Pešić: Nemojte da mislite da imam nešto protiv Partizana

Izvor: Sportski Žurnal, 02.Mar.2014, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pešić: Nemojte da mislite da imam nešto protiv Partizana

Žurnal na licu mesta
U gradu fudbalskog šampiona Evrope i sveta ove sezone igra se i Evroliga u košarci. Po modelu Barselone u Minhenu je pre nekoliko godina reaktivirana košarkaška sekcija fudbalskog kluba Bajern.
A Bavarci napreduju džinovskim koracima, baš kao i u „svemu čega se dohvate“. Iako debitant u Evroligi, Bajern je prošao >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << u Top 16, a posle osam kola u drugoj fazi ima lepe izglede da se nađe i u četvrtfinalu elitnog evropskog klupskog takmičenja.
Žurnal je imao privilegiju da se nađe u „Audi domu“ prilikom susreta Bajerna i Žalgirisa. Jednog tima koji je kao što smo već rekli debitant, sa dvojicom Srba, Svetislavom Pešićem na klupi i Borisom Savovićem na terenu, i drugog koji je institucija u evropskoj košarci.
I od samog početka sve je bilo čudno. Na putu do hale, kroz ogroman park, videli smo oblepljene saobraćajne znakove. Sa natpisima „Pijan jače navijam“, „Partizan uber ales“ (Partizan iznad svega)… Tek da se zna da su ovde nedavno gostovali crno-beli. I Grobari.
A ispred „Audi doma“ strpljivo se čeka u redovima za karte. Oni koji imaju sezonske ulaznice, već uveliko ispijaju piva. Da, dobro ste pročitali, alkohol se toči ispred hale. I ne samo to, pivo možete da pijete i za vreme utakmice.
Naravno da nikom nije palo na pamet da uradi nešto protiv svog klub,a zbog čega bi Bajern bio na tapetu disciplinaca Evrolige. A baš na dan meča ponovo smo se čudili vestima koje su stigle iz Srbije, Partizan je kažnjen sa 13.000, a Crvena zvezda sa 10.000 evra. Zbog ponašanja svojih navijača, koji prave „najbolju atmosferu u Evropi“.
Akreditacije su nas uredno čekale u novinarskim prostorijama. A tamo posluženje. Sendviči i naravno – bavarske perece! U frižideru sokovi i naravno – pivo! Nismo odoleli.
Mesta za novinare u hali nisu bila tik pored terena, baš kao što smo navikli u „Pionoru“ ili u „Areni“. Ispred nas bili su oni sa skupljim kartama i „prijatelji kluba“. I možda jedina zamerka tokom divne večeri, kad se publika ispred digne na noge, gotovo da ne vidite teren.
A onda još jedan šok. Voditelj je pozvao već dobro zagrejane navijače da pozdrave gostujuće košarkaše iz Kaunasa. I cela hala je aplaudirala. Potom su pozdravljeni navijači Žalgirisa, raspoređeni po čitavoj hali, bilo ih je oko 400. Naravno, svi izmešani sa pristalicama Bajerna.
O utakmici i njenom toku mogli ste već da čitate. Žalgiris je igrao baš onako kako smo to navikli od litvanskih timova, dok ih je išao šut za tri poena, bili su u prednosti.
Mnogo živaca je potrošio Pešić, ne bi li pokrenuo svoj tim. I u tome je uspeo, u završnici meča slomljen je otpor tima Saulijusa Štombergasa za unapred upisanu pobedu.
Prvotimci Bajerna su znali da proslave trijumf, obišli su čitav krug oko hale, zahvalili se navijačima, a potom se uputili ka svlačionici. Mestu koje ujedno predstavlja i miks zonu, za uzimanje izjava imate nekih 15-tak minuta, dok ne počne konferencija za novinare sa trenerima oba tima.
A tu je u centru pažnje bio Svetislav Pešić. Posle kratkog izlaganja šefa struke Žalgirisa Štombergasa, popularni Kari je odgovarao na brojna pitanja nemačkih novinara.
Kad smo ga po završetku konferencije pitali može li neko pitnje na srpskom, prijatno se iznenadio i rekao:
Naravno, samo dođi molim te sa strane, da ne nagrnu ovi.
Bio je Pešić vidno zadovoljan zbog trijumfa protiv Žalgirisa, ali ipak nije hteo da priča o gostovanju u Beogradu.
Još je rano. Mi imamo vrlo bitan meč u Bundesligi pre toga, a domaće prvenstvo je za moj tim prioritet. Tek posle toga možemo da pričamo o Partizanu – jasan je bio Pešić.
Posle poraza od Artlanda, a uoči gostovanja Žalgirisa, Pešić je kritikovao igrače, nazvavši ih „zvezdama koje su počele da se porede sa fudbalerima Bajerna“.
Malo sam bio ljut zbog načina na koji smo izgubili taj meč. Bili smo umorni. Nije to ništa novo, sada ćemo za deset dana odigrati pet utakmica, od toga dve u Evroligi, tri u domaćem prvenstvu, uz dva-tri putovanja – rekao je Pešić, koji je potom naglasio:
Nama je ove godine prioritet Bundesliga. Svi se radujemo kad se posle jedne utakmice gde su igrači bili malo razočarani, a trener ljut, vratimo na način koji smo to uradili protiv Žalgirisa. To pokazuje da se tim razvija i raste, a zadovoljan sam najviše što smo pokazali timsku reakciju.
Iako Pešić nije hteo da priča o Partizanu, uporedio ih je sa Žalgirisom:
Nije to bila naša najbolja utakmica u sezoni, ali videli ste da Litvanci igraju fantastičan basket, iako nemaju više šansi. Baš kao i Partizan, ali to su timovi koji imaju ogromnu tradiciju, ogromnu istoriju, imaju trenere koji su pobednici, tako da će oni do kraja svaki meč igrati punom snagom.
Bio je Kari zadovoljan i partijom Borisa Savovića, koji je upravo na njegovo insistiranje došao u Bajern, kad je raskinuo ugovor sa Crvenom zvezdom.
Boris je igrao odlično, to je tako u poslednje vreme. Prilagodio se malo i načinu kako se ovde radi i kako trener razmišlja. Bavi se samo, da tako kažem, prostim stvarima. Dakle, ne izmišlja se topla voda, nego što kažu Nemci, ako si šuster to i budi, prvo uradi ono što je tvoj osnovni zadatak, a potrebno je vremena da postaneš obućar. Verovatno je on očekivao od sebe mnogo više, a mislio je i da ja očekujem od njega više. Ali, ne, ja sam tu dosta realan, nemam velika očekivanja ni od jednog igrača, samo gledam da daju svoj maksimum – rekao je Pešić, uz napomenu da mu se javimo posle meča protiv Finks Hagena za priču o crno-belima.
Na kraju se u prolazu još jednom izvinio što nije hteo da priča o predstojećem duelu u Beogradu, uz napomenu:
Nemojte da mislite da imam nešto protiv Partizana.
Pogledaj vesti o: Partizan,   Audi

Nastavak na Sportski Žurnal...






Povezane vesti

ŽURNAL NA LICU MESTA: Bavarska magija

Izvor: Sportski Žurnal, 03.Mar.2014, 00:41

Dan posle meča košarkaške Evrolige između Bajerna i Žalgirisa, Žurnal je imao privilegiju da prisustvuje još jednom spektaklu – derbiju 23. kola Bundeslige, duelu Bajerna i Šalkea.. Iako se radilo o meču između prvog i četvrtog na tabeli, o svemu se pitao domaći tim – aktuelni prvak Nemačke,...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.