Izvor: Piplmetar.rs, 01.Avg.2023, 13:32

Predsednik Sudijske komisije poručio: „Mitić je naš najbolji arbitar, Partizan nije oštećen protiv TSC-a“


Superliga Srbije je počela i više nego burno, pošto je već u prvom kolu viđen veliki broj spornih odluka sudijskih arbitara, zbog čega se oglasio i sam Partizan, koji smatra da je oštećen zbog odluka glavnog sudije Milana Mitića na meču sa TSC-om. >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs <<
Mnogi sudijski analitičari su se bavili ovim problemom, pokušavali su da nađu neku sredinu, neko rešenje, ali, čak su se i njihova mišljenja u ogromnoj meri razilazila.
Najburniji jeste bio upravo meč Partizana protiv TSC-a, gde su dosuđena čak tri penala, sporno je poništen i jedan gol, da bi potom tim iz Bačke Topole stigao do gola u 96. minutu, iako je produženo tek pet.
Sve to je bacilo senku na ovo prvo kolo, zbog čega je odlučio i Dejan Filipović, predsednik sudijske komisije, da se obrati svima, zbog čega je zakazao i vanrednu konferenciju za medije u Staroj Pazovi, gde će razgovarati o aktuelnim temama, kao i uz analizu utakmica 1. kola Superlige Srbije.
TOK KONFERENCIJE:
Prvi se medijima na konferenciji obratio upravo Dejan Filipović, predsednik Sudijske komisije.
– Dobar dan svima, da vas pozdravim u ime FSS-a. Poslednji put smo se družili početkom februara kao što znate, naša strategija jeste da se ne pojavljujemo često u medijima, plan je bio da se družimo u avgustu, ali hajde da se vidimo posle turbulentnog prvog kola. Onu redovnu konferenciju smo pomerili par nedelja ranije, da ne bi bilo nesporazuma, glavna tema će biti sporne situacije sa meča Partizan – TSC, ali to neće biti praksa, a nećemo posle svakog kola biti, ne očekujemo da će svaki kolo turbulentno. Prethodna dva prvenstva nam daju pravo da očekujemo da ne bude tema. Ponudili smo klubovima da kada žele da razgovaraju sa komisijom, to mogu da urade u okviru FSS-a ili zajednici klubova i nekoliko klubova je pričalo prošle godine, to je pravi način da sednemo, da imamo više vremena, da se pozabavimo konkretno nekim situacijama, imalo je pozitivan efekat, ali nisu svi klubovi koristili. Možda neki misle da je neki drugi vid delovanja efikasniji, mi mislimo da je u okviru saveza da se nađemo, popričamo i razmotrmo sve što nas zanima. Ovaj organ je u interesu Saveza, fudbala, suđenja i svih klubova. Ne bih dužio na početku, napravićemo retrospektivu prethodne polusezone, zatim nekih momenata iz prošlosti, da se vidi da li ove stvari mogu da se stave u pravi kontekst. Ja bih prešao, a kad budemo završili zvanični deo, iamćete pravo i slobodu da nas pitate sve što vam je interesantno, ne znači da ćemo na sve odgovoriti.
– Da ukratko rezimiramo prethodnu polusezonu, nismo imali nikavke potrebe da pišete o bilo čemu, u svim ovim turbulentnim dešavanjima, sudija nije bilo nigde, za sudije pre svih. Ono što je bila karakteristika prethodne polusezone to je da smo imali do poslednjeg kola neizvesnu borbu između TSC-a i Čukaričkog, medijima su naravno Zvezda i Partizan najinteresantniji, ali nama su sva 32 kluba jednako važna. Imali smo do poslednjeg kola borbu za Ligu šampiona. Kao što znate bez ikakvih problema. Što se tiče ispadanja, napredovanja, setite se neke utakmice gde su sudije odlučile status nekog kluba. Grešaka je bilo, pogotovo na proleće malo i onim najbitnijim utakmicama. Poseban kuriozitet za tim momaka koji vodimo i strategija koje vodimo, sve tri derbi utakmice i finale Kupa su sudile domaće sudije, ne interenacionalci, to je nešto čime možemo svi da budemo ponosni, zadovoljni. Jedan derbi i finale Kupa je sudio Milan Mitić, Milan Mitić je sudio i Partizan – Čukarički i to ponovljenu i to ona koja je odlučivala, a on je sudio i Čukarički – TSC, u prolećnoj polusezoni je Mitić bio taj koji je izneo teret i sasvim je prirodno bilo da za utakmicu ovu bude delegiran i kao što je normalno da nema dan. Mislim da je to bitno. Čisto kao uvod u čitavu priču i kontekst svega onoga kroz šta proalze sudije u Srbiji, jedini koji se žalio je Radnički iz Niša, pobedio je 3:0 Inđiju, ali je bio nezadovoljan suđenjem. Radnički iz Niša je prethodne sezone ušao u Evropu uz ove sudije.
