Opština Savski venac namenila 100.000 dinara za bistu Milutincu

Izvor: Politika, 19.Mar.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština Savski venac namenila 100.000 dinara za bistu Milutincu

Na sastanku u opštini prezentovane su fotografije buduće biste

Opština Savski venac opredelila je više od 100.000 dinara za obnovu spomenika dr Milutinu Ivkoviću Milutincu: time je dala konkretnu podršku akciji „Politike” da se obnovi sada devastirana memorijalna celina iznad zapadne tribine stadiona Partizana.

Branimir Gajić, član Opštinskog veća, istakao je da će se ova lokalna samouprava pobrinuti da u najkraćem roku pribavi sve dozvole i odobrenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za početak radova. 

Milutinčeva bista je netragom nestala iz parka nadomak Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića, postament je naružen grafitima, a mermerna klupa je polomljena. Već sada je izvesno, sve će to izgledati sasvim drugačije u maju, kada se navršava 70 godina od kada je na stratištu u Jajincima streljan legendarni fudbaler, kapiten reprezentacije Jugoslavije na prvom svetskom prvenstvu u Montevideu, lekar, humanista i patriota, unuk Vojvode Radomira Putnika.

Rad akademika dr Vladimira Jokanovića, koji je maketu Milutinčevo poprsja u glini izradio inspirisanom akcijom našeg lista

Da će upravo tako biti, osim nadležnih sa Savskog venca, obećava i Dragan Bjelogrlić, režiser filma „Montevideo, bog te video”.

– Razgovarao sam sa najodgovornijim ljudima iz Fudbalskog saveza Srbije,spremni su da pomognu. Istu spremnost iskazali su i u upravi FK „Partizan”. Rekli su da će zvati livnicu „Jeremić”, sa kojom sarađuju, radi obezbeđivanja novca ili bronze za bistu. Angažovaće i stručnjake koji održavaju reflektore na stadionu da urede osvetljenje oko memorijalne celine – naveo je Bjelogrlić na sastanku koji je povodom akcije „Politike” upriličen u opštini Savski venac.

JKP „Pogrebne  usluge” pripremiće postament, popraviti polomljene mermerne delove i očistiti sve grafitima naružene delove memorijalne celine, naveo je Dragan Baltovski, direktor ovog javnog komunalnog preduzeća. Prvi koraci u tom pravcu biće već ove nedelje, da bi početkom maja sve bilo spremno za postavljanje biste.

Biće to, osim svojevrsnog časa istorije, i prvorazredan medijski događaj kome će prisustvovati ekipa filma „Montevideo, bog te video”, vodeći ljudi nacionalne fudbalske organizacije i Olimpijskog komiteta, budući da je Milutinac i na olimpijskim igrama branio boje svoje zemlje.

Na jučerašnjem sastanku, kome je osim funkcionera opštine prisustvovao i Saša Petrović, sportski novinar i sekretar stonoteniskog kluba „Partizan”, od koga je cela priča i krenula, prezentovane su fotografije nove Milutinčeve biste, čiji je glineni model, inspirisan akcijom našeg lista, za samo nedelju dana izradio akademik profesor dr Vladimir Jokanović, vajar i maksilofacijalni hirurg. Jednoglasno je odlučeno da upravo ovo poprsje, visine 70 centimetara, koje će Jokanović darovati Beogradu, bude izliveno u bronzi.  

D. J. S.

objavljeno: 19.03.2013.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Uništavanje spomenika u Beogradu

Izvor: Studio B, 19.Mar.2013

Već godinu dana, u parku iznad zapadne tribine stadiona Partizana, nedostaje bista čuvene fudbalske legende Milutina Ivkovića Milutinca, dok je spomenik njegovom dedi Vojvodi Putniku malo oštećen. ..Ova dva spomenika uskoro će biti obnovljena...Opština Savski venac izdvojila je 100 hiljada dinara...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.