Partizan u Atini igrao samo tri četvrtine

Izvor: B92, 20.Jan.2024, 09:42

Partizan u Atini igrao samo tri četvrtine

Košarkaši Partizana propustili su priliku da dođu do bitne pobede u Evroligi koja bi im dosta značila u borbi za plasman u plej-of.

Crno-beli su u Atini pred nešto više od 18 hiljada navijača poraženi od Panatinaikosa sa 84:71 u utakmici 22. kola Evrolige.

Partizan je posle ove pobede skliznuo na 11. mesto tabele sa polovničnim učinkom od po 11 pobeda i poraza.

A nije tako izgledali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će se desiti, da će košarkaši Partizana pognutih glava napustiti parket OAKA dvorane, koja je opet bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Partizan je u ovom meču mogao da sa pobedom ima u skoru protiv Pao dve pobede, jer su crno-beli slavili u prvom meču koji se igrao u Štark areni sa pet razlike, a sada su poraženi sa 13 poena, što znači da su u eventualnom krugu Atinjani bolji od Partizana.

Panatinaikos se polako učvršćuje na četvrtom mestu (14/8), ali ova Evroliga je neizvesna i izjednačena i svašta još može da se desi do kraja ligaškog dela. Ekipa koja uđe u seriju pobeda, može za čas da skoči na tabeli i da bude među prve četiri ekipe i da tako obezbedi plasman u plej-of.

Upravo je Partizan mogao da bude ta ekipa koja bi sa pobedom u Atini nastavila seriju trijumfa, jer su crno-beli u prestonicu Grčke stigli posle pobede nad Makabijem na svom terenu.

I Partizan je dobro počeo utakmicu. Čvrsto i koncentrisano u odbrani, gde su se dobro poštovale trenerske ideje Željka Obradovića, tako da je Partizan dobro uspevao da se izbori sa Matijasom Lesorom, tačnije Bruno Kaboklo je dobro obavljao ovaj težak zadatak.

Crno-beli na ovom meču su bili bez svog kapitena Kevina Pantera, pa se znalo da njegovu ulogu trebaju da preuzmu Naneli, Ledej i Doužer. To je nažalost po navijače Partizana uradio samo Doužer koji je u dobrom ritmu počeo utakmicu i za nepunih šest minuta upisao osam poena, Partizan je došao do prednosti od 12:7, a Ataman je morao da traži minut odmora.

Ubrzo je Panatinaikos prodisao u napadu, gotovo celu utakmicu Partizan nije imao rešenja za neverovatnog Kendrika Nana koji je pogađao iz svih mogućih pozicija, srećom uglavnom za dva, jer je za tri imao slab učinak od 1/4. Domaći su uspeli da se vrate i naprave seriju od 8:0, dosta u tome su im pomogli košarkaši Partizana koji su sa jefitno prodatim loptama otvarali kontre rivali koji je tako dolazio do lakih poena.

Partizan u pojedinim trenucima imao problema sa organizacijom napada, domaći su kroz ceo meč igrali agresivnu odbranu, sa dosta iskakanja posle pik en rola i tako onemogućavali plejmejkere Partizana da imaju dobar pregled igre. Partizan je sa druge strane bio strpljiv u napadu i ta iskakanja kažnjavao tako što je spuštao loptu ispod koša, gde su Koprivica i Smailagić dolazili do poena.

Prvu ozbiljniju prednost je na utakmici imao Panatinaikos koji je na polovini druge četvrtine vodio sa 40:31, ali je Partizan svojom organizovanom igrom u napadu uspeo da svede taj minus na 42:40, i sa tim rezultatom se otišlo na veliki odmor.

Treći period je bio možda i najsvetlija tačka u igri Partizana. Crno-beli su držali konce igre u svojim rukama i nisu dozvoljavali domaćima da se odlepe, naprotiv Partizan je češće bio u prednosti. Morali su crno-beli ovaj period igre bolje da iskoriste. Žaliće crno-beli za četiri promašena zicera Mateuša Ponjitke koji su svi bili ispod koša,a ovaj kvartal koji je Partizan dobio sa 18:16 završio se tako što je Matijas Lesor zakucao preko Smailagića i Koprivice i tako posle 30 minuta igre na semoforu je postavio rezultat od 58:58.

Na krilima tog poteza Panatinaikos je ušao u poslednji period, koji je Partizan odigrao veoma loše. Crno-belima kao da su se odsekle ruke, protoka lopte i napadačke fluidnosti uopšte nije bilo, lopta u pojedinim napadima Partizana kao da je bila "vruća", pa je tako Partizan sve više gubio priključak za Panatinaikosom koji je igrao u velikom naletu.

Opet su prodate lopte koštale Partizan boljeg rezultata, tu je u poslednjem periodu prednjačio Bruno Kaboklo koji se nije najbolje snašao u duelu sa centrima Panatinaikosa, dva puta je napravio korake i jednom je nagazio liniju, i tu je Partizan mnogo izgubio.

