Partizan nije imao sreće, naredni rival belgijski Genk

Izvor: Politika, 15.Jul.2011, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan nije imao sreće, naredni rival belgijski Genk

Kao i prošle godine put do Lige šampiona srpskog prvaka će voditi preko Belgije, ali ovoga puta nije reč o plej-of, već o trećoj rundi kvalifikacija. Crno-beli će, naravno ukoliko uspešno dovrše posao protiv Škendije, imati belgijskog šampiona Genka.

Prvi susret će biti igran u Belgiji 26. ili 27. jula, a revanš meč u Beogradu 2. ili 3. avgusta. Bez ikakve dileme, mogli su crno-beli i mnogo bolje da prođu prilikom žreba. Genk je tri puta bio prvak Belgije, 1999, 2002. i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 2011. godine.

Učestvovao je ovaj tim i u Ligi šampiona i to sezonu pre Partizana (2002/03). Genk je tada na putu do grupne faze elitnog evropskog klupskog takmičenja eliminisao Spartu iz Praga, a potom je osvojio četiri boda u konkurenciji atinskog AEK-a, Rome i Real Madrida.

Derbi naredne faze biće igran u „ruti pratilaca“, ekipa koje nisu bile šampioni svojih zemalja, a žreb je uksrio ruski Rubin i ukrajinski Dinamo iz Kijeva. Makabi Haifa bi ponovo mogao na prostore bivše Jugoslavije, ukoliko Borac u Banjaluci ne načini čudo, s obzirom da im je žreb namenio slovenački Maribor.

Ruta šampiona, prva grupa

Mogren/Liteks – Skonto/Visla 

Makabi Haifa/Borac – Maribor/Didelanž

Helsinki/Bangor siti – Dinamo Zagreb/Nefči

Skenderbeu/Apoel – Slovan/Tobol Kostan

Kopenhagen – Šamrok/Flora Talin

Ruta šampiona, druga grupa

Genk – Partizan/Škendija

Rozenborg/Breidalbik – Pjunik/Plzen

Zestafoni/Dačija – Šturm/Videoton

Valeta/Ekranas – Linfild/Bate Borisov

Rangers – Malme/Toršavn

Ruta pratilaca

Standard – Cirih

Tvente – Vaslui

Benfika – Trabzon

Dinamo Kijev – Rubin

Odenze – Panatinaikos

Genk ima najvernije navijače u Belgiji

Protivnik fudbalera Partizana u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona Rasing Genk, jedan je od najuspešnijih belgijskih klubova u poslednje dve decenije i svakako klub sa najvernijim navijačima.

Kapacitet „Kristal arene” stadiona na kojem Genk igra svoje utakmice je 25.000 mesta i uvek je maksimalno popunjen pošto prosečno imaju 23.000 godišnjih ulaznica.

Genk je klub iz istoimenog gradu iz belgijske oblasti Limburg, a osnovan je 1988. godine spajanjem klubova Vanteršej i Vinterslag. Od tada je osvojio tri šampionske titule (1999, 2002, 2011) i tri belgijska kupa (1998, 2000, 2009).

Ujedno, Genk je jedan od pet belgijskih klubova (uz Anderleht, Standard, Briž i Lirs) koji je igrao u grupnoj fazi Lige šampiona. Bilo je to u sezoni 2002/2003, osvojili su četiri boda, ali zauzeli poslednje mesto u grupi.

Trener Genka je legendarni belgijski reprezentativac Frenk Ferkauteren, koji je starijim ljubiteljima fudbala ostao u sećanju po fantastičnoj „levici”.

Od igrača trebalo bi izddvojiti begijskog reprezentativaca Entonija Van den Borea, zatim bivšeg reprezentativac Belgije Tomsa Bufela, pa kapitena Mađara Danijela Tošera, zatim Čeha Danijela Pudila..

Ipak, najveća opasnost dolazi od mladog reprezentativca Belgije Jelea Fosena, koji je prošle sezone bio najbolji strelac tima sa 17 golova. Njemu uz rame su Marvin Ogunjmi, takođe Belgijanac, ali poreklom iz Nigerije, kao i Izraelac Eljaniv Barda.

 

objavljeno: 15/07/2011
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.