– Ono što je statistički bitno jeste da smo imali 101 var situacija na 36 kola, a tu mislim i na 15 situacija gde je izostalo učešće VAR-a. Imali smo 86 VAR odluka na 306 utakmica, na 3,55 utakmica, imamo jednu VAR učešće ili 0,28 po utakmici. Praktično 2 i nešto po kolu. U Ligi šampiona je prošle godine taj broj 2,45-6 i to je za UEFA mnogo i ne želi da utiče toliko, ali to je posledica kad je nešto sumnjivo da se minimizuje uticaj sudija. Imali smo predavanje Marka Nikolića, ako se ovako nastavi bićete svirači faulova na sredini terena. Mi to ne želimo i videćete na današnjim klipovima i da kad sudija donese odluku da je drugačije nego kad to uradi VAR. Praktično, dve intervencije po kolu zaista nije mnogo. Na svakoj četvrtoj utakmici se jednom uključi VAR, što je pokazatelj dobrog suđenja.
– Mislim da je sve ovo neki relevantan broj. Sudije su bitne koliko god da je VAR pomogao, ali nije dobro ni za fudbal, ni za suđenje ako se VAR previše uključuje u sezoni. Od toga imamo sjajan podatak, to je da smo imali 11 korekcija ofsajda VAR-a, što znači da su na svakoj 30-oj utakmici grešile sudije. Njihov učinak u prošloj sezoni je bio sjajan, velika je razlika kad igraču daju go pa se raduju ili se ne raduju. Kažem, 11 korigovanih, na svakih 30 utakmica je sjajan rezultat.
Primeri
– Pustiću snimke sa baraž utakmica, videćete dve karakteristične situacije.
– Prva utakmica je bila 3:0, svako ko je igrao fudbal zna da ovo nije bilo dovoljno za penal, mi imamo strategiju, penal mora da ima težinu, nećemo tanke penale. Da je sudija Milanović imao lošu nameru, VAR ne bi korigovao, ima povlačenja, on je procenio da nije dovoljno za penal. Tačna je odluka, evidentan je pokazatelj da Milanović nije imao lošu nameru. Sledeća odluka, malo bitnija, fudbal nije crno beo, neoprezan start, ali moglo je bez toga. Igrač startuje neoprezno, đonom, taj efekat ga nije pogodio, dve ključne odluke su bile u korist njih, a bili su ljuti. Nemamo kao komisija, promenilo se rukovodstvo Saveza, tendencija je da svi klubovi u dve lige imaju ravnopravan tretman i da sudije ne odlučuju ishod utakmica. Možemo se dotaći nekih stvari koje su bitne za pokazatelj ovog prethodnog što sam rekao.
– Na udaru smo Partizana, u prethodne dve sezone sam bio na udaru Zvezde, što dovoljno govori o radu, ostali klubovi su tiši. Sedam derbija se igralo u mandatu ove sudijske komisije, šest sudija je sudilo derbije, odustali smo da Mažić sudi 15 derbija zaredom, šest sudija, samo je Srđan Jovanović sudio dva puta, u prvoj godini kada je bila zanimljiva trka za titulu na 166 derbi kada je Partizan bio u prednosti pet bodova, delegiran je najbolji sudija, posle mesec dana se situacija promenila, Zvezda je imala dva boda prednosti, Partizan je tražio izuzeće Srđana Jovanovića, a opet smo delegirali njega i odsuđeno je besprekorno, čisto da eto… Dva ključna momenta iz pve utakmcie su fudbalska potpuno, to je na 0:0 bio zicer Meniga, a ovo je derbi na 0:0 zicer Partizana, hoću da kažem da su imali ravnopravan tretman na kraju, u derbijima se odlučio prvak, mi na tri odsuđena derbija i u finalu Kupa, kao što sam rekao, nismo imali nijednu grešku. Na sedam derbija smo imali samo jednu VAR intervenciju, ona je bila prošle godine, sudio je Milan Mitić, jedina intervencija, što govori o sudijama. Šest sudija smo promenili zajednički, zajedničkim dogovorom, sednemo, kaže šta misli i hajde da pogledamo jedinu VAR intervenciju. Potpuno opravdana, teška situacija uživo.