Za kraj je Dinos Mitoglu koji je bio iks faktor za domaće na ovom meču svojim poenima rešio utakmicu. Domaći su prvi put u poslednjem minutu meča otišli na dvocifrenu prednost i na kraju slavili sa 13 razlike, što ne oslikava stanje na terenu, jer je Partizan 30 minuta bio ravnopravan rival u OAKA, ali poslednjih sedam minuta igre je odlučilo da rezultat bude takav kakav je.

Rekli smo u uvodom delu teksta da Partizan u odsustvu Kevina Pantera mora da se osloni na Nanelija i Ledeja koji su posle kapitena Partizana igrači koji su nosioci igre u crno-belom timu i od kojih sem kapitena dosta zavisi krajnji ishod meča.

To se nažalost ispostavilo tačnim na utakmici u Atini.

Nisu bili na svom nivou Zek Ledej i Džejms Naneli, Ledej se dosta mući sa učinkom od njegovog povratka na teren posle povrede zbog koje je propustio nekoliko duela u Evroligi i ABA ligi, kao da mu treba jedna dobra partija u Evroligi kako bi se vratio u onaj ritam u kom je potreban Partizanu.

Od povratka na teren Ledej je upisao jedan poen protiv Fenerbahčea, sedam protiv Makabija i sada četiri na utakmici protiv Panatinaikosa.

Falilo je u OAKA dvorani te njegove kreacije, Ledej je svega dva puta šutnuo na koš na ovom meču i jedanput bio precizan dok je ostala dva poena postigao sa linije penala uz to je imao po dva skoka i dve asistencije, tako da ako pogledamo indeks korisnosti od deset možemo reči da to i nije bilo tako loše, ali u stvarnosti Ledej nije bio onaj pravi, onaj koji pravi razliku na terenu.

Morao je Zek da proba više da izvlači domaće iz reketa da proba svojim šutem za tri da muči Mitoglua i Ernangomesa, ali on to nije činio i moramo reći da ga je grčki košarkaš nadigrao na ovom meču.

Ni Džejms Naneli se nije proslavio na ovom meču. Igrač od koga se najviše očekivalo u odsustvu Kevina Pantera je dosta nervozno ušao u meč, gde je ubrzo napravio dva faula. Često se Naneli bubnio kod sudija, razgovarao sa Obradovićem, kao da mu je na ovom meču konstatno nešto smetalio. Znali su domači da od njega dosta zavisi u igri Partizana, pa su tako prema Naneliju bili dosta grubi i na sve načine su probali da ga spreče u tome da dođe do poena,

Džejms je poluvreme završio sa svega dva poena, dok je u drugom poluvremenu bio produktivniji u napadu, u trenucima kada je Partizan držao egal u Atini Naneli je svojim poenima u tome dosta pomogao, ali je onda ušao u problem sa ličnim greškama i kao i cela ekipa potpuno stao u poslednjem periodu meča.

Imao je Naneli otvoreni šut za tri pri rezultatu 77:70 za PAO, i da je tu pogodio mogao je da unese dramu u ovaj meč i priliku da Partizan dođe do preokret, ali se to nije desilo, tako da je Amerikanac utakmicu završio sa 13 poena.

I Bruno Kaboklo može nekada da ima loš dan.

E pa nažalost to se desilo u atinjskoj noći pred više od 18 hiljada navijača, a nije delovalo da će se to desiiti.

Učinak od osam poena i neizgleda tako loše, ali su tri izgubljene lopte u poslednjoj deonici skupo koštale Partizan na ovom meču. Bruno je imao očajan poslednji kvartal, gde je radio sve pogrešno.

Kada je dobio loptu posle pik en rol igre, često je pravio greške, pri tom gde je morao da ima pogled ka igraćima na spoljnim pozicijama, gde je uvek neko ostajao sam, ali nije dobijao loptu od strane Kabokla kada je trebalo.

Ruku na srce Bruno je dobro počeo utakmicu uspeo je da onemogući Lesoru da se razmaše od početka meča, dobro ga branio bio je čvrst u reketu, a u napadu se izvlačio na šut za tri i tako terao Lesora da izađe iz reketa. Kaboklo je dobro koristio to što su košarkaši Panatinaikosa visoko izlazili na uručenju lopte, tako da je svojim spuštanjem u reker lagano dolazio do poena. Sve je to bilo dobro, ali kada se podvuče crta one tri greške u poslednjem periodu ostavljaju gorak ukus u ustima posle meča.

Imao je Partizan i svetlih tačaka na ovoj utakmici, a to je bio Pi Džej Doužer.

Neverovatno izgleda kako se Doužer privikao na evropsku košarku. Bivši igrač Denver Nagetsa je sve bolji i bolji, i kao da njegova igra je kako prolazi sezone sve zrelija i Doužer sada komotno možemo reči da je čovek od poverenja Željka Obradovića.

