Izvor: RTS, 27.Mar.2022, 16:53

Partizan u Tivoliju u dresovima iz 1978/79 - sezone u kojoj je osvojio prvu triplu krunu

Košarkaši Partizana igraće u hali Tivoli protiv ljubljanske Cedevita Olimpije u replikama dresova iz sezone 1978/79 - do tada najuspešnije u klupskoj istoriji, u kojoj su crno-beli postali šampioni Jugoslavije, pobednici Kupa SFRJ i tada evropskog Kupa Radivoja Koraća.
Od 35 utakmica u toj sezoni 1978/79. Partizan je ostvario 30 pobeda, uz samo pet poraza. Takmičenja u Kupu Jugoslavije i Kupu Radivoja Koraća završena su bez izgubljenog meča.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Crno-beli su predvođeni Dušanom Dudom Ivkovićem, koji je ranije bio pomoćnik Ranku Žeravici, da bi 1978. godine unapređen u prvog trenera tima, postao prva jugoslovenska ekipa koja je u jednoj sezoni osvojila sva tri trofeja.
Prvenstvo Jugoslavije, tada drugo u istoriji kluba, Partizan je osvojio sa 17 pobeda u 22 utakmice - jednom više od Jugoplastike i Cibone, hrvatskih klubova koji su podelili drugo mesto na tabeli.
Partizan je te sezone drugu godinu zaredom osvojio i evropski trofej - Kup Radivoja Koraća. Posle uzbudljivog dvomeča sa Jugoplastikom u polufinalu (pobede 97:96 u Splitu i 98:96 u Hali sportova), crno-beli su zaradili plasman u finale, koje se te godine igrano u dvorani "Pionir".

Arigoni iz Rijetija stigao je predvođen legendarnim trenerom Aurelijem Pentasuljom i američkim centarskim tandemom Vili Sodžerner - Kliford Mili, bivšim NBA igračima.
Mladi centri Partizana Marić (23 poena), Pešić (18 poena) i Petrović (12 poena) vodili su veliku bitku sa iskusnim Amerikancima, koji su zajedno postigli čak 59 poena.
Ipak, prevagu je donela bekovska linija crno-belih. Iako desetak dana pred finale zbog povrede nije trenirao, Dragan Kićanović je postigao 41 poen, a podršku u organizaciji igre imao je u Todoriću (14 poena, uz odličnu defanzivnu rolu).

Partizan je u sezoni 1978/79 osvojio i svoj prvi trofej u domaćem kup takmičenju. Pečat na, do tada, najuspešniju sezonu u istoriji kluba stavljen je 8. aprila 1979. godine u Nišu. Crno-beli su osvojli i treći trofej te sezone - Kup Jugoslavije.
Protivnik u finalu bio je Zadar, koji je u polufinalnom meču u Sarajevu napravio iznenađenje eliminisavši favorizovanu Bosnu. Partizan nije dozvolio još jedno iznenađenje - u prepunoj dvorani na Trsatu u Rijeci, pred 4.500 ljudi, ubedljivo je savladan Kvarner sa 123:104.
Iako su Zadrani, predvođeni Skročeom, Perinčićem i Petranovićem, pružili jak otpor u Nišu, Partizan je stigao do pobede - 93:86. Sa čak 36 poena, Dragan Kićanović je stavio tačku na svoju blistavu sezonu. Trener Dušan Ivković našao se na rukama svojih igrača.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.