– Katai je šutnuo Živkovića u list, očigledan faul, za sada jedina u korist Partizana, što se tiče svega, kao uvod u čitavu priču, prošle godine znate da se Zvezda oglasila posle ove odluke. Sudija nije mogao da vidi, VAR je trebalo da ga zove, a ovaj stadion je dobar za snimanje, dešava se puno kompleksnih situacija, lako je da vadimo snimke, šalim se malo, ali ovo je kao uvod u strategiju i eventualnu tendenciju koja ne postoji.
Sporne situacije s utakmice TSC – Partizan u prvom kolu Superlige Srbije
Ocenjivao je Dejan Filipović i situacije s meča TSC – Partizan.
Faul Stojića nad Nikolićem.
– U 33. minutu, propušten prekršaj i direktan slobodan udarac i žuti karton za Partizan. Ovo nije građenje, trebalo je da bude prekršaj.
Penal za TSC u 47. minutu
– Sledeća situacija jeste penal za TSC po završetku, nakon što je sudija dosudio kraj, po pravilima igre, fudbala, jedino se kazneni udarac izvodi posle faula. Ako je isteklo vreme, penal mora da se izvede. Nepisane instrukcije UEFA su takođe da se prvi slobodan udarac u blizini gola, prvi korner takođe, ne svira kraj. Sudija dosudi faul na 20 metara, sudija svira kraj. To je duh fudbala, takav je. Ekipa izbori korner, sudija mora da dopusti. Ovde se dešava, nadoknada je dva minuta, dešava se situacija u nadoknadi, ista situacija kao u derbiju. Svirao je kraj, ali je rekao da sačekaju dok se ne završi, pogledao je snimak, dodelio je penal, penal je očigledan, nije laka odluka, ali od sudije kvaliteta Milana Mitića očekujemo ovo dosudi bez VAR-a, bio je dobro postavljen, pad koncentracije, ništa drugo, VAR se uključio kad treba i očigledan je faul.
Penal za Partizan
– Golman startuje prirodno na loptu, igrač stiže delić sekunde ranije, kod svakog klizećeg starta, igrač stigne pre odbrambenog igrača do lopte, ako skloni čistu loptu nije prekršaj, ako skloni igrača jeste. Ovde golman potpuno prirodno, odigrava loptu, oan menja pravac, prekršaj ne postoji, ovde je problem što je izostao poziv iz sobe, kad sam pričao zbog čega, kaže da mu je bilo posle jedne odluke teško, bio je kontakt, dve odluke u 10-15 minuta, to je nauk za nas sve. Ovde da je doneta tačna odluka, bila bi druga „protiv“ Partizana, ovo nije bio penal, onda onoga do kraja ne bi bilo. Ne postoji prekršaj, ovaj kontakt je minimalan, golman startuje, kada igrač stigne ranije, ovde saplitanja nema, nismo ga videli, ovo nije penal i trebalo je da sudija pozove da se pogleda snimak i da se spusti lopta, nije ni simuliranje.
Poništen gol za Partizan
– Blok nije dozvoljen u fudbalu. Igrač Partizana, on sapliće igrača, ne pričamo samo o ofsajdu, on sapliće igrača TSC-a koji u padu sapliće još jednog igrača, dva igrača su onemogućena da igraju loptom, ovo je nauk, slede bitne utakmice, već 10 godina prepoznaju blokove u fudbalu, ovo nije blok, pokretni blokovi nisu dozvoljeni ni u košarci. To se pre 10 godina uvrežilo odjednom i to prave ljudi u ofsajd položaju, dva igrača TSC-a će da padne, Šćekić ne ide na loptu, obojica su krenuli na loptu, igrač koji je napravio blok nema nameru da igra loptom, predstavlja prepreku.
