Marko Nikolić za MOZZART Sport: Treniram najbolje fudbalere na svetu! Nismo u krizi, verujem u Kojića

Izvor: MozzartSport.com, 03.Mar.2015, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Nikolić za MOZZART Sport: Treniram najbolje fudbalere na svetu! Nismo u krizi, verujem u Kojića

Trener Partizana objasnio promenu sistema igre, govorio o ulozi Saše Ilića, ali i tome šta bi crno-beli trebalo da poprave kako bi končano dobili takmičarsku utakmicu

Saopštenja, prepucavanja, polemike o tome da li je bio ofsajd ili ne... O svemu se ovih dana u Partizanu pričalo, a najmanje o fudbalu. Zlonamerni bi rekli „nema o čemu“, sagledavajući izdanja jesenjeg prvaka u prva dva kola nastavka prvenstva, čak je opšta ocena da su ona ispod renomea kluba, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << ne slažu se svi u Humskoj 1 sa stavom da je u mečevima protiv Voždovca i niškog Radničkog crno dominiralo nad belim.

Štaviše, šef struke Marko Nikolić kaže da je reč o prolaznim slabostima, nastalim na bazi neplaniranih kadrovskih promena, pa učinak u prva dva kola svodi na konkretan podatak.

„Ne tražim izgovor, kao što nikad nisam činio, ali temeljna analiza je pokazala da su za prva dva kola uputili 35 šuteva ka golu protivnika. Taj detalj daje mi za pravo da kažem da nismo u krizi igre, već samo rezultata. Naravno, dva uzastopna remija na našem terenu su neplanirana i bolna, nismo očekivali ništa manje od šest bodova, međutim, ako je nešto pozitivno onda je to činjenica da je prednost i dalje na našoj strani“, podseća šef stručnog štaba Partizana da je njegov tim četiri koraka ispred  Crvene zvezde, prvog pratioca u šampionskoj trci.

Čak i da su rezultati bili bolji od 3:3 i 0:0, utisak da Parni valjak nije ni izbliza brz i produktivan kao jesenas, kad je mečeve, naročito na svom terenu, dobijao ubedljivo. Zašto?

Priznajem, još tražimo dobitnu formulu i čini mi se da smo na dobrom putu da je nađemo. Drugo poluvreme duela sa Radničkim je model kako bi Partizan trebalo da igra ovog proleća. Možda nam je potrebno i malo vremena, koga nemamo, da bi neke stvari „legle“ na svoje mesto. Prati nas i dalje problem ulaska u utakmicu, maltene potrošimo prvo poluvreme, a to ne sme da se dešava. Ne samo Partizanu, nego ozbiljnoj ekipi. Kad budemo odigrali „punu“ utakmicu, jednakim zalaganjem, tempom i produktivnošću od prvog do poslednjeg minuta, neće biti problema. Verujem da ćemo već u subotu protiv Donjeg Srema pokazati da su sve ovo samo prolazne slabosti“.

KAKO JE 4-4-2 POSTALO 4-2-3-1 I KAD ĆE PARTIZAN IGRATI SA DVA NAPADAČA?

Golim okom je evidentno da je Partizan u 2015. promenio sistem igre. Takvih naznaka bilo je još pred kraj 2014, naročito od meča sa Bešiktašom u Humskoj, kad se Danko Lazović „izvukao“ na krilnu poziciju, a posle odlaska njega i Petra Škuletića, jasno je da crno-beli igraju samo sa jednim špicem u rasporedu 4-2-3-1.

„Selekcija igrača je bitno uticala na promenu načina igre. Ostali smo bez dva dominantna napadača, koji su nam omogućavali da igramo u klasičnoj formaciji 4-4-2, koju smo forsirali godinu dana i bili prilično uspešni. Sad imamo drugačiji profil špiceva i zato smo odlučili da igramo drugačije. To ne znači da ćemo sve vreme igrati samo s jednim špicem, biće utakmica kad će se njih dvojica dopunjavati ili rotirati“.

Marko Nikolić kaže da ima maksimalno poverenje u Nemanju Kojića, koga je deo navijača zvižducima ispratio sa terena, prilikom izmene, 15 minuta pre kraja meča sa Nišlijama.