Njegov prosek od 9,7 poena po meču govori da je dosta koristan u napadu i da od njega navijači Partizana mogu dosta da očekuju.

Kao da mu je fenomenalna partija protiv Makabija, gde je ubacio 23 poena i to što mu je Obradović dopustio da ne putuje na meč sa Cibonom, već da ostane u Beograju dodatno prijala da u Atini bude najbolji igrač crno-belih.

Dobro je Doužer počeo utakmicu, za nepunih šest minuta meča je već stigao do brojke od osam poena, gde je ubacio dve trojke od ukupno pet koliko je Partizan postigao na meču protiv Panantinaikosa, da bi do kraja prvog dela igre stigao do 11 poena.

U drugom delu meča u trenucima kada je Partizan bio u egalu sa domaćima lopta gotovo u svakom napadu kada je on bio na terenu morala da prođe kroz njegove ruke. Doužer je sem kolone poena punio i ostale. Pa je tako utakmicu završio sa sedam skokova i osam asistencija uz šest ukradenih lopti, što donosi ukupan indeks korisnosti od 28 i to je po tom parametru najbolja partija Pi Džeja od dolaska u Partizan.

Kada Matijas Lesor loše počne utakmicu ne mora da znači da će tako da je i završi.

To se videlo na utakmici protiv Partizana, gde je Lesor za prvo poluvreme ubacio svega dva poena. I tu moramo pohvaliti centre Partizana, koji su dobro odradili posao nad svojim bivšim saigračem.

Isticao je Lesor kao i pred prvi meča da će mu duel protiv Partizana biti mnogo emotivan, ali je na terenu bio pravi profesionalac, i davao je sto odsto na terenu kako bi doneo pobedu svojoj ekipi.

Lesor je možda napravio i potez koji je promenio tok meča i dosta pomogao njegovom timu da pobebi na svom terenu. Francuz je u poslednjem napadu u trećoj deonici uspeo da zakuca preko Koprivice i Smailagića, posle kojeg je podigao temperaturu u dvorani na maks, pa su njegovi saigrači nošeni tom podrškom bolje zaigrali u četvrtoj četvrtini.

Matijas je ovu utakmicu na kraju završio sa 16 poena uz 6/10 šut iz igre, gde je kako se meč bližio kraju sve više zadavao problema svojim dojučerašnjim saigračima. Mogao je Lesor i do dabl-dabl učinka, za to mu je nedostajao samo jedan skok.

Definitivno da Lesor igra u velikom naletu sa dosta samopouzdanja, a to što je u prošlom kolu proglašen za MVP dovoljno govori u kakvom ritmu igra Lesor i da oni koji su govorili da nema šanse da nastavi da igra kako je igrao u Partizanu sada su shvatili da su pogrešili i da je Francuz trenutno jedan od najboljih centara u Evropi.

Šta tek reči o igri Kendrika Nana.

Košarkaš NBA kalibra, koji da nije imao silne povrede sigurno bi i dan danas bio u najkvalitetnijoj ligi sveta i igrao za neke od najboljih klubova u toj ligi.

Nanu kao da prija kada vidi preko puta sebe košarkaše Partizana, jer je i u prvom meču bio dobar, kada je ubacio 19 poena. Sada je svoj učinak malo popravio pa je na drugom meču protiv crno-belih ubacio 21 poen.

Stalno je Nan pronalazio pozicije iz kojih je bio precizan, pravio je dosta problema sa svojim prodorima ka košu, gde je često bio fauliran pa je na liniju penala stajajo šest puta i svih šest šuteva je pogodio.

Srećom po crno-bele nije bio ubitačan u šutu za tri, gde je pogodio samo jednu trojku, ali generalno Kendrik Nan je i na ovom meču ispunio svoja očekivanja,

Do kraja ligaškog dela su ostala još 12 kola i sada je pa gotovo svaka utakmica mnogo bitna za Partizan.

Crno-beli sada su imperativom pobede na sledećoj utakmici, gde im u Arenu dolazi Žalgiris koji igra preporođeno od dolaska Andree Trinkijerija i koji je u poslednjoj utakmici ubedljivo pobedio Fenerbahče na svom terenu.

Partizan posle toga ide na duplo kolo, gde će imati dva gostovanja, prvo Monaku, a onda i duel protiv Virtusa u Bolonji, na sve to Partizan očekuje i još jedan večiti derbi koji će se igrati u sklopu ABA lige, koji će se igrati pre puta u Monte Karlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Skandalozna poruka na srpskom sačekala Partizan u Atini

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 20.Jan.2024

Skandalozna poruka na srpskom sačekala Partizan u Atini Košarkaši Partizana u okviru 22. kola Evrolige gostuju Panatinaikosu u njihovoj OAKA areni koja je rasprodata do poslednjeg mesta. Takođe, ultrasi grčke ekipe su ispunili njihovu tribinu, dok su crno-belima poslali i jako čudnu poruku tokom...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.