Parastos žrtvama Racije u Novom Sadu

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2012, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parastos žrtvama Racije u Novom Sadu

NOVI SAD - U vojvođanskom mestu Čurug danas će biti održan parastos žrtvama Racije, fašističkog zločina u kojem je mađarska vojska u Drugom svetskom ratu pre 70 godina pobila na hiljade građana u Novom Sadu, Bečeju i mestima u Šajkaškoj oblasti.

Različiti su istorijski podaci o broju žrtava Racije iz 1942. godine i kreću se od 4.000 do više od 12.000 ubijenih Jevreja, Srba, Roma, ali i pripadnika drugih nacionalnosti. Mađarska vojska je kao izgovor za Raciju iskoristila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << navodne planove partizana da pobune lokalno stanovništvo u Bačkoj.

Nakon Drugog svetskog rata u pojedinim delovima Bačke, među kojima je i Čurug, usledila je odmazda partizana protiv Mađara, zbog počinjene Racije iz 1942. godine.

Pored parastosa, u Čurugu će se održati pomen žrtvama i položiti venci u zgradu Topalovog magacina, koji je budući Muzej žrtava racije u Čurugu, najavilo je Memorijalno društvo "Racija 1942".

Obeležavanje 70. godišnjice Racije završiće se u projekcijom filma o Raciji i prigodnim kulturno-umetničkim programom, piše u saopštenju. Parastos žrtvama Racije služiće episkop bački Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Memorijalno društvo "Racija 1942." navelo je da očekuje da će programu prisustvovati i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic i predsednik opštine Žabalj Branko Stajić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.