Marihuanu koriste od NBA do srpske lige

Izvor: Politika, 02.Jul.2011, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marihuanu koriste od NBA do srpske lige

Po procenama samih igrača, više od polovine protagonista u američkoj profesionalnoj košarci poseže za nedozvoljenim sredstvom koje je koristio doskorašnji član Partizana Džejms Gist, pošto im pomaže na više načina

Vest da je i drugu godinu zaredom jedan akter uhvaćen u korišćenju nedozvoljenih sredstava sama po sebi je udarac za srpsku košarkašku Superligu a, da zlo bude veće, ovoga puta je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o najboljem igraču šampiona u dva i po meseca takmičenja. Džejms Gist, prema zvaničnoj statistici najkorisniji u timu Partizana MTS i sedmi na listi vodećih pojedinaca nacionalnog prvenstva (ukupno 270 indeksnih poena na 19 mečeva), kako je pokazala doping kontrola obavljena posle prve utakmice finala plej-ofa, koristio je marihuanu i izvesno je da ga, umesto igre u dresu turskog Fenerbahčea s kojim je nedavno potpisao ugovor, čeka suspenzija od Svetske košarkaške federacije (Fiba).

Možda bi slika o dopingu u našem košarkaškom šampionatu bila još lošija da se, inače skupo, testiranje igrača izvodi češće: 24-godišnji krilni centar iz SAD je bio pozitivan prilikom svog jedinog odlaska pred stručnjake Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS). U NBA ligi, u koju je Gist prošle jeseni pokušao da se probije, svaki košarkaš obavezno prolazi četiri nenajavljene kontrole tokom sezone. A za američku profi košarku mnogi koji su njen deo kažu da je raj za ljubitelje marihuane.

Da steroidi nisu jedina zabranjena sredstva koja doprinose učinku košarkaša, pokazuju i razmere upotrebe marihuane u NBA ligi. Od velikog istraživanja koje je sproveo „Njujork tajms” krajem devedesetih godina (u NBA se ispitivanja na marihuanu vrše od 1998.), pa do javnih istupa niza istaknutih igračkih imena, uglavnom figuriraju brojke koje ukazuju da je između 50 i 70 odsto igrača na listi uživalaca pomenute droge.

Sudeći po praksi, opuštanje koje igraču pomaže da ne oseća pritisak u borbi za rezultat, samo je jedan od efekata zbog kojih se često koristi. Nekadašnji „razbijač” Njujorka Čarls Oukli prošle decenije je tvrdio da je igrao protiv mnogo momaka koji su svaki put „u visinama” i navodio da polovina NBA košarkaša koristi marihuanu kao medikament, i to neposredno pre utakmice. Priznajući da je i sam bio jedan od onih koji su „isprobali” dejstvo, govorio je da mu je, poremećajem predstave o vremenu, pomagala da brže donosi odluke u igri, „kada već nije bilo pomoći njegovom skok-šutu”...

Dug je spisak zvezda NBA kojima su zbog marihuane izricane suspenzije (slede posle trećeg pozitivnog testa, ranije za neka druga zabranjena sredstva), a nije kratak ni onaj sa asovima koji su zbog posedovanja bili hapšeni. Karim Abdul Džabar, najbolji strelac lige svih vremena i šestostruki šampion, igrao je mnogo pre doba u kojem je doping kontrola postala deo svakodnevice, a dopao je zatvora zbog marihuane u vreme kada je radio kao – pomoćni trener.

Aktuelni MVP lige Derik Rouz je nedavno ispunio stranice štampe izjavom kako je doping veliki problem za NBA jer ga koristi ogroman broj igrača, ali je malo kasnije rekao da se „ne seća da je to rekao niti da je o tome bio pitan”. A dok jedni kažu da NBA prećutkuje raširenost dopinga, vlasnik novog šampiona Dalasa Mark Kjuban smatra da bi danas nedozvoljena sredstva trebalo učiniti legalnim, uz lekarsku kontrolu koja bi vodila računa da ne bude štete po zdravlje igrača...

G. Kovačević

objavljeno: 03.07.2011
Pogledaj vesti o: Košarka,   Liga Šampiona,   NBA

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.