Printskrin: Telegraf


Drugi penal za TSC
– Sudija je dosudio prekršaj, pomoćni sudija je konstantovao da je bilo unutra, ovde su stvari jednostavne. VAR sudija ne zove sudiju, nema šta da zove, on samo na osnovu ove slike treba da kaže da li kontakt spolja ili iznutra, linija je sastavni deo prostora koji obeležava fudbal, aut linije, poprečne, sastavni su deo prostora za igru. Ostavljam vama slobodu da zaključite da li je kontakt na liniji, malo unutra ili van kaznenog prostora.
Nadoknada vremena
– Sudjia je poakzao da se igra pet minuta, ali je povreda trajala minut, isključenje Kalulua bar minut, a korner je izveden u 50:45 (poluvremena), a trebalo je da se igra bar još dva minuta. Stevanović se povredio u 91:04. Čitav minut nadoknade u komadu. Drugi žuti karton Kalulu u 94:45, nastaviće se u 95:20. Da minimalno kažemo da je minut i po, minimalna nadoknada, pet minuta ne znači da je pet minuta, to je minimalno, nekad imate 5:30, a vi pokažete pet minuta. Korner je izveden u 95:45, nikako ne možemo govoriti da je vreme isteklo, čak nije bilo ni blizu, možemo da kažemo, nadoknada u nadoknadi, ne treba biti striktan, teško je sudiji jer je korner, nije isteklo, ostalo je da se igra još minut i da se svira kraj. Nije u skladu sa pravilima igre i sa onim što ste imali pravo da vidite. Ostavljam vam da zaključite da li je sudija bio tendenciozan, da il je namerno grešio, ja mogu da kažem da mi kao komisija smo očekivali više od sudije utakmice, nije imao svoj dan, ali ako taj sudija bude pre pola godine iznese najveći teret, da li treba da se tako lako lišavamo tih momaka, moramo razumeti, preteška utakmica, šest, sedam teških situacija, on je dobro ušao u utakmicu, nije bio uspavan, svako ko se bavi u fudbalu ima pravo na loš dan.
– Bio sam kontrolor ove utakmice u polufinalu Lige Evrope, Juventus – Sevilja, u sobi jedan od najboljih VAR sudija, nije sudija dosudio penal, nije ga VAR zvao, uticaće na delegiranje, status, ovde su posebno, ali sigurno neće ni jednog ni drugog zbog ove greške, ova utakmica u svakom pogledu vredi mnogo. Dešavaju se svakome, treneru koji promaši taktiku, izmenu, sportskim direktorima koji kupe loše igrače, kad se ovo desi, onda ide razmišljanje da li sudije imaju loš dan. Ovo suđenje nije bilo na nivou Milana Mitića, nadamo se da mu se ovakvi dani neće dešavati, ali mi lično ne vidimo da je postojala bilo kakva tendencija, niti ga je iko ikad savetovao da sudi protiv nekog. Srbija je mala sredina, nemamo ni sedam miliona stanovnika, svako ima nekog, mi pričamo s njima direktno, lako će vam preneti da li je dobio kakve smernice dobio od sudijske komisije, a sudijska komisija deluje u pravcu onoga što je dogovoreno, bez obzira na to što je novo rukovodstvo, a to je da obezbedimo svima podjednak tretman.
– Pustili smo da u jesenjem delu smatramo da su i Zvezda i Partizan bili favorizovani i to nam se nije svidelo, ali kad pogledate koliko su se oglasili, ne mogu uvek da se izbore s pritiskom i da za to treba vremena. Kad bismo skidali s liste, kakvu bismo poruku dali. Sigurno da sudije koje sude bolje i ne greše, oni više sude. Sudija koji manje greši će više da sudi, sudija koji nije u formi, sudiće ređe, ako godinu dana, imamo razumevanja, dve godine su malo. Ne znam da li znate, na društvenim mrežama su objavljeni telefoni sudija koji sude, to ne doprinosi, klubovi su nam u Evropi, Srbija je nadomak EP, ja imam razumevanja za subjektive ljude da budu ljuti ako se dese dve, tri situacije, ali opet mislim da smo gledali jednu utakmicu apsolutno ranga Lige Evrope, bilo je grešaka, svuda ima grešaka. Ali smo gledali utakmicu dostojnu Lige Evrope po kvalitetu i dinamici.
