Krivci su i van navijačkih grupa

Izvor: Politika, 11.Okt.2012, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivci su i van navijačkih grupa

Kako su deljene ulaznice za meč u Nišu i ko je dopustio da rukometne nade ostanu praznih šaka. – Zašto se zataškava da je i „Čair” suočen s kaznom, što dovodi u pitanje niz velikih takmičenja pa i FED kup

Niš – Opšta je ocena da je igranje beogradskog Partizana u Ligi šampiona Evrope u Nišu umesto najavljivane velike podrške s tribina i atmosfere kakva se samo poželeti može, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja je takva i bila do neshvatljivog incidenta i divljačke tuče navijača, donelo veću štetu i ovom renomiranom klubu, ali i rukometnom sportu uopšte. Na stranu eventualne kazne. Šteta je nemerljiva jer se incident dogodio u rukometnom gradu, gde se ovaj sport poštuje i voli, gde su uvek dobrodošli, ma odakle dolazili, i rukometni klubovi i reprezentacije. Posebno naša, srpska. I muška i ženska. Šteta je naneta i samoj dvorani „Čair”, poznatoj diljem Evrope po vatrenom, ali sportskom, bučnom, ali uvek u granicama dozvoljenog navijanja, po toplini sa kojom se dočekuju rukometaši.

Ono što su uradili navijači Partizana, nebitno da li su „grobari” ili „zabranjeni”, ne pamti se. Zato se sa razlogom postavlja pitanje ne samo kako je dozvoljeno da se sukobe i tuku, da demoliraju i dvoranu i klub i rukomet, nego i kako su stigli u „Čair”. Ulaznice su bile besplatne. To je fakat. Kao i da su deljene uz ličnu kartu – svaki pojedinac uz ličnu ispravu mogao je da dobije najviše dve. Iz tog razloga bez ulaznice, što je paradoks cele priče, ostale su mlade rukometašice prvoligaša iz Niša, ekipe „Crvenog krsta”. Kao i mnogi nižerazredni klubovi iz okoline Niša, koji su svoje mlade sportiste poželeli da dovedu u rukometni hram „Čair”, da možda jedini put u karijeri prisustvu Ligi šampiona, da vide vrhunske evropske rukometaše.

Ali, karata je bilo za organizovane grupe navijača. Činjenica je da ti isti, koji su kasnije izazvali incident, nisu stajali u dugačkim redovima. Deljene su im pred utakmicu. Pitanje je ko im ih je podelio? Ko ih je organizovao da dobiju ulaznice i da li taj, ili više njih, imaju veze s klubom. Da li treba tražiti odgovor na tu dilemu? Ako se čovek samo malo zamisli jasno je taj neko, ili više njih, iz kluba ili pored kluba. I uz navijače. Njega treba tražiti i pronaći. Neki poseban aranžman za dolazak u Niš i „Čair” navijača iz Beograd i drugih gradova u Srbiji nije postojao. Sve je, mora se glasno reći, bilo uz saglasnost i organizaciju samog kluba.

Drugo je pitanje otkud se to i kako Partizan našao baš u Nišu? Ni to nije tajna – pozvali su „crno bele” iz niškog kluba Železničar, iz sportske dvorane, iz gradskog rukovodstva. Očekujući i misleći, naravno, da se neće ništa loše dogoditi. Da će ih još jednom, kao i mnogo puta sve reprezentativne selekcije, ugostiti i pokazati kako se rukomet voli. Niko, ama baš niko nije ni pomislio da će premijerni meč Partizana sa nemačkim Flenzburgom biti iskorišćen za raščišćavanje neraščišćenih računa među navijačima. Da će biti divljačke tuče, nasrtaja na policiju i žandarmeriju, lomljenja novih, nedavno postavljenih sedišta u rekonstruisanoj dvorani.

Sa velikim razlogom u Nišu se, na svim nivoima, od običnih građana, preko klubova i Sportskog centra, do rukovodstva grada, pa čak i pravosudnih organa i policije, četiri dana posle bruke javno poručuje –ovakvi „spektakli” Nišu nisu potrebni – i, posebno – nema, neće više biti niške dvorane za one kojima nije do sporta. Nema za one koji i ne znaju zašto su došli u dvoranu, niti ko to igra na parketu, već u glavi imaju, ako uopšte nešto imaju, samo nasilništvo, nameru da se tuku, kojima je osveta neprestano u malom mozgu.

Partizan očekuje kaznu, rukometni sport Srbije takođe. Ali, nikako ne treba smaknuti s uma da se vrlo lako može dogoditi da Niš, čija je organizacija Prvenstva Evrope za rukometaše početkom godine ocenjena najboljom, može da ostane bez Svetskog prvenstva u rukometu za žene. Jer, rečeno je od zvaničnika EHF, a to kao da neko nije želeo da čuje, ili namerno zataškava, da kaznu može da čeka i hala „Čair”. Da bude suspendovana na godinu dana. U tom slučaju nema Svetskog prvenstva za žene, u januaru i februaru. Neće biti ni dolaska u Niš i utakmica reprezentacija, ne samo rukometne, nego i u svim drugim sportovima. Samim tim otpada i organizovanje FED kupa za teniserke u februaru. Sve to otpada ukoliko u EHF odrežu kaznu i za niški „Čair”.

Da li će tada biti bitno ko je i u kakvom aranžmanu, sportskom, političkom ili ličnom doveo Partizan sa ovakvim navijačima u Niš. Koga će uopšte tada biti briga da li je korišćenje „Čaira” plaćeno u punoj ceni, ili po povlastici.

U nedelju uveče svi su izgubili. Mnogi i sve. I to treba otvoreno reći. Najviše zbog rukometne budućnost u Srbiji i Nišu, i Partizanove. Čak i da ne bude nikakvih kazni i sankcija, čak i da se neko smiluje, što sigurno neće, i sve od nedelje uveče zaboravi i oprosti, bruka će se pamtiti mnogo dugo. Slike i snimci divljačke tuče koji su obišli Evropu ne mogu se izbrisati, po obrazu rukometne i svakojake Srbije raspaljen je šamar koji će boleti mnogo dugo. Taj šamar iziskuje da se kaže i da su incident napravili sukobljeni i nevaspitani i razulareni navijači. Ali i da nisu samo oni krivi.

--------------------------------------------------

Istražni sudija odredio pritvor izgrednicima

Niš – Na Odeljenju istrage Višeg suda u Nišu određen je jednomesečni pritvor trojici izgrednika na rukometnoj utakmici Lige šampiona Evrope, odigrane u nedelju između beogradskog Partizana i nemačkog Flenzburga. Kako nam je rečeno u niškoj Palati pravde, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničkog ponašanja na sportskim manifestacijama pritvoreni su Dušan T. (24), Marko N. (27) i Predrag T. (22), svi iz Niša. Protiv njih je pokrenuta i istraga, saopšteno je, zbog sumnje u izvršenje ovog dela. Kako se posebno ističe, osim što su učestvovali u masovnoj tuči njih trojica su napali i tukli i pripadnike policije, koji su obezbeđivali mir i red u sportskoj dvorani „Čair”.

Toma Todorović

objavljeno: 11.10.2012.
Pogledaj vesti o: Partizan,   Incident

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.