Nisam zabrinut. Nemanja uživa maksimalnu podršku s moje strane i to ne može da promene dve utakmice na kojima nije bio strelac. Ne zaboravite da je skoro godinu dana bio van terena, da je pretrpeo dve teške povrede, ali isto tako bio protagonosta pobede u večitom derbiju i da je već na sledećoj utakmici u Novom Sadu upisao het-trik za 20 minuta. Nije Kojić zaboravio da postiže golove, siguran sam da će to pokazati“.

Da li je, ipak, možda vreme da od subote Ivan Šaponjić dobije priliku u startnih 11. Em bi Kojiću bilo lakše, em bi i on imao više vremena da ispolji talenat?

„Šaponjić je izvanredan igrač, međutim, podsetiću da je na ove dve utakmice promašio tri dobre šanse. Ima potencijala u njemu, verovatno će do kraja sezone dobijati daleko više prilika nego što je mogao da se nada pre samo mesec dana“.

BEZ ILIĆA SMO DRUGI TIM, IGRAČI SE OSEĆAJU KOMOTNIJE KAD JE NA TERENU

Uprkos nelogičnim potezima uprave, oličenim u olakom puštanju Danka Lazovića u Drugu ligu Kine i prodaji Petra Škuletića pretposlednjeg dana prelaznog roka, ostaje velika dilema da li krivica za neuspehe ekipe može da se svali samo na čelnike ili ima nešto i do struke.

„Dosta sam pričao na tu temu i ne bih da se ponavljam. Podsetiću samo da Danko i Petar nisu jedini igrači koji su nas napustili. U odnosu na jesen nije sa nama ni Voja Stanković, jedini fudbaler koji je odigrao svaki minut svake utakmice, u finišu jeseni izgubili smo i Miroslava Vulićevića, a u odnosu na taj tim sa nama nije ni Danilo Pantić, koji je počeo dosta susreta. Okolnosti su drugačije, ali neću da kukam. Naprotiv, kao trener sam najodgovorniji i za igru i za rezultate. A ovi igrači koji su mi na raspolaganju su, za mene, najbolji na svetu. Prvo, zato što su u Partizanu. A drugo, zato što imam to zadovoljstvo da ih treniram. Stojim iza njih u svakom trenutku“.

Probleme Partizana na poslednjem meču delimično je rešio Saša Ilić, ulaskom početkom drugog poluvremena. Još jedna rola legendarnog kapitena dostojna aplauza sa svih strana stadiona, ali i spremljenih šansi saigračima, aktuelizovala je višegodišnju dilemu: da li bi bilo korisnije da mečeve umesto na klupi počinje sa trakom oko ruke, od prvog minuta.

Nema dileme: sa Sašom smo jedan, a bez njega drugi tim. On će početi utakmicu kad god se bude osećao sposobnim da počne. Evidentno je da se i ostali igrači pored njega osećaju slobodnije, komotnije, da im znači ne samo u fudbalskom, već i ljudskom smislu. Da li će igrati u Novom Sadu u subotu? Videćemo...“

SUSPENZIJA UTIČE NA IGRAČE, JOŠ SAMO DA PREGRMIMO NOVI SAD

U traganju za odgovorima zbog čega Partizan igra ispod očekivanja neizostavna tema je činjenica da Marko Nikolić ne vodi utakmice, već iz lože ili tunela prati mečeve, dok pokraj aut linije savete deli njegov prvi saradnik Zvonko Varga. Mada, nije isto...

Naravno da suspenzija utiče na ekipu. Znali smo to i pre nego što je sezona počela... Navikli smo jedni na druge, uspostavili određene relacije koje nismo mogli da uspostavimo na ova dva meča. No, dobro, da pregrmimo još gostovanje Donjem Sremu, pa će isteći i ta kazna, za koju sam mnogo puta rekao da je nelogična...“

Na konkretno pitanje šta bi Partizan trebalo da unapredi kako bi konačno dobio takmičarsku utakmicu (jesenju sezonu završio, takođe, remijem sa Asterasom), Marko Nikolić uzvraća konstatacijom da ništa konretno ne zamera fudbalerima.

Ne mogu da kažem da nam je realizacija loša, jer smo na prvoj utakmici dali tri gola. Ili da smo slabi u odbrani, pošto smo u drugoj sačuvali mrežu. Dakle, ne postoji tendencija problema, a kamoli kriza igre. Nikad javno nisam govorio o problemima i formi pojedinaca. Ja sam odgovoran za njih, a oni meni odgovaraju u „Zemunelu“. I - ponavljam - za mene su svi do jednog najbolji na svetu“, zaključio je trener crno-belih.

(FOTO: MN Press, Star Sport)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.