– Spartak i IMT su igrali dobru utakmicu ko je gledao, prihvatam da mi grešimo u delegiranju, da sudije imaju loš dan, ali ne prihvatam da postoji zavera od prvog kola da se neko favorizuje i sputa. Za dve godine, kad podvučemo crtu, svi klubovi kad se smire i slegnu, dođu do zaključka i mogu da kažem da je 11 od 16 klubova direktno zvalo da se zahvali, jedan je bio zadovoljan, a četiri se nisu oglašavala. Kažu da nije bitno ko sudi, svake godine čujemo od sledećeg broja klubova. Suđenje je bolje, ali nije savršeno.
– Statistika od prošle godine, po kolu smo imali dve interevencije, ovde smo imali četiri u prvom kolu.
Printskrin: Youtube/Telegraf.rs TV


Pitanja novinara
Zašto u Srbiji konkrentno predsednik Sudijske komisije ne analizira VAR situacije kao što je Mažić radio na Kipru
– U martu mesecu je bio prvi simpozijum Predsednika sudijskih komisija, prvi u Evropi u Bukureštu, imali smo dva dana sastanke, pre tri nedelje je takođe bio onlajn sastanak s gospodinom Rozetijem i tu čuejte različita iskustva. Mi poštujemo da svaki Savez ima pravo na to, to je redak izuzetak. Pravilo mogu da kažem, u Španiji četiri puta godišnje, u Engleskoj takođe, da se u tim ligama i s tom medijskom pažnjom, negde dva puta. To je izuzetak, ja poštujem, na Kipru je specifično bilo dok nije Milorad došao i sredio stvari. To je izuzetak, lako možete proveriti da nije praksa u Evropi, zamislite da posle svakog kola dolazimo, ostavili smo klubovima da dođu i da se nađemo u prostorijama FSS, ima slučajeva gde je to. Praksa je četiri puta godišnje u najvećim ligama gde je medijska pažnja veća.
Videli smo Partizan da se žalio, oni su tražili Vašu ostavku, šta kažete o tom pitanju
O mandatu Sudijske komisije i meni kao predsedniku odlučuje IO FSS, pre mesec dana nam je produžen mandat na godinu dana, upravo jedan od razloga u uvodnom delu, hteli smo da pustimo iz pretprošlog prvenstva, da pustimo odluke, a videli ste i prošle godine, napravili smo mali uvod. Sudijska komisija i ja poštujemo Partizan kao jedan od najveća dva kluba u Srbiji, ako FSS proceni da komisija ne radi dobro, neko drugi će dobiti mandat. Treći put smo dobili poverenje, trudićemo se da radimo bolje. Više se Zvezda oglašavala od Partizana, veliki klubovi imaju svoje strategije, mi se ne obaziremo previše.
Koliko je Vama teško i izazovno, kao i sudijama, da imamo situaciju posle prvog kola nastalo sve ovo, da li smatrate da će situacije biti učestalije, pritisak na sudije i predsednika rasti
Jedan razloga što smo tu, jeste da mi kao komisija preuzmemo pritisak. Što se tiče saopštenja, bilo ih je i pre dve godine, kad prođe tih 37 kola, prepuštam vama da zaključite šta je bilo, koliko je osnovano. Koliko je sudijama teško, preteško je, oni 11 meseci treniraju, iako sezona traje osam meseci, oni suvo treniraju, oni nisu profesionalci, nisu plaćeni, ali treniraju teško, UEFA podiže norme, rezultati su sjajni. Ko god je krenuo da se bavi ovim poslom, kad krenete da sudite poslednje lige, kukuruzi, bunari, kad dođete na najviši nivo, to je medijski pritisak, što se tiče nas, verujte na reč, daleko više nas boli kad neko od tih momaka ima loš dan, pet puta više nego saopštenje klubova. Mi smo se prihvatili, kao iz Nacionalne klase, mi smo plagijatori, kompilatori i krivci za krizu avangarde, to je to. Nije sve super, nije sve sjajno, ali smo već obavili razgovore s njima, trudićemo se da se broj grešaka smanji, ne možemo na osnovu prvog kola i drugog da donosimo konačne zaključke.
