčani će moći da vide izložbu slika nastalih na likovnoj...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 29.Mar.2017

Sedam miliona dinara i 600 tona asfalta za uredjenje puteva u Prokuplju

Na području Prokuplja za obnavljanje saobraćajnica, gradskih ulica i seoskih puteva iz budžeta je izdvojeno sedam miliona dinara, izjavio je danas predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.On je rekao agenciji Beta da je "krpljenje udarnih rupa" na putevim započelo najpre na najfrekventnijim ulicama...

Detaljnije >>

Izvor: JuznaSrbija.info, 29.Mar.2017

Prolom Banja: Poljoprivredne škole Srbije na jednom mestu

Prolom Banja: Poljoprivredne škole Srbije na jednom mestu

Poljoprivredna škola “Radoš Jovanović Selja” iz Prokuplja bila je domaćin Zajednici poljoprivrednih škola Srbije koji su održani u Prolom Banji. Na ovim tradicionalnim susretima prisustvovalo je 130 profesora i stručnih saradnika iz 50 poljoprivrednih škola.. Predstavnici škola iz Subotice, Vršca, Futoga, Zrenjanina, Zaječara, Vranja, Leskovca, Surdulice, Aleksinca, Požarevca, Svilajnca i drugih gradova Srbije razmenili su mišljenja o dosadašnjem i planovima...

Detaljnije >>

Izvor: JužneVesti.com, 28.Mar.2017, 15:59

Prokupčanin uhapšen zbog fizičkog napada i pretnji

Prokupčanin uhapšen zbog fizičkog napada i pretnji

Zbog fizičkog napada i pretnje, policija je uhapsila 34-godišnjeg muškarca iz jednog prokupačkog sela.. Kako saznajemo, radi se o N. M. kome je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, biti saslušan od strane osnovnog javnog...

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 28.Mar.2017

Upao mu u kuću, pa ga NAPAO zbog ŽENE

Upao mu u kuću, pa ga NAPAO zbog ŽENE

PROKUPLJE - N.M. (34) iz Prokuplјa određen je pritvor do 48 sati, jer je upao u kuću drugog muškarca u Prokuplјu, fizički nasrnuo na njega i pretio mu. Kako nezvanično saznajemo, sukob dva muškarca nastao je zbog žene. N.M....

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 28.Mar.2017

INCIDENT U PROKUPLJU: Upao čoveku u kući, pa ga NAPAO zbog ŽENE

INCIDENT U PROKUPLJU: Upao čoveku u kući, pa ga NAPAO zbog ŽENE

.. Kako nezvanično saznajemo, sukob dva muškarca nastao je zbog žene. NM je iznerviran upao u kuću muškarca u ponedeljak popodne pa nasrnuo na njega i pretio mu, a...

Detaljnije >>