Govorite o greškama direktora, predsednika, da li biste delegirali isti zahtev, pitam iz istog razlog, jer Mitić ima istoriju nezadovoljstva s Partizanom, posle na Banovom brdu, da li biste imali isti sastav u VAR i na terenu?
Ja kažem da svi koji rade u fudbalu greše, ja delegiram sudije, ja sam taj koji preuzima odgovornost, konsultujemo se, ali konačno je da ja preuzimam odgovornost, samo sam pomenuo da svi koji rade, oni greše. Pa i vi novinari. Da li bih delegirao opet isto? Sigurno ne bi, nikad kad delegiram, nemate jedno rešenje u glavi, zato kad delegirate prvo kolo, morate voditi računa i o drugom i trećem. Sudoku gde ne smete da ponovite istog sudija, morate da vodite računa, što se tiče Mitića i Partizana, nije bilo nikakvih problema u Kruševcu, sudio je Partizan – Čukarički bez greške, Partizan – Vojvodina jako dobro, derbi… Prošle godine je sudio šest utakmica i da ima dve pobede Partizana, tri remija i poraz. A prethodne sezone je imao u nizu 10 pobeda Partizana. To je što se tiče Milana Mitića, nema on lošu istoriju s Partizanom ili neke tenzije, ali kad god se ovako nešto desi, uvek pomislite, trebalo je možda da bude opcija B, tad znate koliko dobro radite.
Proširena lista na 24+1, s obzirom na to da je bila ideja da se skrati ta lista.
Nije proširena na 25 imena, proširena jeste, bilo je 20, sad je 23. Ovo je treća godina s VAR-om i treća godina kako ova komisija radi, ono što je bitno, za jedno kolo vam treba osam sudija, osam četvrtih sudija i osam VAR. To je 24, s obzirom na to da se VAR ponovi, dođete do tog broja. Kad pogledate broj sudija na Superligi i PLS, oni ostaju isti. Zato što smo prošle godine ustanovili da je velika razlika što u PLS nema VAR, ovamo ima. Ove se sve utakmice prenose, vidite koja je medijska pažnja na Superligi, PLS je sve bolje takmičenje, ali je i dalje velika razlika, veliki je jaz, napravili smo grupu, nismo mi ekskluzivno pametni, malo pričamo s Nemcima, Italijanima, napravili smo neku vrstu razvojne grupe. Imamo grupu od šest sudija koje će suditi i ovde i tamo, njih ćemo isfiltrirati ko može, a kome treba još koja godina. Broj ostaje isti. Broj sudija na prve dve lige je isti, neke će suditi i jednu i drugu ligu, sudije koje nisu u formi u Superligi će suditi u PLS, a ko se istakao u PLS, sudiće Superligu. Uradili smo uz konsultacije, to rade Nemci, Italijani.
Tema leta je bila slučaj Kolubara, kakav je bio izveštaj sudijski Živkovića na toj utakmici?
Nismo gledali, ja moram da kažem, ono na šta sam ponosan, ni jedna jedina utakmica za mandata ove sudijske komisije nije prijavljena UEFA da je primećeno bilo šta. U analizama nije uočena tendencija ni greška, ništa što bi nas ili bilo koga dovelo da se radi o tendenciji, ja moram da kažem kada odem u UEFA, oni puštaju svake godine sudijama koje se očekuju da budu najbolji, puste odluke na Farskim Ostrvima, ja se nadam da se odavde nikad nećemo naći tamo. Neću da pričam o periodu pre nas, na Skupštini je bio slajd, mi nismo dobili samo tu utakmicu da gledamo, mi smo gledali, nula je broj situacija koje bi trebalo da kažu da ukažu na neku nereguarnost, sami ste videli da se sudije u čitavoj toj priči oko utakmica nisu pominjale.
Penal?
Greška sudije prirodna. Ništa mnogo blaže od ovoga što ste videli sa ovim sudijom koji sudi SP. VAR kao što ste videli sami, nikad nije bila ideja VAR-a da isčisti greške sudije, prečeste odluke VAR-a ubija lepotu fudbala, on je nama pomogao, ali videli ste koliko je lepše za fudbal, za sudiju, kada sudija sam donese odluku a ne VAR, ali da se dođe do bezgrešnosti i nula grešaka, to ne može ni UEFA, ni FIFA, a nećemo moći ni u Srbiji.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.